Comisia Europeană a încredinţat UniCredit o mare parte a plăţilor SEPA (Single Euro Payments Area) ale Comisiei, arată un comunicat al băncii. Astfel, UniCredit este una dintre cele patru bănci responsabile pentru toate tranzacţiile SEPA în numele Comisiei Europene, de acum înainte.
Marco Bolgiani, Director al Departamentului de Tranzacţii Bancare Globale al UniCredit, a dclarat: "Factorii cruciali pentru decizia pozitivă a Comisiei Europene au fost angajamentul nos-tru ferm faţă de Zona Unică de Plăţi în Euro (SEPA) şi reţeaua noastră extinsă la nivel european".
Mandatul a fost acordat în urma unui proces de licitaţie, la care au fost invitate să participe toate băncile din Europa. "Cu o cotă între 25% si 35% din volumul total, ne-am dovedit încă o dată competitivitatea", a declarat Marco Bolgiani.
Tranzacţia totală presupune peste 1,6 milioane de plăţi internaţionale, cu un volum de peste 33 miliarde euro. Decizia Comisiei Europene de a procesa plăţi prin SEPA în viitor şi de a se axa pe patru bănci înseamnă că va renunţa progresiv la modelul anterior, în care băncile locale din fiecare stat european erau responsabile pentru procesarea plăţilor respective, se mai arată în comunicatul băncii.
Implementarea Zonei Unice de Plăţi în Euro (Single Euro Payments Area - SEPA) urmăreşte extinderea procesului de integrare europeană şi în domeniul plăţilor de mică valoare în euro, prin crearea unei pieţe unice la nivel european pentru instrumentele de plată în euro. SEPA acoperă un spaţiu geografic format din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia, reprezentând o zonă a monedei euro în care toate plăţile, inclusiv cele transfrontaliere, sunt tratate ca plăţi naţionale (fără actuala diferenţiere între plăţile naţionale şi cele transfrontaliere).