Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) avertizează asupra atingerii celei mai mari valori de până acum a daunei medii totale în al doilea trimestru al anului 2016, cauzată de creşterea cu aproape 90% a daunei medii pe dosarele de vătămări corporale, conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, se arată într-un comunicat al UNSAR.
"În acest context, UNSAR reiterează necesitatea introducerii unui sistem predictibil pentru reglementarea despăgubirilor pentru daune morale asociate vătămărilor corporale. Conform datelor publicate de autoritatea de reglementare în domeniu, atingerea valorii maxime de până acum a daunei medii totale la nivelul pieţei RCA a fost cauzată de majorarea daunei medii pe dosarele de vătămări corporale cu 88,3% peste nivelul din trimestrul I 2016. Totodată, dauna medie pe segmentul dosarelor cu daune materiale a crescut cu 8% faţă de trimestrul I 2016", se spune în comunicatul citat de Agerpres.
Potrivit UNSAR, cheltuielile cu despăgubirile, pe fondul unei frecvenţe ridicate a daunelor şi a majorării sumelor plătite pentru vătămări corporale, cresc într-un ritm alarmant. În cazul despăgubirilor pentru daunele morale, suma plătită în anul 2015 a reprezentat o creştere de aproape 2000% faţă de despăgubirile plătite în anul 2007. Mai mult decât atât, ponderea despăgubirilor pentru daune morale din totalul despăgubirilor pentru daune auto a înregistrat o creştere de peste 1000%, în aceeaşi perioadă de timp.
"Încă o dată se dovedeşte necesitatea introducerii sistemului tabelar de acordare a despăgubirilor pentru daune morale, elaborat de către Societatea Română de Medicină Legală şi promovat de-a lungul timpului de UNSAR. Sistemul va avea efecte pozitive atât pentru victime, cât şi pentru asiguraţi. Persoanele prejudiciate vor beneficia de un tratament nediscriminatoriu, iar durata necesară obţinerii despăgubirilor se va scurta. În acelaşi timp, sistemul tabelar va conduce la scăderea costurilor legate de instrumentarea daunelor şi a costurilor de reasigurare, ceea ce va reduce presiunile asupra pieţei de asigurări şi va avea efecte pozitive asupra primelor de asigurare", a declarat Florentina Almăjanu, director general UNSAR.
UNSAR precizează că şi-a exprimat întotdeauna disponibilitatea de a contribui la identificarea celor mai bune soluţii pentru stabilizarea pieţei de asigurări RCA, deţinând cea mai bună expertiză tehnică. Astfel, UNSAR a participat şi va continua să participe activ la dezbaterile cu instituţiile abilitate, autoritatea de reglementare în domeniu şi reprezentanţii asiguraţilor pe marginea proiectului de lege privind asigurarea obligatorie RCA.
Înfiinţată în 1994, UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 23 de companii de profil.