Ungaria vrea să preia deţinerea "Surgutneftegaz" la MOL

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 septembrie 2010

Cota de 21,2% deţinută de "Surgutneftegas" la MOL valorează circa 500 de miliarde de forinţi (2,2 miliarde dolari), potrivit cursului de pe piaţa din Budapesta.

Cota de 21,2% deţinută de "Surgutneftegas" la MOL valorează circa 500 de miliarde de forinţi (2,2 miliarde dolari), potrivit cursului de pe piaţa din Budapesta.

Guvernul maghiar a lansat discuţiile cu grupul petrolier rus "Surgutneftegaz" cu privire la răscumpărarea pachetului de 21,2% din acţiunile companiei maghiare MOL, anunţă Ministerul Dezvoltării de la Budapesta.

"Ungaria este hotărâtă să promoveze interesul naţional în orice domeniu strategic, iar guvernul consideră că sectorul energetic este un domeniu cheie în acest sens şi vrea să întărească rolul statului, în limitele legii", conform anunţului ministerului. Instituţia a precizat: "În acest sens, guvernul maghiar a iniţiat dis­cuţiile cu Surgutneftegaz în legătură cu pachetul său de 21,2% din acţiunile MOL".

Ungaria şi Rusia vor să găsească o soluţie convenabilă cât mai curând posibil.

La începutul lunii aprilie 2009, "Surgutneftegas" a anunţat că a plătit grupului energetic austriac OMV suma de 1,4 miliarde euro (1,8 miliarde dolari) pentru participaţia de 21,2% din acţiunile MOL, preţ aproape dublu faţă de cotaţia înregistrată de aceste titluri la Bursa din Budapes­ta. După anunţarea tranzacţiei, guvernul de la Budapesta a anunţat că sprijină independenţa MOL. La rândul său, directorul general al MOL, Zsolt Hernadi, a declarat în faţa unei comisii parlamentare că tranzacţia ridică multe semne de întrebare, dat fiind preţul mare plătit de firma rusă, dar şi faptul că OMV nu a contactat MOL înainte să ajungă la un acord cu "Surgutneftegas".

Participarea companiei ruse în adunările acţionarilor MOL a fost blocată. MOL, care consideră că achiziţia realizată de "Surgutneftegas" a fost ostilă, nu a mai plătit dividende în ultimii doi ani.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb