UPDATE Memorandumul cu Rompetrol, aprobat prin hotărâre de Guvern

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 23 ianuarie 2014

Update 15:45

Grupul Rompetrol anunţă că îşi va relua în perioada următoare programul de investiţii din România, după aprobarea de către Guvern a acordului de înţelegere încheiat de cele două părţi în februarie 2013.

"Rompetrol, cu suportul unicului acţionar - KazMunayGas, îşi va respecta angajamentele asumate în faţa autorităţilor române, punându-se astfel bazele unui parteneriat strategic pe termen lung în domeniul energiei. Apreciem decizia şi determinarea autorităţilor pentru găsirea şi adoptarea unei soluţii mutual benefice. Este un semnal pozitiv pentru mediul de afaceri, care are nevoie de un climat economic clar şi previzibil, dar şi de sprijin pentru atragerea şi realizarea de noi investiţii", a declarat Azamat Zhangulov, senior vicepreşedinte al Grupului Rompetrol, conform unui comunicat de presă.

Grupul este pregătit să transfere 200 milioane dolari la bugetul de stat pentru răscumpărarea a aproximativ 26,7% din acţiuni la Rompetrol Rafinare, după finalizarea tuturor procedurilor legale aferente procesului de privatizare. În plus, continuarea investiţiilor la rafinăria Petromidia va permite o creştere a profitabilităţii şi a eficienţei economice a acesteia, cu efecte pozitive pentru principalii săi acţionari - Grupul Rompetrol şi statul român.

"Stabilirea unui fond de investiţii în parteneriat cu statul român, dar şi continuarea investiţiilor în România, vor crea premisele necesare consolidării şi dezvoltării sectorului de energie, dar şi o creştere a prezenţei produselor româneşti în regiunea Mării Negre", se mai arată în comunicat.

Fondul va avea o durată de investiţii de 7 ani, nivelul investiţional vizat în acest interval ridicându-se la 1 miliard USD.

Compania precizează că a identificat deja 2 proiecte majore, cu o valoare de aproximativ 350 milioane USD, care vor fi implementate prin fondul de investiţii. Cele două proiecte vizează realizarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia şi extinderea reţelei de benzinării pe piaţa locală, cu un impact pozitiv pentru activitatea industrială de pe platforma Petromidia.

"Cele două proiecte vor avea un impact pozitiv şi în comunităţile în care vor fi implementate, prin crearea directă a aproximativ 2.000 de locuri de muncă în diverse stadii ale proiectelor, dar şi pentru întreaga economie prin veniturile investiţionale generate", potrivit sursei citate.

Investiţiile realizate pe plan local de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan - KazMunayGas în perioada 2007-2013 se ridică la peste 2 miliarde dolari, în timp ce contribuţiile la bugetul de stat se ridică la 7,5 miliarde dolari.

"Dezvoltarea afacerilor Rompetrol vor susţine transformarea României într-un hub energetic al Mării Negre şi al Europei, dar şi într-o platformă de tranzit şi procesare a materiilor prime în produse finite. Aceste investiţii vor permite crearea de noi locuri de muncă şi creşterea contribuţiilor la bugetul de stat, susţinând în acelaşi timp o creştere economică solidă în România",a adăugat Azamat Zhangulov.

Deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan - KazMunayGas, Grupul Rompetrol este prezent în 12 ţări, având majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei. Compania este implicată în activităţi de rafinare, marketing şi trading, dar şi în explorare şi producţie, servicii petroliere şi industriale.

----

Executivul a aprobat, în şedinţa de ieri, tranzacţia convenită prin Memorandumul de Înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V., semnat în urmă cu aproximativ un an. Astfel, se sting, pe cale amiabilă şi reciproc avantajos, litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor Publice şi The Rompetrol Group N.V, arată un comunicat al Executivului.

The Rompetrol Group N.V. se angajează ferm să achiziţioneze un număr de acţiuni emise de Societatea "Rompetrol Rafinare" S.A. Constanţa, reprezentând 26,6959 % din capitalul social în schimbul a 200 milioane dolari SUA şi obligaţia corelativă a părţii române de a oferi spre vânzare aceste acţiuni.

Totodată, hotărârea de Guvern reglementează principiile referitoare la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unui fond de investiţii în sectorul energetic sub forma unei societăţi pe acţiuni, la care aportul The Rompetrol Group N.V. va fi de 150 milioane dolari SUA şi o cotă de participare la capital de 80%, statul român urmând să deţină o participaţie de 20%.

Statul român are obligaţia să păstreze, pe o perioadă de trei ani, o participaţie nediluată de 18% din capitalul social al Societăţii "Rompetrol Rafinare" S.A. Constanţa, respectiv diferenţa dintre întreg pachetul de acţiuni deţinut de statul român şi pachetul de 26,6959 % din capitalul social care urmează să facă obiectul unei proceduri de privatizare la care să participe The Rompetrol Group N.V.

KazMunaiGaz, acţionarul majoritar al Rompetrol, a anunţat, la începutul acestei luni, că este pregătit să investească în România 350 de milioane de dolari. Azamat Zangulov, vicepreşedinele Grupului Rompetrol, promite că va înfiinţa fondul pentru a investi în proiecte din domeniul energetic. Domnia sa a subliniat că Rompetrol va utiliza 150 de milioane de dolari pentru construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma rafinăriei Petromidia şi 200 de milioane de dolari vor fi alocate extinderii reţelei de benzinării pe care compania o are în România.

Curtea Constituţională a României a decis, în luna noiembrie 2013, că legea prin care a fost aprobat memorandumul de înţelegere semnat de Rompetrol şi statul român, în legătură cu care preşedintele Traian Băsescu a formulat o sesizare, nu respectă principiile constituţionale privind claritatea şi previzibilitatea actelor normative. Şeful statului a spus, la acea vreme, că nu a atacat pe fond memorandumul, în consecinţă acesta rămânând în vigoare, dar a subliniat că premierul Victor Ponta va trebui să şi-l asume prin hotărâre de guvern, "dacă simte nevoia", nu să-l treacă prin Parlament.

Traian Băsescu a menţionat, la vremea respectivă: "Domnul Ponta vrea să fure cu mâna Parlamentului 400 de milioane de dolari. Datoria Rompetrol către stat era de 580 de milioane de dolari, iar domnul Ponta, ca să fie primit de preşedintele Kazahstanului, s-a grăbit să facă un memorandum, prin care este de acord ca partea kazahă să plătească doar 200 milioane de dolari în contul datoriei istorice a Rompetrolului, iar 380 de milioane de dolari îi anulează".

La finele anului trecut, oficialii Rompetrol spuneau că, dacă termenul de semnare a memorandumului (n.r. 31 ianuarie 2014) se va prelungi, atunci KazMunaiGaz are posibilitatea să renunţe la acest acord.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb