UPDATE Ponta: "Contractul referitor la Roşia Montană, din 1999, este confidenţial"

F.A.
Politică / 12 septembrie 2013

Update 14:20

Dan Şova a declarat, privind suma maximă pe care o poate achita ţara noastră ca despăgubiri pentru nerealizarea proiectului Roşia Montană, că nu doreşte să dea idei investitorilor.

"Eu nu vreau să dau idei sau argumente investitorilor, dar dacă blocăm investiţia ne vor acţiona în instanţă şi vom vedea ce se poate întâmpla. Nu vom avea o poziţie uşoară, oricum. Problema noastră mare este că atunci când luăm în considerare pretenţiile unui investitor, Gabriel Resources este listată pe bursa de la Toronto şi toate planurile de afaceri sunt avizate, ceea ce pentru noi este oarecum dificil", a explicat domnia sa.

Update 14:10

"Cred că şi în momente de tensiune e nevoie de normalitate şi dialog, în trei ani de zile nu m-aţi auzit vreodată în public criticându-l pe domnul Antonescu. Dacă a fost cineva din PSD care l-a criticat, l-am apărat. Cred că o politică serioasă nu se face prin polemici publice. Voi menţine întotdeauna un nivel de comunicare publică de respect şi prietenie faţă de toţi aliaţii mei. Dau dovadă de respect şi faţă de reprezentanţii opoziţiei, întâlnirile cu UDMR şi PDL le consider paşi importanţi spre normalizarea vieţii politice. Nu reproşez niciodată nimic nimănui", a declarat Ponta, referitor la declaraţiile preşedintelui Senatului potrivit cărora premierul nu şi-ar asuma răspunderea pentru proiectul Roşia Montană.

Update 14:00

Ponta a enumerat, totodată, şi consecinţele financiare pentru o eventuală nerealizare a proiectului.

"România trebuie să plătească ecologizare zonei. Nu se vorbeşte despre lacurile care există azi. Aceste lacuri există, contaminarea apelor pe 45 de kilometri există, statul român trebuie să decontamineze această zonă, plus prezervarea galeriilor române, în jur de 150 milioane euro. Per total, în jur de 480, 500 milioane euro", a adăugat premierul.

Domnia sa a declarat: "În baza planului de afaceri, încasările previzionate pentru stat, 3,6 miliarde euro, dar compania urma să aibă încasări de 2,7 miliarde dolari. În măsura în care va exista un litigiu, evident Guvernul se va apăra".

Victor Ponta a precizat, de asemenea, că toţi miniştrii trecuţi la avizatori au semnat proiectul, inclusiv ministerul Justiţiei. "Doamna Plumb a avizat favorabil proiectul de lege şi a precizat că dacă se adoptă legea se va elibera acordul de mediu", a continuat premierul.

Update 13:53

Primul ministru a menţionat: "E foarte clar că proiectul nu se va realiza. Am la dispoziţie înştiinţările oficiale privind investiţiile concrete care ţin de mediu, infrastructură, făcute între 1997 şi 2012. Acestea sunt estimate la 550 milioane euro".

---

Premierul Victor Ponta şi Ministrul Delegat pentru Proiecte de Infrastuctură Dan Şova susţin o conferinţă de presă privind proiectul Roşia Montană.

Ponta a declarat că durata licenţei pentru acest proiect este de 20 de ani. Domnia sa a precizat: "Referitor la proiectul de lege trimis Parlamentului: licenţa de exploatare emisă în 1999 de Guvernul României are gradul de secretizare < Confidenţial >. Consider, şi-mi asum asta, că anumite aspecte de interes public pot să le fac publice. Conform articolului 4, durata licenţei e de 20 de ani. Titularul plăteşte statului o redevenţă de 2%, renegociat la 6%. Conform articolului 18, litigiile rezultate vor fi soluţionate de Centrul internaţional de arbitraj din Viena".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb