UPDATE / DEŞI POLITICIENII NU SPUN DE UNDE, Pomană electorală pentru îndatoraţii la bănci

A.C.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 februarie 2014

Pomană electorală pentru îndatoraţii la bănci

Update 19:48 Chiţoiu: "Măsura privind ratele la bănci, iniţiată de MFP în discuţie cu BNR"

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat, astăzi, că măsura propusă de Guvern în privinţa ratelor la bănci este iniţiată de ministerul pe care îl conduce şi a fost discutată cu BNR.

"Este o măsură discutată între Ministerul de Finanţe şi Banca Naţională pentru că ne trebuie o măsură de stimulare a consumului intern, ştim foarte bine că şi anul trecut cererea internă a fost la un nivel scăzut şi a trebuit să găsim o soluţie de stimulare a consumului intern. Mai mult decât atât, această măsură are şi rolul de a îmbunătăţi nivelul creditelor neperformante la bănci, la toate băncile, pentru că e mai bine să amâne o rată la credit decât să treacă creditul la credite neperformante şi să consituie provizioane, să-şi reducă profiturile", a menţionat Chiţoiu, potrivit surselor de presă.

----

Update 18:17 Adrian Gurzău: "De la credit doar cu buletinul, Guvernul USL a trecut la şpagă electorală doar cu buletinul"

Deputatul Adrian Gurzău consideră că USL preferă "să-i şpăguiască pe cei de la care speră să obţină favoruri electorale, în loc să vină cu soluţii pentru stimularea economiei naţionale, a IMM-urilor şi a celor care produc şi aduc bani la buget", potrivit unui comunicat de presă.

"De la credit doar cu buletinul, Guvernul USL a trecut la şpagă electorală doar cu buletinul. Victor Ponta, în numele grupului infracţional organizat susţine că ratele a aproape un milion de debitori vor fi reduse la jumătate timp de 2 ani. Noi trebuie să credem că, după doi ani, creşterea dobânzii cauzată de prelungirea împrumutului, va fi acoperită prin scutirii de impozite. Înseamnă că discutăm despre o naţionalizare. Statul intervine în contractul dintre părţi şi lasă băncile fără jumătate din banii pe care i-ar fi primit de la un milion de debitori", afirmă deputatul Gurzău.

Domnia sa a menţionat: "Avem aşa: 500 de lei pe lună înmulţit cu 24 de luni înmulţit cu 907.000 de debitori = o scutire de 11 miliarde de lei. Înţeleg că asistăm doar la prelungirea scadenţei creditului şi privarea băncilor de capitalul împrumutat şi dobânda aferentă - adică la un atentat la dreptul de proprietate".

"Banii aceştia vor fi smulşi din buzunarele celor care mai muncesc în România. În loc să vină cu soluţii pentru stimularea economiei naţionale, a IMM-urilor şi a celor care produc şi aduc bani la buget, inconştienta guvernare USL preferă să-i şpăguiască pe cei de la care speră să obţină favoruri electorale - pe cei care doar consumă şi nu produc mai nimic la buget, pe cei care au fost la fel de inconştienţi ca şi actualii guvernanţi şi au preferat să-şi rişte viitorul pe un credit doar cu buletinul", a mai spus deputatul.

---

Update 14:59 Voinea: "Vorbim despre 650 de milioane de lei impact la PIB-ul anului acesta"

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat astăzi, la un post de televiziune, că măsura privind reducerea la jumătate a ratei la bănci pentru o perioadă de doi ani pentru persoanele cu venituri de până la 1.610 lei pe lună va avea un impact de 650 milioane de lei în PIB în acest an.

"Rămân în economie patru miliarde de lei în fiecare an. Numai TVA aferentă acestor patru miliarde reprezintă cam 0,12% din PIB, timp de doi ani. Apoi, avem creştere economică suplimentară determinată de această măsură de 1% în 2014 şi 2015. La 1% din PIB, la rata actuală proastă de colectare a veniturilor, de 32%, tot înseamnă 0,32% din PIB venituri suplimentare la buget. Peste doi ani avem un 0,1% din PIB, pentru că schema este gândită în aşa fel încât să se limiteze impactul fiscal la 0,1% din PIB în 2016 şi 2017. Vorbim despre 650 de milioane de lei impact la PIB-ul anului acesta", a precizat Voinea.

El a adăugat că această măsură este una opţională atât pentru bancă, cât şi pentru clienţi, aplicarea ei fiind determinată de deficitul de cerere din economie.

Ministrul delegat pentru Buget a menţionat că "au existat discuţii tehnice cu BNR şi cu băncile" înainte de a fi anunţată noua măsură.

----

Update 14;41 Ponta: "Schema cu creditele bancare restructurate se întâmplă şi în alte ţări"

Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, că schema introdusă de Guvern privind reduceri fiscale pentru populaţia cu venituri sub medie şi credite bancare restructurate a fost aplicată în Spania şi există şi în alte ţări, el adăugând că "nu scoatem niciun ban din buget".

"Îi ajutăm pe oamenii care au rate şi care pot să treacă în aceşti doi ani mai uşor peste perioada respectivă. S-a întâmplat acest lucru în Spania, se întâmplă şi în alte ţări. E pentru oameni, nu e pentru bănci. Nu scoatem niciun ban din buget, e vorba de aproape 4 miliarde lei care, în loc să stea în bănci, stau la oameni pentru consum şi se reeşalonează pe cei doi ani", a spus Ponta.

---

Schema de ajutor fiscal pentru populaţia cu venituri sub medie şi credite bancare ar putea duce la restructurarea împrumuturilor pentru aproape un milion de români, care ar beneficia de reducerea ratelor bancare cu până la 4 miliarde lei, a anuntat, ieri, premierul Victor Ponta.

Declaraţia vine în contextul în care Executivul vrea să reducă impozitul pe veniturile persoanelor cu câştiguri sub medie care obţin de la bancă restructurarea creditelor.

Intenţia autorităţilor este ca acest impozit să fie redus cu până la 350 de lei, în condiţii stabilite de stat, cu prelungirea scadenţei creditului până la doi ani, potrivit unui proiect legislativ.

Analistul economic Ilie Şerbănescu consideră că primul ministru nu a reuşit să explice cum va funcţiona creditul fiscal sau cum statul va veni în sprijinul celor care se califică pentru un astfel de beneficiu. "Probabil că acest credit fiscal va fi suportat din bugetul statului, după cum reiese din afirmaţiile lui Victor Ponta", ne-a spus analistul.

În opinia lui Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), statul intenţionează să vină în sprijinul băncilor şi al lui însuşi.

Deşi, potrivit documentului citat, Guvernul ar urmări creşterea consumului, potrivit lui Cristian Pârvan, "puterea de cumpărare vine dintr-un câştig suplimentar sau dintr-o altă schemă din care să rezulte un venit în plus".

Analistul Aurelian Dochia consideră că această măsură va fi contestată, întrucât "creează un tratament diferit care nu se justifică".

Ministerul Finanţelor Publice vrea să reglementeze condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o restructurare pentru ca debitorul să beneficieze de credit fiscal, deşi proiectul de act normativ nu prevede vreo obligativitate pentru instituţiile de credit.

Restructurarea trebuie să îndeplinească mai multe cerinţe cumulativ, prima dintre acestea restricţionând aplicarea doar la credite fără întârzieri la plată sau cu întârzieri de cel mult 90 de zile.

Operaţiunea trebuie să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate, dar nu cu mai mult de 500 lei ori echivalentul în lei aferent valutei în care a fost acordat ori la care este indexat creditul, a obligaţiilor lunare de plată ale debitorului aferente creditului supus restructurării, pentru o perioadă de cel mult doi ani.

Procesul de restructurare poate fi acordat o singură dată unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu condiţia ca suma totală amânată la plată să se încadreze în limita valorică determinată anterior.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Rusine, Ponta! Esti mai rau decat toti care s-au perindat pe la Palatul Victoria!

    deoarece ar crea o inegalitate intre cei care au luat credit si cei care au stiut sa nu lungeasca urechile atunci cand vaporul lui Ulise trecea pe langa frumoasele acelea care il ademeneau. Daca ar fi suportat bancile era posibil, insa in felul acesta cetatenii vor fi impozitati diferit. E adevarat ca domnul Guvernator a avut dreptate ca ar fi un inceput de impozit neunitar, insa la acelasi efort pe care il face un salariat fara credit si unul cu va fi neechitabil...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb