Guvernul maghiar a lansat discuţiile cu grupul petrolier rus "Surgutneftegaz" cu privire la răscumpărarea pachetului de 21,2% din acţiunile companiei maghiare MOL, anunţă Ministerul Dezvoltării de la Budapesta.
"Ungaria este hotărâtă să promoveze interesul naţional în orice domeniu strategic, iar guvernul consideră că sectorul energetic este un domeniu cheie în acest sens şi vrea să întărească rolul statului, în limitele legii", conform anunţului ministerului. Instituţia a precizat: "În acest sens, guvernul maghiar a iniţiat discuţiile cu Surgutneftegaz în legătură cu pachetul său de 21,2% din acţiunile MOL".
Ungaria şi Rusia vor să găsească o soluţie convenabilă cât mai curând posibil.
La începutul lunii aprilie 2009, "Surgutneftegas" a anunţat că a plătit grupului energetic austriac OMV suma de 1,4 miliarde euro (1,8 miliarde dolari) pentru participaţia de 21,2% din acţiunile MOL, preţ aproape dublu faţă de cotaţia înregistrată de aceste titluri la Bursa din Budapesta. După anunţarea tranzacţiei, guvernul de la Budapesta a anunţat că sprijină independenţa MOL. La rândul său, directorul general al MOL, Zsolt Hernadi, a declarat în faţa unei comisii parlamentare că tranzacţia ridică multe semne de întrebare, dat fiind preţul mare plătit de firma rusă, dar şi faptul că OMV nu a contactat MOL înainte să ajungă la un acord cu "Surgutneftegas".
Participarea companiei ruse în adunările acţionarilor MOL a fost blocată. MOL, care consideră că achiziţia realizată de "Surgutneftegas" a fost ostilă, nu a mai plătit dividende în ultimii doi ani.