UniCredit negociază vânzarea unei participaţii de 30% în subsidiara sa din Polonia

Mathias Klein
Internaţional / 16 octombrie 2016

UniCredit negociază vânzarea unei participaţii de 30% în subsidiara sa din Polonia

UniCredit, cea mai mare bancă italiană în funcţie de valoarea activelor, a anunţat că negociază cu grupul polonez de asigurări PZU şi fondul de stat Polski Fundusz Rozwoju vânzarea unei participaţii în subsidiara sa din Polonia, Bank Pekao, informează agenţiile Reuters şi Bloomberg.

Momentan, nu există certitudini că va fi încheiat un acord.

Într-o declaraţie separată, compania de stat PZU a anunţat că a început discuţiile cu banca italiană privind cumpărarea unei participaţii semnificative în Bank Pekao. Discuţiile au început în 28 septembrie şi încă nu s-a luat o decizie finală, a precizat PZU.

Declaraţiile vin după ce vineri publicaţia americană Wall Street Journal informase că PZU şi UniCredit au fost de acord în privinţa elementelor cheie ale tranzacţiei, inclusiv un preţ indicativ de 11 miliarde de zloţi (2,88 miliarde de dolari) pentru o participaţie de aproximativ 30% în Bank Pekao, scrie Agerpres.

UniCredit vrea să-şi majoreze capitalul cu 16 miliarde de euro (18 miliarde de dolari) printr-o emisiune de acţiuni şi prin vânzări de active au declarat recent surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Conform ultimului plan strategic, prezentat la finele anului trecut de UniCredit, banca şi-a propus ca în 2018 să ajungă la un profit net de 5,3 miliarde de euro şi un raport de capital de rang 1 (Core Equity Tier 1 - CET 1) de 12,6%, în condiţiile în care, la finele lunii septembrie 2015, acest raport era de 10,53%. Nivelul capitalului va fi erodat suplimentar, după ce banca va vinde o mare parte din portofoliul său de credite neperformante.

Una dintre surse a explicat că nivelul creditelor neperformante este crucial în determinarea necesarului de capital al UniCredit deoarece în general împrumuturile sunt vândute sub nivelul lor din bilanţ.

Jean Pierre Mustier, care la începutul lunii iulie a preluat postul de director general al UniCredit, a început o analiză strategică şi nu exclude posibilitatea vânzării unor active, precum şi alte măsuri, inclusiv o majorare de capital, pentru a consolida bilanţul băncii italiene.

Pentru a atinge acest obiectiv, grupul bancar a anunţat că ar putea elimina până la 18.200 de locuri de muncă, în principal în Italia, Germania şi Austria, dar şi să vândă sau să restructureze activele cu performanţe slabe.

Săptămâna aceasta, UniCredit a vândut unor investitori instituţionali o participaţie de 20% la banca online FinecoBank cu suma de 552 milioane de euro (518 milioane de dolari).

UniCredit este prezentă în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

În ţara naostră, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb