Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană şi Banca Mondială vin în ajutorul Ungariei, a cărei economie este afectată de criza financiară, prin acordarea unor împrumuturi care totalizează 20 de miliarde de euro (25,5 miliarde de dolari).
Din suma menţionată, FMI va contribui cu 12,5 miliarde de euro, 6,5 miliarde euro vor veni de la Uniunea Europeană, iar un miliard de euro de la Banca Mondială, au anunţat cele trei instituţii.
În cazul ajutorului venit de la FMI, instituţia a precizat că este vorba de un acord stand-by pentru un împrumut pe 17 luni, care va fi supus aprobării board-ului FMI, luna viitoare.
Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a precizat că "acordul va întări stabilitatea pe termen scurt a economiei ungare şi va îmbunătăţi potenţialul de creştere pe termen lung. Acest pachet a fost conceput pentru a restabili încrederea investitorilor şi a diminua tensiunile înregistrate în ultimele săptămâni pe pieţele financiare ungare. În particular, acest ansamblu include măsuri pentru a menţine o lichiditate adecvată în monedă locală şi valută, precum şi niveluri ridicate de capitalizare în sis-temul bancar. Importante măsuri în domeniul bugetar vor reduce necesităţile de finanţare ale guvernului şi vor asigura sustenabilitatea datoriei pe termen lung".
În cazul ajutorului european, măsura a fost decisă în coordonare cu FMI, în scopul întăririi sustenabilităţii balanţei de plăţi, au precizat preşedinţia franceză a Consiliului Ecofin şi Comisia Europeană, într-un comunicat comun. Ajutorul european va fi primul de acest tip de care beneficiază un stat membru de la Uniunea Europeană, după sprijinul acordat Italiei la începutul anilor 1990.
Condiţiile împrumutului acordat de Banca Mondială, o măsură excepţională pentru o ţară ca Ungaria, pe care BM o consideră ca fiind "în zona superioară a ţărilor cu un venit mediu pe cap de locuitor", nu au fost precizate.
Ungaria a fost lovită din plin de criza financiară internaţională, care a provocat deprecierea monedei naţionale, forintul, prăbuşirea pieţei bursiere, scăderea încrederii investitorilor internaţionali în această economie şi probleme de lichidităţi băncilor ungare. Primul ministru ungar, Ferenc Gyurcsany, a afirmat, marţi, că Produsul Intern Brut al ţării ar urma să scadă cu 1% în 2009, faţă de o creştere de 3%, cât estima anterior.