UniCredit, cel mai mare grup bancar italian în funcţie de valoarea activelor, a vândut unor investitori instituţionali o participaţie de 20% la banca online FinecoBank cu suma de 552 milioane de euro (518 milioane de dolari), relatează Reuters şi ANSA, citate de Agerpres.
În iulie, banca italiană a plasat 10% din FinecoBank, conform planului strategic demarat de noul şef al UniCredit, Jean Pierre Mustier, în scopul consolidării capitalului şi creşterii profitabilităţii afectate de acumularea creditelor neperformante şi dobânzile extrem de scăzute.
În prezent, UniCredit mai deţine 35% din FinecoBank. Indicele de adecvare a capitalului Tier 1 al băncii italiene s-a îmbunătăţit cu 0,12 puncte procentuale în urma tranzacţiei. La 30 iunie, indicele se situa la 10,3%, faţă de 10,85% în 31 martie.
Luna trecută, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au informat că UniCredit vrea să-şi majoreze capitalul cu 16 miliarde de euro (18 miliarde de dolari) printr-o emisiune de acţiuni şi prin vânzări de active.
Conform ultimului plan strategic, prezentat la finele anului trecut de UniCredit, banca şi-a propus ca în 2018 să ajungă la un profit net de 5,3 miliarde de euro şi un raport de capital de rang 1 (Core Equity Tier 1 - CET 1) de 12,6%, în condiţiile în care, la finele lunii septembrie 2015, acest raport era de 10,53%. Nivelul capitalului va fi erodat suplimentar, după ce banca va vinde o mare parte din portofoliul său de credite neperformante.
"UniCredit lucrează la vânzarea Pekao, Fineco şi Pioneer, pentru a plafona majorarea de capital la 5 - 6 miliarde de euro", susţin sursele, care au indicat că aceste tranzacţii ar putea aduce băncii italiene aproximativ zece miliarde de euro.
UniCredit este prezentă în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.
În ţara noastră, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.10.2016, 11:22)
De cand dolarul e mai mare decat euro?