• Update 19:27
Comisia Europeană (CE) nu a respins ultimul draft de Acord de Parteneriat al României, întrucât discuţiile cu autorităţile din Capitală reprezintă "un proces în desfăşurare", un dialog pe care executivul comunitar îl are cu toate ţările, pentru a garanta că fondurile structurale vor avea un impact maxim asupra economiei în următoarea perioadă de programare, a declarat azi Shirin Wheeler, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru politica regională, Johannes Hahn, conform Realitatea.net.
Purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru politica regională a făcut această precizare, după ce Institutul pentru Politici Publice (IPP) i-a solicitat azi premierului Victor Ponta să se implice în pregătirea unui document profesionist după ce CE ar fi respins, din nou, draftul Acordului de Parteneriat pentru exerciţiul financiar 2014 - 2020.
Shirin Wheeler a precizat că serviciile CE nu au respins draftul Acordului de Parteneriat trimis de ţara noastră, pentru că acesta este "un proces în desfăşurare" şi că, de altfel, nu toate statele au trimis drafturile solicitate de executivul comunitar.
Purtatoarea de cuvânt a declarat: "Este un dialog pe care îl purtăm cu toate statele membre, pentru a ne asigura că avem mixul potrivit de investiţii şi că reformele noastre, în prezent în negociere, vor fi reflectate în perioada de programare pentru a avea un impact maxim al utilizării fondurilor pentru România şi alte state membre în termeni de creştere şi slujbe. Este de mare ajutor faptul că majoritatea statelor membre, inclusiv România, ne-au trimis drafturile de acord de parteneriat relativ devreme".
Aceasta a adăugat că acestea reprezintă strategii privind modul în care banii europeni pot fi folosiţi în următoarea perioadă de programare şi că acum serviciile CE dezvolă aceste drafturi "în speranţa că vom putea începe să le finalizăm în toamnă, odată ce se va ajunge la un acord asupra reformelor".
"Trebuie să indicăm faptul că este numai a doua perioadă de programare în care România este angrenată. Pentru această perioadă solicităm în noile acorduri de parteneriat mai multă concentrare ca niciodată asupra în care fondurile sunt investite, în conformitate cu reformele noastre. Este vorba de mai multă concentrare şi strategie din partea statelor membre pentru a putea direcţiona investiţiile asupra unor zone cheie pentru creştere, precum Întreprinderile Mici şi Mijlocii, cercetare şi dezvoltare, economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Asta reprezintă o provocare, dar suntem pe calea cea bună", a mai afirmat Shirin Wheeler.
...
Ţării noastre i s-a respins, la începutul acestei săptămâni, noua variantă a Draftului Acordului de Parteneriat prezentată recent Comisiei Europene (CE) drept bază a negocierilor priorităţilor de finanţare din următorul exerciţiu financiar 2014 - 2020, documentul fiind considerat imatur, informează Institutul de Politici Publice (IPP).
IPP susţine că oficialii români care au purtat discuţii sectoriale cu Bruxelles-ul au căutat mai degrabă să determine o finanţare incrementală, cu consecinţa ne-modernizării statului, în loc să profite de oportunitatea dată de viitoarele fonduri structurale pentru a schimba major cursul unor domenii retrograde.
Potrivit Institutului, cea mai recentă variantă a documentului de negociere asumată de Guvernul României nu este profesionistă, aprecierea reprezentanţilor CE fiind, în opinia IPP, o dovadă clară a superficialităţii cu care s-au desfăşurat consultările cu segmentele interesate din societate, respectiv a calităţii slabe a consultanţei care s-a contractat în ultimele luni pentru a pregăti acest document.
"Instituţiile statului român se comportă iresponsabil cu privire la oportunităţile de modernizare pe care le oferă viitoarele fonduri europene, făcând proba că nu au capacitate internă să gestioneze procesul de negociere dar nici interes real să selecteze consultanţi profesionişti şi dedicaţi care pot contribui în mod real la pregătirea unor instrumente profesioniste de negociere. Sumele estimative care se anunţă a fi alocate României, comparativ cu alte altor ţări recent intrate în UE sunt de aprox. 40 miliarde euro, de unde şi gravitatea comportamentului autorităţilor din România - a Ministerului Fondurilor Europene, în special", se precizează în comunicat.
Astfel, IPP cere Premierului Ponta să se implice în pregătirea unui document profesionist după ce Comisia Europeană a respins din nou Draftul Acordului de Parteneriat pentru exerciţiul financiar 2014 -2020.