UPDATE: CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A DECIS: Ordonanţa privind codul insolvenţei este neconstituţională

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 30 octombrie 2013

Update 20:00 CITR: "Decizia CCR asupra ordonanţei privind insolvenţa poate crea un vid legislativ"

Decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) prin care ordonanţa de urgenţă privind insolvenţa a fost declarată neconstituţională nu este însoţită de motivare, iar în lipsa unor clarificări s-ar putea crea un vid legislativ, arată Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Potrivit documentului citat, Vasile Godîncă-Herlea, managing partner al Casei de Insolvenţă Transilvania, a declarat: "În ipoteza în care întreaga Ordonanţă a fost declarată neconstituţională, atunci se pune problema dacă Legea 85/2006 reintră în vigoare până la apariţia unui nou act normativ, sau nu. Părerile între specialişti sunt împărţite. Se ia în considerare şi ipoteza conform căreia ne-am putea regăsi într-o stare de vid legislativ, în care Legea 85/2006 a fost abrogată, iar OUG 91/2013 este declarată neconstituţională".

De asemenea, CITR precizează, în documentul citat, că aşteaptă decizia CCR pentru a lămuri dacă s-au declarat neconstituţionale doar câteva articole sau întreaga ordonanţă este neconstituţională.

---

Update 14:42 Ponta: "Voi face tot posibilul să schimb actualul cod al insolvenţei"

Vechea lege a insolvenţei a rămas în vigoare după anularea noii propuneri. "Voi face tot posibilul să schimb actualul cod al insolvenţei, chiar dacă varianta propusă a fost declarată neconstituţională", a spus astăzi premierul Victor Ponta, în cadrul unei conferinţe de presă.

---

Ziarul BURSA a scris încă de la publicarea OUG în Monitorul Oficial că Executivul s-ar fi grăbit adoptând Codul Insolvenţei printr-o Ordonanţă de Urgenţă, aceasta fiind neconstituţională, întrucât nu respectă prevederile unui articol din Constituţie care prevede că regimul juridic general al proprietăţii şi al moştenirii se reglementează prin lege organică

Ordonanţa privind codul insolvenţei este neconstituţională, potrivit deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR). În cadrul unui comunicat de presă, CCR arată că decizia a fost luată cu majoritate de voturi, fiind admisă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului asupra a două articole din cod şi constatându-se că "Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă este neconstituţională". "Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", mai arată anunţul CCR. Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Cele două articole asupra cărora Avocatul Poporului a ridicat excepţia de neconstituţionalitate făceau referire faptul că noile reglementări în domeniu ar fi trebuit să se aplice inclusiv companiilor aflate în insolvenţă şi la faptul că CNA ar fi trebuit să suspende licenţele de funcţionare canalelor radio şi TV aflate în insolvenţă, până la aprobarea planului de restructurare.

CCR a constatat că a fost încălcat art. 115 alin. 4 şi 6 din Constituţie, în sensul că nu se justifică urgenţa adoptării OUG şi că Guvernul nu poate adopta ordonanţe care afectează regimul instituţiilor fundamentale ale statului.

Art. 115 alin. 4 prevede că "Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora", iar alin. 6 - că "Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică", scrie Agerpres.

Adoptarea respectivei OUG a fost justificată de Guvern având în vedere actualul context economic, care impune luarea unor măsuri rapide pentru crearea premiselor legislative şi administrative care să conducă la creşterea eficienţei operatorilor economici, la creşterea siguranţei circuitului economic şi a atractivităţii investiţionale a pieţei româneşti.

Codul Insolvenţei, intrat în vigoare în data de 25 octombrie, a produs controverse în piaţă, atât în rândul companiilor, cât şi în sectorul practicienilor din domeniu, încă de la apariţia lui în Monitorul Oficial.

Avocaţii practicieni în insolvenţă au criticat dur Ordonanţa prin care Guvernul a adoptat Codul Insolvenţei, susţinând că Executivul a introdus în lege prevederi neagreate de specialişti, care spulberă principiile elementare ale Insolvenţei.

Avocatul Simona Miloş, preşedintele Institutului Naţional de Pregătire Profesională a Practicienilor în Insolvenţă (INPPI), care a făcut parte din colectivul de redactare a Codului Insolvenţei, ne-a declarat, la vremea respectivă: "Noi, cei care am elaborat Codul, ne delimităm clar de forma adoptată de Guvern. Nu am fost consultaţi de Executiv asupra modificărilor aduse proiectului de Cod. Citind cu atenţie varianta publicată în Monitorul Oficial, am constatat că lucrurile sunt mult mai grave decât problemele cu licenţele din audiovizual şi cu scurtarea perioadei de reorganizare. Practic, Guvernul a spulberat principiile elementare ale Insolvenţei. O societate care intră în insolvenţă pune stop executărilor silite. Aşa este peste tot în lume. Or, Ordonanţa adoptată de Guvern încalcă acest principiu elementar pentru că permite executarea societăţii în timpul procedurii Insolvenţei. Nu mai este respectat nici principiul egalităţii între creditori".

Surse din piaţă au afirmat, încă de la început, că există nemulţumiri legate de modul în care a fost aprobat Codul Insolvenţei la nivelul FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, organizaţii cu care Guvernul României a agreat că se va consulta înainte de adoptarea noului Cod al Insolvenţei.

În plus, Guvernul s-ar fi grăbit adoptând Codul printr-o Ordonanţă de Urgenţă, aceasta fiind neconstituţională întrucât nu respectă prevederile art. 73 alin.3 litera m) din Constituţie, acest articol subliniind că regimul juridic general al proprietăţii şi al moştenirii se reglementează prin lege organică.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb