• Update 17:45:
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu confirmă că Omar Hayssam a fost preluat din Siria, nici că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române şi nici că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare. Băsescu a precizat că, din punctul său de vedere, este posibil ca Hayssam să primească mai mult de 20 de ani de închisoare.
Şeful Statului a declarat: "Până la condamnarea lui Omar Hayssam, a funcţionat prezumţia de nevinovăţie. Condamnarea acestuia s-a produs în 2008. A fost obligaţia structurilor de securitate să îl aducă acasă pentru a se îndeplini dispoziţiile Justiţiei. Abia din 2008, în urma condamnării la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Omar Hayssam a devenit un obiectiv major în vederea împlinirii Justiţiei. Din acest moment, în aceasta problemă, am conştiinţa împăcată că s-a facut tot ce a trebuit pentru ca Justiţia să fie îndeplinită. Omar Hayssam este o problemă politică, economică si, mai ales, penală. Din punct de vedere al Preşedintelui, consider misiunea încheiată! De acum este problema procurorilor şi judecătorilor. Nu cred că Omar Hayssam va rămâne cu numai 20 de ani, dacă mă uit la cazul lui Gigi Becali. Consider că cel mai bine ar fi ac Omar Hayssam să coopereze cu Justiţia".
• Update 14:17:
Aducerea în ţară a lui Omar Hayssam este meritul preşedintelui Traian Băsescu, potrivit fostului premier Emil Boc, citat de presă.
Domnia sa a declarat: "Aducerea lui Hayssam în ţară este un succes al preşedintelui României şi o dovadă a profesionalismului instituţiilor specializate ale statului român. Statul de drept iese întărit, iar sintagma din Constituţie «Nimeni nu este mai presus de lege» este o realitate".
• Update 14:13:
Elena Udrea a scris pe o reţea de socializare că Omar Hayssam este prea "vioi". Politicianul a precizat: "Omar Hayssam a fost predat astăzi autorităţilor române şi îşi va putea astfel ispăşi pedeapsa de 20 de ani închisoare pentru terorism. Ca şi constatare: Omar Hayssam se dovedeşte a fi foarte vioi la şapte ani distanţă după ce medicii români l-au declarat iremediabil «pe moarte», făcând astfel posibilă plecarea acestuia din ţară".
• Update 13:38:
Premierul Victor Ponta a revenit asupra declaraţiei făcute în urmă cu o oră, precizând că, între timp, a fost informat că există un acord, aprobat în luna mai a anului trecut, potrivit surselor de presă.
"Am verificat şi e eroarea mea, avem un acord aprobat a doua zi după învestirea Guvernului, pe 8 mai 2012", a declarat primul ministru.
• Update 12:35:
Premierul Victor Ponta a declarat că, în ultimele luni, a fost "tot timpul informat de către instituţiile competente asupra posibilităţii ca Omar Hayssam să fie adus în ţară".
Domnia sa a mai adăugat că omul de afaceri sirian a fost adus în ţară cu un avion militar, urmând ca în perioada următoare Parchetul şi Ministerul Justiţiei să furnizeze mai multe detalii cu privire cazul Hayssam.
Ponta a amintit faptul că Vasile Blaga conducea Ministerul de Interne în 2006, atunci când a fugat Hayssam.
"Eu aş vrea să se afle cum a plecat Hayssam, care a fost contribuţia lui la evenimente. S-ar putea să fie neplăcut mai ales pentru cei care vorbesc încă în somn, care au căzut din pat astăzi dimineaţa. L-am auzit pe Blaga, care vorbea «ce bine că aflăm cum a plecat». Păi era ministru de Interne pe vremea aia, nu eram noi, el era. Poate află şi el după cinci ani, ca ministru de Interne, mă rog, dar Blaga este un monument de lipsă de tact, ca să nu spun mai mult. Deci, aflăm şi noi, în 2006, în afară de caporalul Blaga, cine a mai fost de vină că s-a putut întâmpla aşa ceva", a spus Ponta.
• Update 12:25:
Marie Jeanne Ion, jurnalistă răpită în Irak, în 2005, alături de Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, a declarat că aducerea lui Omar Hayssam este "doar un pas normal" într-o societate civilizată, precizând că nu îşi doreşte decât să se afle "dedesubturile acestei drame", potrivit unor surse din presă.
• Update 12:17:
Sorin Mişcoci, unul dintre jurnaliştii răpiţi în Irak în 2005, a declarat că era convins că Omar Hayssam va fi adus în ţară, "pentru că preşedintele a promis", potrivit surselor de presă.
Domnia sa a aprecizat că aşteaptă să vadă ce are de spus sirianul despre răpire şi despre cine l-a ajutat să plece din România.
"Eram convins că o să se întâmple, nu ştiam când, pentru că preşedintele a promis că îl aduce în ţară. Eu am încredere în instituţiile statului, inclusiv în Servicii, ştiam că o să facă tot ce le stă în putinţă ca să îl aducă", a declarat Sorin Mişcoci.
• Update 11:32:
Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale, este de părere că subiectul Omar Hayssam şi aducerea acestuia în ţară este "o misiune importantă a instituţiilor statului, care şi-au făcut datoria", potrivit surselor de presă.
"Este bine că instituţiile statului român îşi fac datoria şi că această persoană, care, din câte ştiu, a fost condamnată la 20 de ani de închisoare a fost readusă în ţară şi asta înseamnă că instituţiile abilitate, în primul rând diplomaţia, şi-au făcut datoria şi cred că pe acordul de extrădare care există cu anumite state se pot realiza anumite obiective, chiar dacă ele sunt realizate aşa în timp. În rest, m-aş abţine de la comentarii pentru că este o misiune importantă a instituţiilor statului. În sfârşit s-a reuşit aducerea în ţară a acestei persoane şi apreciez faptul că instituţiile statului şi-au făcut datoria".
• Update 10:58:
Ilie Botoş, fostul procuror general al României, care a părăsit funcţia după fuga lui Omar Hayssam, a afirmat pentru sursele de presă: "Mă bucur că instituţiile statului şi-au făcut datoria şi că se reintră în legalitate. Alt comentariu nu am de făcut".
• Update 10:51:
Procurorii DIICOT au solicitat Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a lui Omar Hayssam în dosarul în care este judecat pentru delapidare, instanţa urmând să dezbată această cerere în 23 iulie, potrivit surselor din presă.
• Update 10:43:
"Cazul Hayssam e produsul unei complicităţi care a fost netulburată 20 de ani între clasa politică şi asa-zişii investitori străini care s-au folosit de viciile, caracterul, problemele personale ale unor concetăţeni pentru a-şi atinge scopurile. Cazul Hayssam e un exemplu", a afirmat, Mihai Răzvan Ungureanu, fost director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE).
"Ceea ce s-a anunţat astăzi vine în continuarea firească a unui efort de ani de zile. Mă bucur că toţi cei care ne-au fost colegi sau colaboratori s-au achitat cum trebuie de sarcinile lor. În felul acesta e pusă în aplicare o hotărâre a justiţiei române. Statul roman e un stat puternic", a adăugat domnia sa.
• Update 10:38:
Omar Hayssam a fost dus într-un centru de reţinere şi arest preventiv al Poliţiei Române pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor cu închisoare emise pe numele lui, pentru terorism, bancrută frauduloasă şi înşelăciune, a anunţat, astăzi, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).
"Omar Hayssam se află în custodia Poliţiei Române. Acesta a fost introdus într-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Române pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele său", se arată într-un comunicat de presă emis de IGPR.
• Update 10:23:
Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne, a declarat pentru surse din presă că Omar Hayssam se află în custodia Poliţiei Române: "Confirm că se află în custodia noastră! Este în arestul Poliţiei Capitalei unde i se fac tot felul de analize medicale. După asta, în scurt timp, se va lua o decizie unde va fi transferat".
---
Omul de afaceri sirian Omar Hayssam, acuzat de acte de terorism şi fraude financiare, a fost extrădat de către autorităţile de la Damasc, acesta ajungând în ţară la ora 06:40 dimineaţa, potrivit unui anunţ făcut de Administraţia Prezindeţială.
Extrădarea lui Hayssam a stârnit numeroase reacţii atât în rândul politicienilor cât şi în rândul presei.
Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnaliştii răpiţi, a declarat surselor de presă: "Cred că este o veste bună pentru noi toţi. Mă bucur că s-a întâmplat aşa ceva, că, în sfârşit, un infractor de talie mare din România este adus în ţară, după ce a fost scos. M-aş bucura foarte tare dacă l-aş auzi povestind, inclusiv despre cum s-a derulat contrabanda cu armament. Ne-ar putea povesti multe. Să sperăm că i se dă voie".
De asemenea, făcând referire la aducerea lui Hayssam în România, Iulian Chifu, consilierul prezidenţial pentru afaceri strategice şi securitate internaţionala, a afirmat, pe contul său de Facebook: "Un stat serios îşi aduce acasă toţi infractorii condamnaţi. Mulţi nu vor mai dormi bine vacanţa asta şi anii următori".
Omar Hayssam este om de afaceri sirian cu cetăţenie română născut la 1 martie 1963 în Meij-Dur, Siria.
Domnia sa a fost implicat în criza jurnaliştilor români răpiţi în Irak în aprilie-mai 2005. Pe data de 13 iunie 2007 a fost condamnat de judecătoria competentă din România la pedeapsa maximă de 20 de ani de puşcărie şi la o despăgubire de câte 2 milioane euro pentru fiecare dintre cei trei jurnalişti răpiţi în Irak în 2005.
Modul în care Omar Hayssam a părăsit România în 2006 este unul controversat. Şeful Statului a declarat la acea dată că acesta a fugit din ţară într-o navă care transporta oi, însă Omar Hayssam a spus că de fapt a plecat din ţară "ca un domn", prin aeroport, fără probleme.
După ce sirianul a fost operat de cancer de colon în 2006, instanţa judecătorească a dispus elibererea acestuia din motive medicale. La 26 aprilie 2006, Hayssam fost eliberat din arest, iar în 30 iunie a fugit din ţară.
Şefii serviciilor de informaţii şi procurorul general al României şi-au dat demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga lui Hayssam.
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam "este bine-merci" şi nu mai are cancer. Preşedintele preciza că autorităţile române cunosc faptul că Omar Hayssam este în Siria, iar acesta este un subiect de discuţie cu partea siriană.
"Ştim precis şi unde este, şi e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoşi ai patriei", a declarat Băsescu la acea dată .
Tratatul de extrădare între România şi Siria a fost ratificat la jumătatea lui 2012.