• Update 17:43
Oficiali din cadrul Pentagonului promit noi demonstraţii de capacităţi militare în timpul manevrelor organizate în comun cu armata sud-coreeană.
"Statele Unite vor continua să prezinte capacităţi militare ultramoderne la aceste exerciţii", a declarat un oficial de la Pentagon, conform Antena3.ro.
• Update 15:47
Franţa îndeamnă Coreea de Nord să se abţină de la "orice nouă provocare", transmite Antena3.ro.
• Update 15:40
Germania solicită Coreei de Nord să înceteze "jocul cu focul", potrivit presei străine.
"Jocul iresponsabil cu focul al Coreei de Nord trebuie să înceteze", a declarat ministrul german de externe, Guido Westerwelle.
• Update 14:00
"Este extrem de regretabil că Phenianul continuă să facă declaraţii provocatoare şi să efectueze acţiuni provocatoare", consideră secretarul japonez de presă, Naoko Saiki, arată Bloomberg.
• Update 11:32
Rusia îndeamnă cele două state coreene şi Statele Unite să dea dovadă de "responsabilitate şi reţinere maximă", informează Realitatea.net.
• Update 11:06
Coreea de Sud nu a detectat mişcări neobişnuite de trupe în Coreea de Nord, după ce ţara comunistă a asigurat că a intrat în stare de război, conform Antena3.ro.
...
Coreea de Nord a anunţat astăzi că este în "stare de război" cu Sudul şi că va negocia toate problemele inter-coreene pe această bază.
Cele două ţări erau, din punct de vedere tehnic, în stare de război, după ce Războiul din Coreea (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.
Coreea de Nord anunţase, în această lună, anularea armistiţiului şi a celorlalte tratate bilaterale de pace semnate cu Seulul pentru a protesta împotriva exerciţiilor militare comune ale Coreei de Sud şi Statelor Unite.
Casa Albă a declarat ieri că a fost luat în serios anunţul Coreei de Nord, care a decretat stare de război împotriva Coreei de Sud.
Experţii americani pun sub îndoială capacitatea reală a rachetelor nod-coreene, arată HotNews.ro.
"Cât de stângaci din partea celor din Coreea de Nord să dezvăluie accidental planul de atac asupra SUA - cu ICBM (rachete balistice intercontinentale) care nu există?", a scris Mark Fitzpatrick, director al programului de nonproliferare şi dezaarmament al Institutului Internaţional pentru Studii Stategice. Acesta consideră că "dacă Coreea de Nord se străduieşte foarte tare şi are noroc, ar putea să fie capabili să dezvolte o versiune ICBM a rachetei Unha-2 în cinci ani".
James Hardy, editor al revistei "Jane's Defense Weekly", a declarat că "există şanse aproape zero ca nord-coreenii să lanseze o rachetă până în Guam, Hawaii sau oriunde altundeva în afara Peninsulei Coreene unde sunt staţionate forţe americane".