Protestele din întreaga ţară vor intra de astăzi într-o nouă fază. În mai multe oraşe din ţară sunt programate manifestări dedicate Zilei Unirii, ceea ce va spori numărul oamenilor care vor fi prezenţi în stradă. Cum a devenit o tradiţie ca pe 1 decembrie şi 24 ianuarie, pe lângă clasicele hore şi discursuri, să fie împărţite şi generoase porţii de fasole cu cârnaţi sau ciolan afumat, şi de această dată cazanele au fost puse la foc, acest lucru urmând, în mod evident, să crească numărul celor care vor fi prezenţi în pieţe, indiferent de orientările lor politice.
Centrul acestor manifestări va fi la Iaşi, acolo unde au fost invitaţi greii politicii autohtone, în frunte cu Traian Băsescu, Emil Boc şi liderii opoziţiei. Dacă Victor Ponta şi Crin Antonescu au confirmat încă de sâmbătă prezenţa, până ieri la prânz dinspre Palatul Cotroceni şi Guvern nu venise niciun semnal în acest sens. "Ca în fiecare an, am trimis invitaţii tuturor reprezentanţilor autorităţilor centrale, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu ", a declarat primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita. De altfel, sunt puţine şanse ca în actualele condiţii preşedintele şi premierul să dorească foarte tare să facă o baie de mulţime, chiar dacă pe 11 ianuarie, înainte de izbucnirea protestelor, ambii îşi manifestaseră intenţia de a sărbători 153 de ani de la Unirea Mică. În schimb liderii opoziţiei încearcă să cucerească "noi redute" profitând din plin de orice ocazie se iveşte. Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a anunţat că astazi vor avea loc ample manifestări în oraş, imediat după festivităţi (la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza va avea loc defilarea militară, o slujbă religioasă şi depunerile de coroane) în zona centrală a municipiului urmând să fie împărţite participanţilor 10.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, puse la dispoziţie de primărie. Potrivit edilului, pentru manifestări municipalitatea a alocat 500.000 de lei. Pe de altă parte, şi Guvernul a alocat, în acelaşi scop, aproximativ 100.000 de lei, suma intrând în conturile Prefecturii. Organizatorii speră ca aceste manifestări să nu fi politizate şi speră ca oamenii să facă distincţia dintre o sărbătoare şi un miting de protest. Chiar şi aşa, la Iaşi au fost mobilizate importante forţe de ordine, pentru ca lucrurile să nu degenereze.
În Bucureşti se aşteaptă ca numărul protestatarilor să crească, având în vedere că este o sărbătoare a tuturor românilor dar şi că mai multe asociaţii şi-au anunţat intenţia să se alăture protestatarilor. Contează şi faptul că sâmbătă şi duminică, în ciuda timpului nefavorabil, în Piaţa Universităţii au fost prezenţi numeroşi manifestanţi, care au scandat împotriva clasei politice şi în special a preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului. Un marş şi un miting de protest va organiza astăzi şi Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, care au emis şi un comunicat în care îşi expun punctul de vedere: "Pentru ca lucrurile să fie limpezi, afirmăm că SCMD (Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate) şi-a asumat răspunderea pentru organizarea unui miting de protest în Piaţa Victoriei, miting ce va începe la orele 11.30, indiferent cine se dă peste cap să-l împiedice şi va fi urmat de un marş asupra Televiziunii Antinaţionale, care va începe la 14.30. (...) La manifestaţiile din 24 ianuarie, vor participa membri ai tuturor sindicatelor, federaţiilor sindicale şi ONG-urilor grupate în cadrul Consiliului Naţional al Societăţii Civile". În stradă vor ieşi şi profesorii, dar şi membrii Asociaţiei Suporterilor.