Uniunea "Salvăm Ţăranul Român" solicită demiterea conducerii Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) pentru managementul defectuos şi slaba gestionare a fondurilor europene din PNDR alocate României în perioada de tranziţie 2021-2022, informează Agerpres.
"România a avut la dispoziţie 2,84 miliarde euro la care se adaugă contribuţia statului membru de încă 15 % din care la această data România a absorbit numai 430 milioane euro (contracte plătite către beneficiari) conform datelor oficiale ale AFIR, de aici rezultând că un procent de aproximativ 12% din total buget a fost cheltuit. Reamintim încă odată faptul că România trebuie să cheltuiască aceşti bani până la 31.12.2023 altfel ţara noastră riscă să piardă aceşti bani, neputând fi reportaţi în PNS 2023-2027", se arată într-un comunicat al organizaţiei.
Reprezentanţii Uniunii atrag atenţia asupra evaluării greoaie şi "inadmisibil de lungă" şi a întârzierilor de peste 12 luni la evaluarea proiectelor depuse, astfel că se ajunge în situaţia în care echipamentele propuse spre achiziţie să fie depăşite tehnologic la momentul achiziţiei.
De asemenea, organizaţia menţionează că rapoartele de selecţie sunt întârziate şi eronate, la fel şi rapoartele de contestaţii sunt mult întârziate.
Uniunea "Salvăm Ţăranul Român" mai semnalează că există un număr mare de proiecte evaluate şi declarate neeligibile iniţial, iar în urma contestaţiilor depuse au fost declarate eligibile, precum şi mari întârzieri la întocmirea şi transmiterea contractelor/deciziilor de finanţare către beneficiari.
Ei mai acuză şi lipsa de transparenţă în lansarea submăsurilor, evaluarea şi transmiterea informaţiilor, informaţii contradictorii publicate pe site-ul AFIR, site depăşit tehnic care încurcă/nu asigură o experienţă fluentă utilizatorului final, proceduri de lucru, formularele de plată pentru beneficiari neadaptate situaţiei reale şi care nu sunt acceptate de platforma AFIR, alte formulare care nu pot fi semnate digital.
De asemenea, pentru submăsura 4.1a a fost publicat un Ghid consultativ în luna ianuarie 2022, submăsura nefiind deschisă nici până la această data şi fără un orizont de timp când ar putea fi lansată, mai semnalează membrii organizaţiei menţionate.
"Toate cele de mai sus dovedesc o slabă capacitate de gestionare a situaţiei, de identificare a problemelor structurale în cadrul AFIR, de identificare şi asigurare a resurselor necesare pentru buna funcţionare a instituţiei şi gestionarea apelurilor de proiecte. Pentru toate acestea dl. director Opreanu trebuie să oprească acest fiasco să-şi înainteze demisia de onoare şi să lase alţi profesionişti să salveze ce se mai poate salva, să salveze ţăranii şi fermierii care au nevoie disperată de aceste fonduri. Îl rugăm şi pe domnul ministru Daea să facă o analiză proprie a activităţii AFIR din ultimul an şi să dispună măsurile necesare şi obligatorii", se mai spune în comunicatul organizaţiei.
Uniunea Salvăm Ţăranul Român are 14 membri, organizaţii, federaţii şi cooperative agricole, cu precădere din sectorul vegetal.