UPDATE Departamentul de Stat al SUA solicită Parlamentului să renunţe la modificarea legilor Justiţiei

ANDREI STAN
Politică / 28 noiembrie 2017

Departamentul de Stat al SUA solicită Parlamentului să renunţe la modificarea legilor Justiţiei

"Solicităm Parlamentului României să respingă propunerile legislative care afectează statul de drept şi lupta anticorupţie", se arată într-o declaraţie oficială a Departamentului de Stat

Dragnea şi Tăriceanu au reacţionat dur astăzi

------------

ACTUALZIARE 20:20 Siegfried Muresan: "La criticile Departamentului de Stat al SUA au răspuns un condamnat definitiv şi un inculpat"

Europarlamentarul Siegfried Muresan a precizat astăzi într-o postare pe Facebook că la criticile departamentului de Stat al SUA, privind proiectele de modificare a Legilor justiţiei, au răspuns, în numele Parlamentului României, condamnatul definitiv Liviu Dragnea şi inculpatul Călin Popescu-Tăriceanu.

"La criticile Departamentului de Stat al SUA privind încercările majorităţii parlamentare de a pune mâna pe justiţie, au răspuns un condamnat definitiv (Dragnea) şi un inculpat (Tăriceanu). Românii merită mai mult decât decât să vorbească în numele lor doi politicieni care au probleme cu legea", a scris Siegfried Muresan pe Facebook.

(G.F.)

---------

Actualizare 18:55 Dan Barna: "Dragnea şi Tăriceanu nu au dreptul să vorbească în numele întregului Parlament"

Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu nu au dreptul să vorbească în numele întregului Parlament, a declarat Dan Barna, preşedintele USR, potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei citate, cei doi trebuie să îşi dea demisia de la conducerea celor două Camere, după avertismentele pe care partenerii strategici ai României le-au dat în ultima perioadă în legătură cu statul de drept şi justiţia.

"Domnii Dragnea şi Tăriceanu confundă Parlamentul cu propriile partide şi se substituie instituţiei. Nu au dreptul să vorbească în numele întregului Parlament. De fapt, cei doi domni ar trebui să îşi dea demisia de la conducerea celor două Camere, după avertismentele dure pe care partenerii strategici ai României le-au dat în ultima perioadă în legătură cu statul de drept şi justiţia. Este o dovadă în plus că persoanele cu probleme penale chiar nu au ce căuta în funcţii publice pentru că periclitează prin interese personale meschine viitorul României şi al cetăţenilor ei", a declarat Dan Barna.

"Dacă cei doi lideri PSD-ALDE vor să le transmită un răspuns partenerilor strategici ai României, sunt liberi să-şi exprime poziţiile politice particulare prin comunicate în nume personal.

USR protestează faţă de modul în care Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, doi politicieni cu probleme penale, îşi folosesc funcţiile de demnitate publică pentru a-şi rezolva problemele personale cu justiţia şi disputele cu partenerii externi care cer explicit României respectarea principiilor statului de drept, principii pe care USR le susţine cu toată tăria. Cu o justiţie obedientă şi subordonată politicului, PSD-ALDE riscă să scoată România din partneriatul transatlantic şi european."

(G.F.)

---------

Actualizare 18:20 Monica Macovei: "Dragnea şi Tăriceanu au reuşit să izoleze România pe plan extern"

Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu izolează ţara noastră pe plan extern şi pun în pericol Parteneriatul strategic cu Statele Unite, este de părere europarlamentarul Monica Macovei.

"Lupta lor pentru corupţie şi împotriva justiţiei se vede la Departamentul de Stat al SUA exact aşa cum este cu adevărat: o acţiune în forţă care subminează lupta împotriva corupţiei şi ameninţă progresul pe care România l-a făcut pentru a avea instituţii puternice şi justiţie. Problemele penale ale lui Dragnea şi Tăriceanu, apărate de armate de soldaţi credincioşi de partid, sunt un pericol pentru ţară, pentru că legile au ajuns să fie făcute doar pentru a-i scăpa pe inculpaţi de dosare penale şi de răspundere", a declarat europarlamentarul, potrivit unui comunciatd e presă.

De asemenea, Monica Macovei solicită preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului să convoace de urgenţă Birourile permanente, pentru că acestea să găsească soluţia legală de a renunţa la modificarea legilor justiţiei şi să îşi dea demisiile din funcţiile de preşedinţi ai celor două Camere ale Parlamentului.

(G.F.)

----------

Actualizare 17:05 PNL: Comunicatul remis de către preşedinţii Camerelor legislative nu reprezintă poziţia Parlamentului

Grupul PNL din Senat se delimitează de reacţia preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României faţă de comunicatul remis de Departamentul de Stat al SUA în legătură cu proiectele de modificare a Legilor justiţiei.

"Comunicatul remis de către cei doi preşedinţi ai Camerelor nu reprezintă poziţia Parlamentului României şi în nici un caz a senatorilor liberali. Domnii Dragnea şi Tăriceanu nu au dreptul să se exprime în numele Parlamentului, mai ales pe probleme de politică externă. Singurul organ care poate lua poziţie în numele Legislativului este plenul reunit. Ori Parlamentul României nu a acordat vreun mandat pentru poziţia exprimată de Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea în numele Legislativului românesc", se menţionează în comunicat.

De asemenea, PNL subliniază că va susţine angajamentele euro-atlantice ale României şi va pleda pentru respectarea statului de drept.

"Grupul PNL din Senat se delimitează de declaraţiile domnilor Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu care, confundând probabil Departamentul de Stat al SUA cu Statul Paralel, s-au folosit de funcţiile pe care temporar le deţin pentru a face o declaraţie iresponsabilă cu privire la Partenerul nostru strategic", au mai precizat liberalii.

(G.F.)

--------

Actualizare 16:23 Ludovic Orban: "Poziţia exprimată de Dragnea şi Tăriceanu este iresponsabilă"

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, susţine că poziţia exprimată de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, faţă de comunicatul Departamentului de Stat al SUA, este iresponsabilă şi afectează grav interesele strategice ale ţării noastre.

Într-un comunicat trimis Redacţiei, liderul liberal afirmă: "Considerăm revoltătoare luarea de poziţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi a preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, într-un comunicat oficial, faţă de semnalul dat în cursul zilei de ieri de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu atribuie Parlamentului României, în mod abuziv şi fraudulos, o poziţie politică care nu a făcut obiectul vreunei dezbateri parlamentare, conform normelor regulamentare în vigoare. Parlamentul României nu a acordat, subliniem acest lucru, nu a acordat vreun mandat pentru poziţia exprimată de Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea în numele Legislativului românesc. Chiar dacă domniile lor sunt aleşi de majoritatea parlamentară, o astfel de poziţie politică nu poate fi, în niciun moment, prezumată ca fiind a tuturor grupurilor politice parlamentare şi nici a majorităţii parlamentarilor. Ei se reprezintă doar pe sine şi pe nimeni altcineva din Parlamentul României. Totodată, constatăm cu stupefacţie gândirea politică toxică a liderilor PSD-ALDE, potrivit căreia respectarea normelor statului de drept ar putea face obiectul unui troc cu Statele Unite ale Americii în virtutea înţelegerilor militare comune. Astfel de abordări sunt de natură a pune sub semnul întrebării angajamentul lor real pentru democraţie şi pentru respectarea obligaţiilor internaţionale asumate cu partenerii euro-atlantici. De asemenea, denunţăm folosirea manipulatorie de către Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu de informaţii trunchiate, nedovedite în mod riguros de instituţiile abilitate, care sunt prezentate cu titlu de adevăr şi cu relevanţă generală. Se pare că propria propagandă instrumentată de liderii PSD-ALDE le-a luat minţile, ajungând să enunţe din poziţii oficiale ale statului român realitatea paralelă în care trăiesc domniile lor. Înainte de a face orice consideraţii legate de modul de funcţionare democraţiei în Statele Unite ale Americii, Dragnea şi Tăriceanu dovedesc faptul că ar trebui să pună din nou mâna pe carte pentru a-i înţelege arhitectura instituţională".

Liderul PNL mai cere delimitarea tuturor parlamentarilor, inclusiv ai celor din PSD şi ALDE, de poziţia "anacronică şi antiromânească" exprimată de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului.

Ludovic Orban conchide că PNL şi-a afirmat şi continuă să susţină în mod consecvent poziţia în favoarea angajamentelor euroatlantice ale ţării noastre şi pentru respectarea valorilor democraţiei, drepturilor şi libertăţilor individuale şi pentru o societate guvernată de domnia legii.

Şi senatorul PNL Alina Gorghiu a criticat poziţia exprimată de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului cu privire la comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

Ea a scris, pe Facebook: "Chiar mă simt jignită că au ajuns Tăriceanu şi Dragnea să vorbească fără niciun fel de mandat, în numele Parlamentului şi implicit şi al meu, despre probleme care sunt foarte-foarte importante! Fac o precizare: aceşti domni nu sunt în niciun caz Parlamentul. Ei nu pot reacţiona de maniera aceasta în numele instituţiei, fără să consulte pe nimeni, ba încă pe probleme de politică externă".

(S.A.)

------------

Actualizare 16:13 Ambasadorul Hans Klemm, despre comunicatul Departamentului de stat: "SUA rămân îngrijorate şi ieri ne-am exprimat îngrijorarea că aceste schimbări nu vor sprijini o justiţie independentă"

Comunicatul Departamentului de Stat al SUA nu ar trebui să fie o surpriză pentru autorităţile de la Bucureşti, reprezentând, din nou, expresia îngrijorării SUA privind măsurile care pot duce la anularea progresului făcut de România în lupta anticorupţie, a declarat, astăzi, ambasadorul american Hans Klemm, aflat la Drobeta Turnu Severin, anunţă News.ro.

"Ceea ce s-a întâmplat ieri a fost din nou expresia îngrijorării SUA privind măsurile care pot duce la anularea progresului uimitor făcut de România până acum", a declarat ambasadorul SUA, potrivit imaginilor difuzate de Tele2Drobeta.

El a mai spus că acesta nu este primul semnal de alarmă tras de autorităţile americane, amintind că în 29 august, la mai puţin de o săptămână după ce ministrul Tudorel Toader a facut propunerile de reformă a justiţiei, Ambasada SUA a transmis o declaraţie prin care şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la aceste propuneri, iar acea declaraţie a fost făcută în numele Statelor Unite.

Hans Klemm, care a lăudat progresele umitoare făcute de România în ultimii 15-20 de ani a mai spus: "Pe de altă parte, SUA rămân îngrijorate şi ieri ne-am exprimat îngrijorarea. Suntem îngrijoraţi că aceste schimbări nu vor sprijini o justiţie independentă şi nu vor conduce la o întărire a sistemului de justiţie şi nu vor contribui la lupta incredibilă pe care România a dus-o împotriva corupţiei".

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii a făcut aceste declaraţii la Drobeta Turnu Severin, unde a participat la o masă rotundă cu jurnaliştii din presa locală, la Biblioteca Judeţeană.

(A.C.)

-----

Actualizare 16:08 Turcescu (PMP), către Dragnea şi Tăriceanu: "Eu n-am luat act, măh, nemernicilor, cu «neplacută surprindere» de comunicatul SUA"

Deputatul PMP Robert Turcescu a anunţat că se delimitează de poziţia exprimată de preşedinţii Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, faţă de comunicatul Departamentului de Stat al SUA, numindu-i pe cei doi "nemernici" şi spunând că el nu a luat act cu "neplacută surprindere" de poziţia Guvernului american.

Robert Turcescu a scris, pe Facebook: "Dragnea şi Tăriceanu au dat un comunicat comun care începe cu «Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei...». Păi, măh, nemernicilor, şi eu, şi alţi colegi facem parte din Parlamentul României şi n-am luat act, măh, nemernicilor, cu «neplacută surprindere» de acest comunicat! Dar am luat act cu furie şi cu greaţă de toate mizeriile pe care le puneţi la cale de atâta amar de timp. Du-te, Dragnea, du-te învârtindu-te!".

(S.A.)

-----------

Actualizare 16:03 Florin Cîţu (PNL): "Nu recunosc mesajul de răspuns al Parlamentului României prezentat de preşedinţii celor două camere la comunicatul Departamentului de Stat"

Senatorul PNL Florin Cîţu a anunţat astăzi că se delimitează de poziţia exprimată de preşedinţii Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, faţă de comunicatul Departamentului de Stat al SUA şi spune că cei doi nu vorbesc în numele tuturor parlamentarilor.

Liberalul a scris, pe pagina sa de Facebook: "Nu sunt de acord! Eu, senatorul Florin Cîţu, NU recunosc mesajul de răspuns al Parlamentului României prezentat de preşedinţii celor două camere la comunicatul Departamentului de Stat al SUA. Îi rog pe toţi colegii mei senatori şi deputaţi, care nu sunt de acord cu răspunsul Parlamentului României, să facă urgent publice opiniile lor şi să-mi urmeze exemplul si să trimită un mesaj Ambasadei SUA în acest sens. Dragnea şi Tăriceanu NU vorbesc în numele tuturor parlamentarilor. Curaj, hai că se poate!!!".

(S.A.)

------------

Actualizare 14:00 Tăriceanu şi Dragnea: "Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul Departamentului de Stat al SUA"

Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, au dat publicităţii un comunicat în care susţin că "Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei".

Tăriceanu şi Dragnea au susţinut: "Dorim să subliniem că, în orice discuţie cu partenerii noştri trebuie să plecăm de la un principiu constituţional fundamental, acelaşi în SUA şi în România, potrivit căruia dezbaterile, deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu pot face obiectul niciunei forme de presiune. Statele Unite ale Americii trebuie să aibă încredere în Parlamentul României care urmăreşte să consolideze independenţa sistemului judiciar şi eliminarea influenţelor politice în funcţionarea justiţiei".

Preşedinţii Camerelor subliniază că Statele Unite ale Americii trebuie să aibă încredere în Parlamentul României care dezbate în aceste zile legile de reformă ale justiţiei, pentru că este acelaşi Parlament care: a adoptat Declaraţia privind aniversarea a două decenii de Parteneriat Strategic România - SUA; a aprobat alocarea a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare; a decis participarea forţelor armate ale României în teatrele de operaţiuni din Afganistan şi Irak precum şi în cadrul cooperării în coaliţia anti-ISIS/DAESH alături de SUA şi alţi aliaţi; a adoptat legile privind achiziţionarea sistemului de apărare antirachetă Patriot.

în declaraţia lui Tăriceanu şi Dragnea se menţionează: "Exprimăm speranţa că declaraţia Departamentului de Stat al SUA a fost făcută cu bună credinţă, dar nu putem să nu remarcăm că ea nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate, obiective şi cuprinzătoare a faptelor, făcând mai degrabă ecou unor opinii vehiculate în spaţiul public românesc. Natura şi forma Declaraţiei Departamentului de Stat al SUA sunt de neînţeles în contextul în care este greu de imaginat că în Statele Unite ar fi putut avea loc încălcările drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti la care asistăm frecvent în România. Este greu de crezut că în SUA un procuror şi-ar permite să prezinte în faţa instanţei de judecată interceptări măsluite sau să şantajeze judecătorul că îi va face dosar penal dacă nu ia o decizie în favoarea sa. Este greu de crezut că într-o democraţie consolidată, cum e cea a SUA, există protocoale de colaborare între serviciile de intelligence şi magistraţi. E probabil de neconceput în sistemul de justiţie american ca reprezentanţii serviciilor secrete să îşi extindă câmpul tactic până în sala de judecată şi să ofere opinii juridice magistraţilor, după care să urmărească dacă aceştia iau decizii în acord cu soluţiile sugerate. Este de asemenea de neimaginat în SUA ca un funcţionar public de rang înalt să refuze a se prezenta în faţa unei comisii parlamentare de anchetă, încălcând astfel decizii clare ale Curţii Constituţionale. Nu în ultimul rând este greu de crezut că în SUA un magistrat care încalcă flagrant drepturile fundamentale ale omului nu are niciun fel de răspundere în faţa legii".

Ei susţin că toate aceste numeroase abuzuri care au avut loc în România reprezintă motivul principal pentru iniţierea dezbaterilor privind reforma justiţiei.

În încheierea comunicatului se menţionmează: "Fiecare amendament adoptat în cadrul Comisiei speciale are scopul de a îndrepta abuzurile şi vulnerabilităţile, precis documentate, din sistemul actual de justiţie. Parlamentul României ar fi bucuros să pună la dispoziţie Departamentului de Stat al SUA întreaga documentaţie referitoare la principiile care au stat la baza elaborării propunerilor actuale de reformă a sistemului judiciar, principii larg susţinute de asociaţiile profesionale ale magistraţilor din România care au luat parte activ la dezbaterile ce se desfăşoară în această perioadă".

(A.C.)

-----

Actualizare 13:37 Şerban Nicolae: "Comunicatul Departamentului de stat este extrem de bizar, ofensator"

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, astăzi, că este "extrem de bizar, ofensator" comunicatul Departamentului de stat al SUA şi că preşedintele României ar trebui să îi ceară ambasadorului la Washington să transmită un protest ferm, potrivit unei surse din presă.

Şerban Nicolae a declarat, la Parlament: "Este o chestiune de percepţie, nu Klemm este personajul principal în această acţiune, ci acest comunicat extrem de bizar, care, din punctul meu de vedere, încalcă toate uzanţele specifice relaţiilor dintre două state, cu atât mai mult între două state partenere, aşa cum sunt România şi SUA. În ceea ce priveşte România, este destul de ofensator. Oricine altcineva care îşi permite să ceară imperativ Parlamentului României ceva, orice ar fi acest lucru, este inacceptabil".

Senatorul PSD a susţinut că preşedintele României ar trebui să îi ceară ambasadorului la Washington să transmită un protest ferm.

Nicolae a afirmat: "Eu cred că preşedintele României ar trebui să trimită urgent instrucţiuni ambasadorului României la Washington, să transmită un protest ferm, să solicite în ce condiţii a apărut acest comunicat, cine şi-l asumă din partea Guvernului SUA. Repet, el (comunicatul - n.r.) este absolut inutil pentru SUA, dar ofensator pentru România. Mă îndoiesc că în urma unui asemenea comunicat există vreun cetăţean român întreg la cap care să spună «domnule, până acum nu îi simpatizam pe americani, dar văzând un asemenea comunicat am devenit fan»".

Şerban Nicolae a spus despre ambasadorul SUA, Hans Klemm, că este un funcţionar "cel puţin bizar".

"Cred că aceste atitudini, promovate în ultimii ani de acest funcţionar, cel puţin bizar, care este Hans Klemm, ar aduce vreun beneficiu relaţiilor româno-americane. Dimpotrivă, văd o exacerbare a unor sentimente antiamericane şi nu găsesc că asta este un lucru normal", a susţinut senatorul PSD.

Întrebat ce i-a determinat pe reprezentaţii SUA să reacţioneze aşa, Şerban Nicolae a replicat: "Nu sunt reprezentanţi, e o chestiune ceva mai ciudată. Cred că, dacă vă uitaţi cu atenţie, nu este nimic specific dreptului internaţional, uzanţelor diplomatice în ceea ce s-a întâmplat în relaţia dintre Ambasada SUA şi societatea românească în ultimii ani. Faptul că Hans Klemm îşi face poze cu drapelul aşa zisului Ţinut Secuiesc şi că i se pare firesc, că se duce oriunde în România că aşa e misiunea lui de ambasador... Ceea ce apare în acest comunicat a spus domnul Klemm cu câteva ore înainte la o televiziune. Nu este asumat. Întâi s-a pronunţat Klemm şi după aia s-a pronunţat cabinetul purtătorului de cuvânt al Departamentului de stat al SUA. (...) Lucrurile sunt cel puţin bizare şi trebuie tratate ca atare. Pe de altă parte, tonul ofensator al unui asemenea comunicat ar trebui să nască reacţii la Bucureşti, fără patimă şi vreo isterizare ale unor autorităţi publice, dar lucrurile trebuie puse la punct".

"România nu are niciun fel de angajament de servilism sau de slugărnicie sau de poziţie inferioară. România este un stat cu drepturi egale în toate angajamentele sale internaţionale (...) şi nu avem de dat extemporale sau de a ne justifica poziţia", a subliniat Nicolae.

În opinia sa, ar fi bine ca purtătorul de cuvânt al MAE, la nivelul la care s-a transmis comunicatul, să transmită un punct de vedere similar.

Întrebat cum ar trebui să reacţioneze Parlamentul, senatorul PSD a răspuns: "Parlamentul îşi vede de treabă aşa cum îl obligă Constituţia şi statutul său între puterile constituţionale ale statului român. Din punctul meu de vedere, nu ne este neaparat necesară (o scrisoare - n.r.), pentru că în Constituţie atribuţiile Parlamentului nu sunt să emită comunicate sau declaraţii publice, ci să legifereze şi să-şi exercite suveranitatea în numele poporului român. De aceea, eu nu cred că Parlamentul ar trebui să dea musai o reacţie la un comunicat emis de la cabinetul purtătorului de cuvânt de nu ştiu unde".

(A.C.)

-----

Actualizare 12:02 Meleşcanu: "O să fie o comunicare publică din partea Parlamentului"

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat astăzi, la finalul unei întâlniri de aproximativ o oră şi jumătate cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, că va fi o comunicare publică din partea Parlamentului României ca reacţie la criticile Departamentului de Stat al SUA.

"O să fie o comunicare publică din partea Parlamenului", a declarat Teodor Meleşcanu la ieşirea din biroul lui Călin Popescu Tăriceanu.

Meleşcanu a stat aproximativ o oră şi jumătate în biroul preşedintelui Senatului.

Potrivit unor surse, cei doi au conceput un răspuns pentru Departamentul de Stat al SUA, care să fie asumat de preşedinţii Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

(C.A)

----------

Actualizare 12:01 Şedinţă de urgenţă la PSD după mesajul de îngrijorare al SUA

O întâlnire de urgenţă va avea loc la sediul PSD, la ora 12:00, după mesajul dur al Departamentului de stat al SUA cu privire la modificările propuse la legile justiţiei.

(A.C.)

------

Actualizare 11:52 Iordache, despre mesajul Departamentului de Stat al SUA: "Ar trebui citit în integralitate"

Mesajul Departamentului de Stat al SUA referitor la legile Justiţiei ar trebui citit în integralitate, a declarat astăzi preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache.

Iordache a declarat în debutul şedinţei comisiei speciale: "Acel mesaj ar trebui citit în integralitate. În acest mesaj se discută despre legile propuse de Guvern. Aşa cum aţi văzut, noi avem o dezbatere foarte largă şi pornim de la nişte legi adoptate acum 14 ani, iar întregul sistem juridic din România ne cere să intervenim asupra acestor legi. Dacă există o singură prevedere sau dacă în mesajul care a fost transmis, probabil că vor veni şi alte puncte de vedere, dacă există o singură prevedere care încalcă fie independenţa Justiţiei, fie discutăm de scăderea luptei împotriva corupţiei, eu sunt întru totul de acord cu aceste prevederi".

El a amintit ca parlamentarii comisiei au discutat până acum doar nişte chestiuni care vizează separarea carierei magistraţilor, fără amestec politic în actul de numire.

Iordache a adăugat: "Am discutat despre întărirea independenţei şi a judecătorilor şi a procurorilor, fără un amestec politic în actul de numire, în actul de revocare şi în cariera magistraţilor şi sper să ajungem şi la legea răspunderii magistraţilor. Din punctul meu de vedere, nu există niciun motiv să oprească Parlamentul să facă o dezbatere. Vreau să vă reamintesc că aceste legi au fost adoptate în 2005 prin asumarea răspunderii Guvernului. Deci între asumarea Guvernului, unde nu există o dezbatere, şi o dezbatere largă cu toţi cei interesaţi la masă, cred că este de preferat cel de-al doilea mod de lucru".

Întrebat de ce crede că a venit reacţia Departamentului de Stat al SUA, Iordache a arătat că nu ştie şi a adăugat că parlamentarii comisiei speciale au ţinut cont de toate observaţiile pe care le-a făcut sistemul juridic.

Deputatul PSD a susţinut: "Faţă de legile propuse de Guvern, eu şi colegii care am semnat iniţiativele legislative avem o serie de modificări importante, iar în dezbatere am ţinut cont de toate observaţiile pe care le-a făcut sistemul juridic. Noi nu facem decât să transpunem acele observaţii şi acele modificări care sunt cerute de sistemul juridic din România. Niciuna din modificările pe care le-am făcut şi pe care le vom face în continuare nu aduc atingere independenţei Justiţiei şi, în acelaşi timp, nu pun presiune nici pe judecători, nici pe procurori".

Chestionat dacă va continua dezbaterile pe aceste legi, şi nu le va sista, aşa cum a solicitat la începutul şedinţei comisiei deputatul USR Stelian Ion, care a cerut suspendarea activităţii comisiei şi reluarea de la zero, prin alte proceduri, Iordache a arătat că această dezbatere va continua.

"Fără îndoială noi continuăm această dezbatere şi vom ţine cont în continuare de toate punctele de vedere exprimate de mediul juridic care este invitat", a spus el.

Preşedintele comisiei speciale a menţionat că nu a avut deocamdată discuţii cu conducerea social-democraţilor în urma mesajului venit din partea SUA.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat: "Nu am discutat cu nimeni. O să discut cu colegii mei într-o pauză după prânz, dar ceea ce este important pentru mine şi pentru colegii mei este să ascultăm toate punctele de vedere autorizate. Dacă CSM, care este garantul independenţei Justiţiei, asociaţiile profesionale ale magistraţilor, ne fac observaţii şi ne spun 'da, separarea carierei este importantă', 'da, trebuie să nu existe ingerinţă în numirea şi revocarea judecătorilor şi procurorilor', sunt chestiuni de la care am plecat. Repet: prin toate modificările pe care le-am făcut şi pe care le vom face, în niciun caz nu scădem independenţa Justiţiei şi lupta împotriva corupţiei nu va fi diminuată. (...) Fără îndoială, noi ţinem cont de toate părerile avizate".

(A.C.)

-----

Actualizare 11:36 Ministrul Justiţiei: "Departamentul de Stat al SUA se exprimă cât şi cum i se permite"

Departamentul de Stat al SUA se exprimă cât şi cum i se permite, este reacţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, la criticile Departamentului de stat al SUA, care a cerut respingerea propunerilor legislative ce afectează statul de drept şi lupta anticorupţie, potrivit News.ro.

"Departamentul de stat se exprimă cum şi cât i se permite", a declarat Tudorel Toader, astăzi, la Ministerul Justiţiei.

El a susţinut că în comunicatul Departamentului de Stat se vorbeşte despre proiectul de lege aflat în dezbaterea Comisiei parlamentare speciale şi asumat ca iniţiativă parlamentară.

(C.A)

--------

Actualizare 11:23 Raluca Turcan: "Declaraţia Departamentului de Stat al SUA exprimă poziţia unui aliat al ţării noastre"

Raluca Turcanu a declarat că salută declaraţia partenerului strategic al României în faţa derapajelor grave comise de politicieni din coaliţia de guvernare PSD-ALDE, politicieni care desconsideră deopotrivă angajamentele ţării, propriile angajamente de campanie, precum şi aşteptările cetăţenilor români, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

În comunicat se precizează: "Slăbirea luptei anticorupţie şi destructurarea instituţiilor nu au cum să fie vreodată în interesul cetăţenilor români. Declaraţia Departamentului de Stat al SUA exprimă poziţia unui aliat al ţării noastre pentru care valorile fundamentale care garantează coeziunea internă şi dezvoltarea nu pot fi relativizate".

"Cetăţenii sunt egali în fata legii" rămâne un paragraf înscris în Constituţia României pe care liderii PSD şi ALDE îl încalcă zilnic de la preluarea puterii prin frauda de încredere comisă la alegerile de anul trecut.

Premeditarea şi gravitatea faptelor lor sunt vizibile pentru orice om de bună-credinţă, a mai precizat aceasta.

(C.A)

--------

Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat, ieri, îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care riscă să submineze lupta anticorupţie şi să afecteze independenţa sistemului judiciar şi a cerut respingerea propunerilor care slăbesc statul de drept.

"Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România: propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, potrivit news.ro.

Declaraţia consemnează că "legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică".

"Solicităm Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în finalul declaraţiei.

Şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat, ieri, că urmăreşte cu foarte mare atenţie dezbaterile din Parlament privind legile justiţiei, având "îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei".

Opinia Cititorului ( 33 )

  1. La CICLONUL din Justiție : robotizarea O salvează !!!

    dar de ce nu spune departamentul ba COLONIE COPIATI sistemul nostru este ordin si o sa fie bine.Eu credeam ca departamentul este ceva serios.Doream de la cel mai democrat stat din lume sa vina cu niste argumente,dar sa nu uitam ca pedeapsa cu moartea exista dar si astia de la departament ce zice CIA e super ca da agenti au in ROMANIA.Unul trecut in rezerva altul in functie si altiii TIPIC FANARIOT.Oricum TRAIASCA SI SA INFLOREASCA SCUMPA NOASTRA COLONIE ROMANIA.

    1. PSD și guvernul A. Nastase au cerut alianta cu NATO în schimbul instaurarii in Romania a unui stat de drept, adica a unei justitii independente de politicieni, adica magistrații sa nu mai ajunga sa se sinucidă ca procurorul Panait, adică problema tâlharilor care jefuiesc bunul public sa fie rezolvată de Justiție ci nu de penalii din parlament, adică legea să fie redactata de către juriști, nu de către politruci aserviti tâlharilor, s.a.m.d.

      Și dacă totul este perfect de ce procurorul Negulescu este marginalizat.

      Eu cred că l-ar lua și pe Trump, fără ezitare, are sânge în instalație, este bine pregătit și are cuvintele la el. 

    Păi de-aia trebuie să terminăm cât mai rapid cu alianţa asta imbecilă cu SUA care-a ajuns să ne coste enorm. Atât ca bani cât şi ca normalitate. Cum dracu să ceri unui Parlament al unei ţări independente, organism legal ales, să nu voteze o lege??? O imbecilitate mai mare nici că se poate. E mai rău ca-n Uniunea Sovietică!

    1. perfect adevarat dar la cate CARTITE avem tacem si inghitim.Nu credeam ca americanii sunt mai imputiti ca rusii dar vad ca au devenit si NESIMTITI.Fanariotul de la COTROCENI care si el este mai corupt decat DRACU a inceput sa se planga la INALTA POARTA de peste ocean un politruc de doi bani care mai doreste saracu un mandat.Un mizerabil ,marinerul de BASE mai lua un rom o pupa pe NUTI dar nu era asa de PAMPALAU.Asta este coclit rau de tot,cu toate ca nici cand il vad pe DRAGNEA nu imi face placere si propun ca primul cuplu de homoxesuali ,daca se legalizeaza in Romania sa fie ca simbol WERNER-DRAGNEA si sa isi faca clisma unul la altul in CONGRESUL AMERICAN si or sa inteleaga cum este cu CORUPTIA.

      România de după 1989, fără influența euroatlantică, și-ar fi schimbat demult denumirea în Teleormania cu sistem de guvernare stalinist. Pentru că această influență nu a fost benefică întotdeauna, nu căutați vinovați externi, aceștia sunt conaționali de-ai noștri, aleși și plătiți să gestioneze și să aibă grijă de interesele României. Cum au făcut-o, se vede și se simte ...

      pai daca nu intervenea din cind in cind , in momentele esentiale , sua si ue , azi sugeam direct mue de la cei de teapa lui dragnea si ciordache

      Din fericire acum prestați la licuriciul cel mare și plătiți 4,6 mld dolari pentru consumație. :))))

      Unde s-a mai pomenit ca din dosarul Microsoft să lipsească Microsoft?

      Păi, de ce să schimbi un sistem atât de bun? :) 

      adevarul este ca nu e bine sa faci pipi contra vantului : si tov stalin ne arata calea cea buna ,atunci jnsa nu am avut curaj sa-mi spun parerea....dar vad ca avem pupincuristi si azi destui . istoria se repeta dar cu alti actori .

      In ultimii 27 ani am fost colonia unei clase politice absolut puturoase si aservita unor lideri de speta joasa manati de interese personale marunte si de dorinta de parvenire sociala si financiara sau parveniti fraudulos si in cautare disperata de a-si salva piele cu orice pret (cum este in prezent situatia cuplului Dragnea-Tariceanu). Submediocritatea si aservirea clasei politice au macinat si slabit constant organismul national, justitia si mass-media ramanand singurele tratamente eficiente impotriva virusului politic. Din pacate, acest virus-tandem tocmai lucreaza in Parlament la contracararea antidotului care il pune in pericol, pentru a putea astfel parazita in continuare organismul national.

      Comisia parlamentara de control a SRI încearcă să recupereze acest serviciu din mâinile departamentului de stat al SUA.

      Crezi că actualul SRI luptă de 28 de ani pentru prosperitatea poporului? Mai plătește postaci securiști ca tine, la pungă, dar o face din banii contribuabililor. 

      De ce nu reușește SRI să găsească contractul semnat cu Bechtel?

      Acolo, ca și în cazul ultimului contract de fiare vechi, este vorba despre 4 miliarde de dolari. 

      Vrei sa spui comisia parlamentara de sustinere a infractorilor Dragnea-Tariceanu pentru ca ei controleaza parlamentul. Pana si unii membri de partid din coalitie s-au trezit si au realizat cu cine au de-a face si ce se intampla in tara (si au plecat din cele 2 partide triste). Tu inca nu ai realizat (oare cate dovezi iti mai trebuie in acest sens?), sau nu vrei.

      Ai citit articolul asta din Bursa - "Spre Lumea a Treia"?

      Asta zic și eu, românii să plătească miliarde de euro pentru nimic, iar SRI să le dea Dragnea și Tăriceanu.

      Nimic nu e degeaba. 

      Avramescu manipulează din obișnuință.

      Guvernă rile pedeliste au sărăcit România. PSD-ALDE au ameliorat substanțial indicatorii economici. 

      Să publice Avramescu o analiză a situației economice din România în aprilie 2011 când am scăpat de mafia securistă de la guvernare. 

      Un stat dator vandut.

    Din Sua?

    1. *Suntem

    ....Haidati ...fratilor...sa ne izolam de totul...inchidem granitele...dam afara multinationalele...o sa ne trimita "acasa" toti romani plecati.in alte tari...trimitem acasa bancile straine...Si pe urma astia "mari sfatuitori " o sa ne pazeasca..cum vom paste ca vitele pe pasunile mioritice din Romania.

    E bine asa ??? Nu vedeti ca suntem cu "curul" gol...nu ne-am construit nimic...nu avem infrastructura..nu avem o economie viabila...absolut nimic Ce vreti stalinismul lui Dragnea si Tariceanu ?? 

    Ce vor ei defapt ?? sa-si rezolve problemele penale..sacrificand orce bun simt...

    Stati ca afirmatiile Dep.SUA sunt doar inceputul ..urmeaza....Bruxelles si CE... 

    1. Mai bine să adoptăm legea răspunderii magistraților și să separăm SRI de justiție.

      După asta, dacă cineva mai simte nevoia să îndeplinească ordine împotriva legii, să-i urăm succes. 

    fake news

    "Cei care au detinut puterea au urmarit doar interesele lor personale si de grup si nu cele ale tari."Romania are nevoie de o conducere capabila sa se opuna proiectelor geopolitice care vizeaza distrugerea statelor nationale si transformarea lor intr-un teren de vanatoare economica."C.G.-2014.Am lasat unul mai competet sa arate mizeria din tara.Inainte de 89 s-a construit,dupa 89 toate partidele care au condus au distrus tara

    ... scrisoarea reprezinta o "declaratie de presa" semnata de un purtator de cuvand al unui subsecretariat(?!) ...

    1. Semnatara este Heather Ann Nauert, care indeplineste functia de "State Department spokesperson", ceea ce arata ca spusele tale sint false.

      Ce om serios ar avea dubii că administrația americană nu și-ar asuma astfel de "sfaturi"?

      Philips Gordon ne-a spus direct că 1,5 milioane de voturi au fost fraudate.

      Așa și? 

      ... sa-mi fie cu iertare domnule MAKE ... urmarind linkul am citit: Under Secretary for Public Diplomacy and Public Affairs - Bureau of Public Affairs: Office of Press Relations ...

      On April 24, 2017, the U.S. State Department announced that Nauert would be the new State Department spokesperson. She was a member of the Council on Foreign Relations. Nauert is married to Scott Norby, an investment banker who works at Goldman Sachs. (Wikipedia)

      ... apoi domnule MAKE, acum puteti scrie inca o carte: "cum statele devin pariuri" ;) ...

      Sirena Matei a fost îndrumată să ia legătura cu autorii concernului, ambasada lui klemm.

      Într-un fel, klemm e tot mai patetic 

    Sua nu are vize libere pentru noi asa ca ce ne intereseaza de ei?

    Petrol le-am dat, acum ce vor? 

    Europa tace Sua zbiara ciudat. 

    Deocamdata vrem in Europa. 

    Opozitia scoate lumea in strada si pun Sua sa tulbure apele?

    E iarna, inainte de sarbatori, multa lume se uita la tv, vara unde au fost toti? 

    Ce presa scrisa din Sua are pe prima pagina aceasta stire?

    Ce tv din Sua are la maxima audienta acest subiect? 

    Bursa astept un raspuns pe maine.

    Multumesc. 

    Dixit Klem:

    Suntem îngrijoraţi că aceste schimbări nu vor sprijini o justiţie independentă şi nu vor conduce la o întărire a sistemului de justiţie şi nu vor contribui la lupta incredibilă pe care România a dus-o împotriva corupţiei"..... 

    Dec acceptat, dar cum/de ce nu explica solicitarea catre Parlament de a nu vota legile justitiei? A ce seamana aceasta?

     

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb