Comisia Europeană a anunţat ieri că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, destabilizaţi de afluxul de importuri agricole ucrainene sub liberalizarea temporară a comerţului cu UE după invazia ţării de către Rusia, informează Agerpres.
Acest sprijin de 56,3 milioane de euro, finanţat din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), are ca scop compensarea "pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase" venite din Ucraina "şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei", a indicat executivul european.
Bruxellesul propune să aloce Poloniei 29,5 milioane de euro, Bulgariei 16,75 milioane şi României 10,05 milioane şi, în plus, autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat, a precizat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, potrivit sursei.
Propunerea este înaintată celor 27 de state membre care ar urma să decidă în cadrul unei reuniuni tehnice din 30 martie, potrivit Bruxellesului, care speră să facă primele plăţi până la sfârşitul lui septembrie.
UE a suspendat în mai anul trecut, pentru un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina, pentru a sprijini economia ţării atacate de Rusia şi - în domeniul agricol - pentru a-i permite să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea căii maritime pe Marea Neagră.
Ca urmare, statele vecine din UE au înregistrat o creştere a sosirilor de porumb, grâu sau chiar seminţe de floarea soarelui, destabilizand pieţele locale în detrimentul fermierilor lor, a subliniat Wojciechowski.
Polonia şi Bulgaria suferă de o importantă "ofertă excedentară" care afectează preţurile, în timp ce România, "nod al coridoarelor de solidaritate pentru exportul producţiei ucrainene spre restul lumii, suferă de presiuni asupra structurilor sale logistice", a explicat el.
În schimb, Ungaria şi Slovacia nu au fost considerate suficient de afectate pentru a beneficia de acelaşi sprijin.
În ceea ce priveşte măsurile comerciale în favoarea Ucrainei şi posibila prelungire a acestora, "va fi mai uşor să se activeze o clauză de securitate pentru a reduce anumite importuri dacă acestea cresc în mod disproporţionat", a adăugat Wojciechowski. "Vom continua să supraveghem îndeaproape efectul asupra păsărilor de curte, cărnii, ouălor, ca şi pentru cereale", a menţionat comisarul european.
Războiul din Ucraina a contribuit, de asemenea, la creşterea preţurilor la îngrăşăminte şi combustibil. Însă ajutorul anunţat ieri nu este destinat să compenseze această inflaţie a costurilor pentru fermieri, împotriva căreia sunt deja prevăzute importante ajutoare de stat, a insistat Janusz Wojciechowski.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2023, 07:37)
E bine că mâncăm cereale contaminate cu metale grele rusești. Sănătate curată!
Parca cerealele alea trebuia să hrănească lumea toată. Ce de se devarsa chiar prin vecini.
Alimentele alea sunt evident contaminate.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2023, 15:08)
Si eu zic la fel, ca alimentele din Rusia sunt contaminate si de proasta calitate si ar trebui trimise doar in Africa!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2023, 08:16)
DE ACEEA SE SCUMPESTE PERMANENT SI DE NEINTELES PAINEA, ALIMENTUL DE BAZA AL ROMANULUI?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2023, 15:12)
Se scumpeste pentru ca romanul e hot. vrea sa se imbogateasca rapid, da tunul si a fugit.
Noi singuri ne furam palaria.
Ucrainienii isi vand doar marfa, pentru ei nu conteaza unde. In schimb fratii romani sunt dispusi sa-si insele semenii pentru profituri record?
Ponimat?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2023, 10:34)
Dar ce cauta cerealele din Ucraina in Europa,
propaganda ne spunea ca merge in tarile sarace
in care oamenii mor de foame,
sau asa se platesc armele vechi timise la Zele
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2023, 15:12)
raspunsul il gasesti la 3.1