Programul Galileo al Uniunii Europene ce va rivaliza sistemul american de navigare prin satelit GPS (Global Positioning Sistem) a debutat ieri prin lansarea cu succes a satelitului GIOVE A de pe cosmodromul din Baikonur, Kazakhstan. Acesta este primul dintr-o reţea de 30 de sateliţi care vor constitui până în 2010 cel mai performant sistem de navigare prin satelit.
Programul Galileo este cel mai mare proiect aerospaţial de pînă acum în Europa şi se realizează în parteneriat cu Uniunea Europeană şi Agenţia Spaţială Europeană. Costurile proiectului au fost evaluate de Comisia Europeană la aproximativ 3,2 miliarde de euro. Pricewaterhouse Coopers consideră că investiţia este viabilă din punct de vedere economic şi apreciază că pe o perioadă de 20 de ani raportul beneficii costuri este mai mare decît orice alt proiect de infrastructură din Europa, se arată pe site-ul Comisiei Europene. Potrivit altor studii, Programul Galileo urmează să dez-volte peste 100.000 de locuri de muncă şi venituri din contracte de servicii şi echipamente de peste nouă miliarde de euro pe an.
Sistemul de navigare prin satelit Galileo va fi singura tehnologie de acest fel din lume construită ca aplicaţie civilă, o alternativă la sistemul militar rus "Glonass" şi cel american GPS. Uniunea Europeană a decis implementarea programului Galileo şi din raţiuni politice nu numai economice obţinînd astfel independenţa faţă de tehnologia americană. Sistemul GPS a fost criticat adesea că îşi întrerupe serviciul fără ca cei care depind de acesta să fie informaţi în prealabil. Specialiştii europeni consideră că sistemul Galileo oferă avantaje net superioare cum ar fi o continuitate a serviciilor necesare afacerilor moderne, un grad mai mare de precizie de pînă la un metru, o mai mare stabilitate şi în plus va acoperi regiuni şi oraşe aflate la latitudini mari, greu accesibile sistemelor anterioare.
Un beneficiar direct al acestei tehnologii este sectorul de trans-port pentru gestionarea traficului rutier, feroviar şi aerian. De asemenea, vor beneficia şi alte sectoare cum ar fi agricultura prin monitorizarea culturilor şi sectorul de mediu. Următorul pas în agenda programului Galileo este lansarea celui de-al doilea satelit "Giove B" în mai 2006.