Conducerea Universităţii din Bucureşti a solicitat astăzi premierului Ungariei, Viktor Orban, retragerea iniţiativei legislative care afectează activitatea Universităţii Central-Europene din Budapesta.
Printr-o scrisoare deschisă, rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, şi preşedintele Senatului Universităţii, Marian Preda, i-au cerut premierului ungar retragerea iniţiativei legislative care afectează activitatea Universităţii Central-Europene (CEU).
Cei doi profesori accentuează rolul pe care activitatea ştiinţifică a Universităţii Central-Europene de la Budapesta, derulată pe parcursul a 25 de ani, l-a avut în dezvoltarea mecanismelor democratice în statele din regiune.
Ei susţin că membrii comunităţii academice a CEU se bucură de recunoaştere internaţională, un număr impresionant de studenţi, profesori şi cercetători din numeroase state, inclusiv România, beneficiind, de-a lungul timpului, de sprijinul ştiinţific al universităţii.
În scrisoarea adresată premierului Viktor Orban, conducerea Universităţii din Bucureşti arată: "După căderea comunismului, Universitatea Central-Europeană a reprezentat un adevărat reper pentru dezvoltarea democraţiei în fostul bloc sovietic. Dacă s-a întâmplat ceva substanţial în reinventarea ştiinţelor umaniste, acest lucru se datorează, în mare măsură, existenţei Universităţii Central-Europene, un jalon al cunoaşterii academice şi al valorilor democratice".
Conducerea Universităţii din Bucureşti atrage atenţia că libertatea academică şi de gândire reprezintă valori fundamentale ale unei societăţi democratice, iar iniţiativa legislativă care pune sub semnul întrebării activitatea Universităţii Central-Europene reprezintă un asalt la adresa libertăţii academice, potrivit News.ro.
În scrisoare se mai arată: "Universitatea din Bucureşti este recunoscătoare pentru întreaga activitate a CEU şi îşi exprimă solidaritatea faţă de comunitatea academică a Universităţii Central Europene de la Budapesta. Vă solicităm respectuos să reflectaţi asupra oportunităţii proiectului legislativ, ale cărui efecte negative vor afecta comunitatea academică internaţională, şi a retragerii documentului. Vă adresăm rugămintea de a menţine integritatea academică, libertatea de gândire şi de expresie, şi să continuaţi în sprijinirea dezvoltării cercetării ştiinţifice".
Ungaria a aprobat astăzi, în procedură de urgenţă, o lege care ar putea obliga Universitatea Central-Europeană, finanţată de George Soros, să îşi încheie activitatea în ţară, în pofida protestelor faţă de plan şi a condamnării internaţionale.
Legea care, potrivit Guvernului, este menită să rezolve problemele privind universităţile străine, marchează un nou capitol în restricţionarea instituţiilor independente - demers prin care aliaţii lui Viktor Orban şi-au consolidat influenţa asupra sistemului judiciar, presei şi băncii centrale.
Parlamentarii au adoptat legea cu 123 de voturi pentru şi 38 împotrivă, în timp ce alţi 38 de aleşi s-au abţinut.
Votul a fost întrerupt pentru scurt timp de o sirenă a unui parlamentar independent care a protestat.
Adresându-se Parlamentului înainte de vot, ministrul resurselor umane al premierului Orban a declarat că instituţiile finanţate de Soros încearcă să submineze Guvernul ungar prin "ocolirea normelor democratice".
"Organizaţiile lui George Soros care operează în Ungaria şi în restul lumii sunt numai nişte agenţi pseudo-civili şi suntem decişi să înăbuşim o astfel de activitatea cu toate mijloacele legale disponibile", a subliniat Zoltan Balog.
Guvernul ungar a propus săptămâna trecută un proiect de lege care să reglementeze activitatea universităţilor străine din ţară. Liderii CEU spun că universitatea lor este vizată în mod special.