UPDATE Miza finală în cazul Roşia Montană - despăgubiri de câteva miliarde de dolari?

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 10 septembrie 2013

Miza finală în cazul Roşia Montană - despăgubiri de câteva miliarde de dolari?

Firma canadiană ia în calcul varianta intentării împotriva statului român a unui proces pentru despăgubiri

Acţiunile Gabriel Resources, prăbuşire fără precedent

Uniunea Social Liberală este în pericol să se destrame din cauza divergenţelor dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu cu privire la exploatarea auriferă de la Roşia Montană.

După ce Guvernul a dat undă verde proiectului, trimiţându-l în Parlament şi având maximă certitudine că va trece prin Legislativ fără probleme, iată că premierul Victor Ponta primeşte o lovitură puternică tocmai de unde se aştepta cel mai puţin - partenerul său Crin Antonescu. Liderul PNL consideră că proiectul exploatării de la Roşia Montană nu poate fi susţinut şi, în opinia sa, acesta ar trebui respins. Crin Antonescu a mai precizat că investiţia are nevoie de o susţinere publică puternică, acest lucru fiind mai important decât datele tehnice ale proiectului respectiv.

Pe de altă parte, Victor Ponta a fost contradictoriu în declaraţii în ultimele săptămâni, afirmând la început că are datoria să fie de acord cu proiectul în calitate de premier, dar că, în calitate de deputat, nu îl va vota. Ieri însă, după declaraţiile lui Crin Antonescu, Victor Ponta a fost tranşant: "Senatul, la care este acum proiectul de lege în procedură de urgenţă, să respingă proiectul de lege, îl trimit la Cameră, se respinge şi la Cameră, şi cu asta, basta".

Trecerea proiectului de Guvern a stârnit reacţii puternice în rândul societăţii civile, zeci de mii oameni protestând împotriva acestuia, atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din ţară.

Update 17:19

Comisia de Administraţie din Senat a respins, la rândul său, proiectul de lege privind proiectul Roşia Montană.

Update 13:34

Comisia juridică din Senat a adoptat, astăzi, în unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind proiectul Roşia Montană.

---

Statul român ar putea să fie nevoit să achite câteva miliarde de dolari sub formă de despăgubiri companiei canadiene Gabriel Resources, dacă proiectul de lege care ar permite exploatarea auriferă de la Roşia Montană nu va trece de Parlament, potrivit declaraţiilor de ieri ale premierului Victor Ponta. În condiţiile în care contractul dintre compania canadiană şi statul român este, în continuare, secret, este cel puţin interesant să aflăm cum premierul Victor Ponta a ajuns să ştie conţinutul contractului şi suma pe care statul ar trebui să o achite, respectiv 2 miliarde de dolari, potrivit declaraţiilor sale din ultimele zile.

În context, ar trebui să amintim de prietenia strânsă dintre Victor Ponta şi Dan Şova, ministrul Marilor Proiecte, care se ocupă de această investiţie. Mai mult, mama vitregă a ministrului este avocat la NNDKP, casa de avocatură care reprezintă RMGC în toate litigiile derulate până în prezent.

După ce s-a izbit de opoziţia lui Crin Antonescu din Parlament, premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că proiectul de la Roşia Montană "este închis" şi că protestele de stradă şi-au atins scopul.

Domnia sa a spus: "Eram obligat, conform legii, şi încerc să explic celor care vor să mă audă, că în conformitate cu legea actuală trebuia să dau aviz ca să pornească Proiectul Roşia Montană. Ei au îndeplinit toate condiţiile cerute de lege. Tocmai pentru că am considerat că nu e bine să fac acest lucru, am trimis legea în Parlament ca să fie o dezbatere reală. Asta e situaţia şi, din acest motiv, dacă nu făceam absolut nimic, urma să plătesc nu ştiu câte miliarde despăgubiri firmei respective. Eu nu vreau să plătesc din banii dumneavoastră, din banii contribuabilului, despăgubiri pentru nişte contracte încheiate din 1998 încoace. Eu vreau să existe o decizie a Parlamentului".

Aceasta nu este prima dată când premierul aduce în discuţie problema despăgubirilor faţă de firma canadiană, domnia sa justificându-şi decizia de a trimite în Parlament legea exploatării aurifere de la Roşia Montană de teama unor daune băneşti pe care statul ar trebui să le achite, dacă nu începe proiectul.

Potrivit unor surse din piaţă, miza finală a întregului scandal este reprezentat de despăgubirile de două miliarde de dolari pe care premierul le-a adus în discuţie.

Există unele voci care au reclamat faptul că, în condiţiile în care contractul dintre Roşia Montană Gold Corporation cu statul român este, în continuare, secret, premierul nu ar avea cum să ştie care sunt clauzele stipulate, mai cu seamă suma pe care firma canadiană ar putea să o ceară, în cazul sistării proiectului.

În plus, când Victor Ponta făcea respectivele declaraţii cu privire la valoarea despăgubirilor, nimeni nu a cerut anularea contractului cu RMGC, ci doar respingerea legii aprobate de Guvern, această revendicare apărând de-abia în timpul protestelor activiştilor din întreaga ţară.

Sursele noastre ne-au relatat un scenariu care ar fi, în ultimă instanţă, miza finală a scandalului din jurul subiectului "Roşia Montană".

Astfel, pe fondul scăderii preţului la aur, dar şi ca urmare a faptului că, în ultima vreme, costurile de extracţie a aurului au crescut, comparativ cu preţul acestuia, proiectul de la Roşia Montană nu ar mai fi viabil.

Numeroşi experţi internaţionali au precizat că scăderea preţului aurului (în iunie, valoarea aproximativă fiind de 1270 dolari per uncie) sub valoarea costului marginal de producţie de 1300 dolari per uncie) va duce, într-un final, la diminuarea apetitului investitorilor faţă de exploatările minere.

Acest lucru este deja vizibil, Eldorado Gold, compania canadiană care deţine licenţele de explorare de la Certej, şi-a amânat multe din proiectele miniere din ţări precum Grecia sau Turcia.

Un preţ scăzut al aurului, coroborat cu revolta societăţii civile dar şi cu posibilitatea "încremenirii" proiectului pentru foarte mult timp, în mare parte, din cauza presupuselor nereguli privind obţinerea licenţelor de exploatare, i-ar fi determinat pe reprezentanţii de la firma canadiană să-şi negocieze "ieşirea" din proiectul minier din Apuseni, ne-au mai spus sursele noastre.

Conform declaraţiilor acestora, în acest fel, toată lumea ar fi împăcată: firma canadiană ar pleca având două miliarde de dolari, iar premierul şi alianţa USL ar mai câştiga o parte din electorat, zicând că au îndeplinit voinţa poporului, prin anularea contractului.

Potrivit ultimului raport financiar al companiei canadiene, aceasta ar trebui să recupereze din investiţii circa 472,4 milioane de dolari canadieni.

Alternativa la imposibilitatea recuperării sumei "depinde de abilitatea companiei de a-şi înstrăina interesul în condiţii avantajoase", se mai arată în respectivul raport, din martie 2013.

Sursele noastre ne-au mai declarat că întregul scenariu cu despăgubirile a luat naştere odată cu transferul pachetului de acţiuni (19,3%) din subordinea Ministerului Economiei la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de Dan Coman Şova, un apropiat al lui Victor Ponta.

Despre prietenia dintre cei doi oficiali, presa a mai scris, în repetate rânduri, mai ales în afacerea Complexului Energetic Turceni.

La momentul respectiv, justificările autorităţilor cu privire la acest transfer de acţiuni au fost corelate cu nevoia de investiţii la Roşia Montană şi transformarea proiectului într-unul de interes naţional.

Gabriel Resources ar putea apela la instanţă dacă proiectul Roşia Montană este respins

Gabriel Resources va analiza toate opţiunile posibile în cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Roşia Montană, inclusiv transmiterea unei notificări formale referitoare la intenţia de a iniţia o acţiune în instanţă. Gabriel Resources a luat notă de declaraţiile premierului Victor Ponta şi ale altor miniştri din Guvernul României, apărute în presă luni, potrivit cărora proiectul de lege privind proiectul Roşia Montană urmează să fie respins înainte de a fi dezbătut de cele două Camere ale Parlamentului, se arată într-un comunicat al companiei canadiene.

Fără a lua în calcul că Guvernul a aprobat proiectul de lege în şedinţa din 27 august, iar sondajele recente arată susţinere în România pentru continuarea proiectului, pare că Executivul a instituit proceduri de urgenţă pentru a opri orice dezbatere în Parlament, notează Gabriel Resources.

"Gabriel încearcă să obţină rapid confirmări privind declaraţiile făcute şi clarificări asupra impactului asupra propunerii referitoare la avizarea proiectului Roşia Montană. Dacă propunerea legislativă este respinsă, compania va evalua toate variantele de acţiune disponibile, inclusiv notificarea formală a intenţiei de a iniţia un litigiu ca urmare a multiplelor încălcări ale tratatelor internţionale referitoare la investiţii", se arată în comunicat. Compania a recomandat, în comunicat, precauţie investitorilor care tranzacţionează acţiunile Gabriel Resources până la o nouă notificare.

Acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit cu până la 70% la bursa din Toronto

Acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit ieri cu până la 70% la bursa din Toronto, după ce au deschis la 1,1 dolari canadieni pe unitate, compania recomandând, la începerea şedinţei, tranzacţionarea cu prudenţă. Titlurile Gabriel Resources au coborât la un minim de 0,43 dolari pe unitate, cu 70% mai jos decât cotaţia de deschidere. Ulterior, cotaţiile s-au întors până la 0,57 dolari pe acţiune, iar scăderea s-a limitat la 61,2%, la ora închiderii ediţiei.

Mama vitregă a ministrului Şova - avocat RMGC

Roşia Montană Gold Corporation este reprezentată în România de firma de avocatură Nestor Nestor Diculescu Petersen (NNDKP), firmă la care mama adoptivă a lui Dan Şova, Ana Diculescu-Şova, este senior partener.

Pe pagina de prezentare a doamnei Şova de pe avocatura.com, la capitolul "tranzacţii importante în care a fost implicată", regăsim, printre altele: "asistenţă juridică acordată companiei Roşia Montană Gold Corporation în toate litigiile derulate, cu privire la una dintre cele mai contestate investiţii realizate în vederea dezvoltării unui proiect de exploatare auriferă pe teritoriul României".

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. un comunicat interesant chiar pe pagina oficiala a Erste Group " Etapa de creştere exuberantă a pieţei aurului nu s-a încheiat – preţul aurului va urca la 1.480 USD pe fondul politicilor expansioniste ale băncilor centrale

    27.06.2013 

    În pofida recentelor prejudicii tehnice aduse preţului aurului, se preconizează că politicile expansioniste ale băncilor centrale vor susţine creşterea preţului aurului – preţ ţintă de 1.480 USD pe 12 luni 

    Încrederea în aur este scăzută după prăbuşire – totuşi, poziţiile de tranzacţionare indică atingerea unui nivel minim în perioada următoare, urmat de un nou avânt 

    Argumentele pe termen lung în favoarea aurului se menţin neschimbate– modelul de evaluare cantitativă stabileşte preţul aurului la 2.230 USD pe termen lung 

    Aurul ar trebui păstrat în portofoliu: avantajele acestuia – deviz global extrem de lichid cu tradiţie îndelungată şi fără risc de credit – îl fac deosebit de atractiv în contextul actual 

    Download [jpg; 391.0 KB] 

    În pofida opiniei generale a pieţei că etapa de creştere exuberantă a pieţei aurului s-a încheiat, argumentele fundamentale în favoarea aurului sunt mai convingătoare ca niciodată, potrivit celui mai recent raport "Avem încredere în aur" ("In gold we trust") al Erste Group."  

    1. Da, este vorba despre Raportul anual al lui Ronald Stoeferle, specialistul pe aur al Erste.

      Pentru anul trecut 2012, Stoeferle a gresit prognoza pentru pretul aurului (de la simplu la dublu) insa au mai fost multi analisti cunoscuti care nu au "nimerit" pretul aurului. Am spus "nu au nimerit" pentru ca a da un forecast pe gold este o mare loterie, sunt multe influente la nivel global si multe ... manipulari (vezi cazul Goldman+Comex din aprilie 2013).

      Nu cred ca stie cineva unde va ajunge pretul aurului, aici discutiile pot fi infinite. 

      Ana Diculescu-Şova este aceeasi avocata care a fost implicata si in privatizarea Petrom? Prietana cu Nastase si sleahta lui de hoti. Expert in contracte pagubitoare pentru tara asta si prietenul hotilor.

      sa nu uitam de bechtel...aparent, toate contractele mari ajung la mama lui sova. sa speram ca cel cu gabriel nu se va pierde la fel ca cel cu bechtel

      Aseara, la o televiziune a fost dezvaluit un adevar cutremurator. Cand era Isarescu Prim Ministru un directoras de la o agentie din subordinea guvernului a transferat licenta de exploatare a aurului catre aceasta societate canadiana infintata atunci doar cu acest scop. Isarescu pregatea din vreme escrocheria. Sub comanda lui BNR a refuzat sa mai cumpere aur romanesc si, ca urmare, Regia care exploata a intrat in faliment. Acelasi isarescu acum cateva saptamini, in plina campanie pro Rosia Montana a declarat ca aitngerea cifrei de 100 t aur este pentru el un prag peste nu poate trece. cu o explicatie a la mama Omida acest individse declara cifra 100 ca avand o incarcatura mistica. Mai mult, in timpul guvernului Boc a complotat cu bancile straine si cu FMI si la Viena a indatorat Romania cu 20 mld. euro. Romanii nu se intreaba de toate astea si de cine a lichidat Bancorexul si a falimentat alte 9 banci, cine a transformat in caritas creditele de consum, cine s-a jucat cu cursul de schimb in favoarea unora. Romanii il apreciaza ca sunt manipulati. DNA-ul nu se sesizeaza in legatura cu modul de instrainare a licentei exploatarii aurului. Boc, Ponta si altii suporta ca niste prosti escrocheriile lui Isarescu. De cine asculta acesti indivizi? DE ce se tem? Ei vor raspunde pentru toate aceste lucruri. Istoria ii judeca nemilos.

      Ponta! Este momentul de rascruce pentru tine si pentru Romania. Daca nu sesizez DNA-ul in legatura cu instainarea lecentei de Isarescu Iti asumi intreaga vinovatie. Scapa tara de tradatori, altfel te numeri printre ei.

      Gabriel Resoursis un Caritas Canadian.

      nici dintii nu se mai fac din aur, darmite altele...

    interesant faptul ca Viorel Ponta bate moneda pe despagubire, lucru care nu s -a mai intamplat pana acum,in 15 ani. deci, ar putea sa existe un sambure de adevar in ideea incercarii de a regla, o data pentru totdeauna, conturile pe care canadienii, alias niste baieti destepti de p-aici si de p-acolo, le au la Rosia Montana. poate au vazut si ei ca romanul, dupa ce ca mai ia si spaga, il mai si trage pe sfoara, taraganand acordarea avizelor de mediu.

    Sa vedem ce - o sa iasa din tot tavalugul asta 

    1. Si daca este adevarat? In angajamentele lui Isarescu cand a instrainat licenta de exploatare unei societati canadiene de doi lei ce s-a prevazut? Dar in contractele semnate de guvernele aterioare. Unii se tem de bomba ce va fi explodata de Ponta? Basescu stie ceva. Cand a atras atentia guvernului Ponta la instalare sa ia masurile corespunzatoare cu aceste angajamente stia de aranjamentele prietenului sau Isarescu? Numai Parchetul poate raspunde la aceste intrebari.

      Sa se sesizeze DNA-ul in legatura cu instrainarea licentei catre canadieni.

    schimb pe schimb - sova & co isi iau banutu', Gabriel pleaca pin vecini, ponta o sa doarma si el linistit ca nu se mai leaga daciana cu lanturile de guvern daca dumul la proiect. si asa, toata lumea ii fericita

    De ce sa plateasca poporul domnule Ponta?Voi politicienii nu puteti sa platiti pentru prostiile voastre? Ca doar aveti de unde, la cate spagi ati luat! La proiectele mari de interes national consultati poporul nu luati spaga si dupa aceea sa plateasca poporul!

    1. Sesizati DNA-ul in legatura cu tradarea lui Isarescu.

      Sa plateasca tradatorul de tara Isarescu.

    Daca se ia contractul original cu toate modificarile se gasesc destule motive pentru a fi anulat si pedepsiti vinovatii de aceasta hotie si altele conexe acesteia.

    Cei care au lucrat pentru RMGC stiu ata neagra cu care a fost cusut acest contract in alb tipic pentru vanzarea resurselor strategice ale Romaniei in ultimii 24 de ani. de ce sa plateasca fiecare roman cate 100 de euro cand pot fi gasiti hotii si corupti care au semnat si dezvoltat acest contract ? Sincer cred ca Rosia Montana este varful unui iceberg care poate fi exploatat traditional cu tehnica de azi pentru multi ani si cu multe beneficii pentru zona. Daca exploatam la genul " dupa noi Potopul" sau "si cu asta basta" distrugem viitorul acestei tari. Oricum acest aur a adus numai nenorociri locuitorilor acestor meleaguri pana acum, poate este timpul sa aduca si o dezvoltare durabila nu doar o mare de cianura in mijlocul unei guri de rai care este leaganul vechii Dacii prabusite sub lacomia strainilor. Chiar nu invatam nimic din istorie ? Si atunci a existat un tradator Bastus si acum exista mult mai multi o intreaga retea de tradatori si hoti. Oare Vlad tepes nu ne-a aratat calea calea mantuirii hotilor de pe aceste meleaguri ? 

    Trebuie dat un semnal clar cate exteriorul granitelor" Romania nu este de vanzare, Romania este pentru dezvoltare ! Daca este de vanzare strainii vor tipari cate hartii verzi este nevoie pentru cumparare ! Fara aur de vanzare, fara terenuri de vanzare, fara resurse energetice de vanzare, fara paduri de vanzare - totul trebuie sa ramana aici pentru a sustine economia si locuitorii acestei acestei tari si nu alte economii.

    Avem inca resurse suficiente care nu trebuiesc vandute pe iluzii monetare. 

    1. De acord. Sa se inceapa cu instrainarea licentei de exploatare de catre Isarescu.

    din cauza unei mici parti din populatie inconstienta dar cu gura mare care striga ca nu ne vindem tara pierde o tara intreaga.

    1. cel mai bun lucuru pentru tara noastra este ca " investitorii "' de la Rosia Montana sa plece.putem si noi sa ne exploatam aurul.

      nu are rost, pentru 200 de locuri de munca, sa ne vindem resursele 

      Pretul, desigur, e format din pretul contractat plus valoarea spagii

      Spaga ... exista in Romania SPAGA?? Nu prea cred...

      Ce vorbesti? Atunci sa o lasam sa o jefuiasca un caritas canadian pe nume de Gabriel Resourses. Nu vedeti ca s-a infiintat cand a preluat prin grija lui Isarescu licenta de exploatare, apoi a strans miliarde pe promisiuni ca va lua pe nimic aurul din Romania prin emisiune de actiuni pe care le-au cumparat sute de mii de persoane fizice, fonduri de pensii care pun astazi presiuni pe guvernul Romaniei sa aprobe cu orice pret exploatarea? Romani judecati cu mintea si nu va lasati manipulati de fraze goale ca cea de mai sus "nu ne vindem tara".

      Iata o judecata sanatoasa. Toata lumea invoca crearea locurilor de munca. Cate?... 1000, 2000 . Nu poate Romania sa creeze pentru cei nevoiasi de acolo aceste locuri de munca? Manipulare. Se stie ca asfel atragi multimea pro R.M. cu astea si cu publicitatea desantata facuta de televiziuni si prin folosirea unor vanzatori de tara ca Isarescu, Bogdan Baltazar, Ovidiu Nicolescu. Cozile de topor ale acestui neam. Niste tradatori.

    Nu inteleg de ce trebuie sa ne simtim imediat datori sa despagubim pe toata lumea . Este un proiect care presupune riscuri si ei stiau acest lucru. Pur si simplu nu a fost aprobat si si-au asumat acest risc.

    1. nu si au asumat niciun risc. a fost o actiune premeditata in ca de la inceputul anului cand Ponta ia dat lui Sova actiunile de la Minvest Deva. Ca sa aiba omul de incredere alaturi cand se fac negocierile. pare rezonabil, nu?

      Intreabal pe escrocul care a montat totul Isarescu. Pe aceasta amenintare s-a bazat toata strategia construita de el cu jefuitorii straini. De ce a renuntat Isarescu sa mai caute conturile lui Ceausescu ? Va mai reamintiti de unde era firma angajata de el sa faca acest lucru? Va spun eu, din Canada.

    Domule Ponta si domnule Sova, se pare ca infratirea dvs. de ani buni incoace si machiavelismul gandirii dvs. comune naste cu adevarat monstri! Chiar credeti ca veti putea da al doilea tun de miliarde in despagubiri (dupa Bechtel) fara sa va cheme, mai devreme sau mai tarziu, cineva la DNA?

    1. daca o sa le reuseasca afacerea, nici nu cred ca o sa mai fie nevoie sa i cheme cineva la DNA ca or sa cumpere, dupa bunul plac, si ultimul gram de decenta in justitie.

      Multi au crezut ca sunt deasupra legii si, așa cum spuneam, mai devreme sau mai tarziu, au început lungul si dificilul drum inițiat cu primul pas peste pragul DNAului.

      Cine a oprit cumpararea aurului romanesc? Cine a a licidat Bancorexul? Cine a spus ca 100 de tone, rezerva de aur a BNR este arhisuficienta.? Isrescu. Mai vreti?

    draga alexandra, iti iese mai bine pe politica interna decat externa. bafta!

    1. mai bine ar scrie despre siria si teroristi afagani decat despre teroristii get beget de la Rosia Montana Gold. macar aia din siria is la departare, nu la cateva sute de kilometrii distanta

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb