UPDATE Violenţele din Egipt, la cote maxime

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 iulie 2013

Update 18:36

Poliţia militară egipteană l-a arestat pe Mohamed Badie, liderul suprem al Fraţilor Musulmani egipteni, susţine o sursă din serviciile de securitate, relatează AFP.

Badie era vizat de un mandat de arest pentru incitare la uciderea manifestanţilor care au protestat duminică în faţa sediului Fraţilor Musulmani şi a fost arestat la Marsa Matruh, în nord-vestul ţării, potrivit aceleiaşi surse.

----

Update 18:30

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) urmăreşte cu mare atenţie evoluţiile curente din Egipt şi face apel la părţile implicate să facă dovadă de reţinere şi să evite escaladarea violenţelor, se arată într-un comunicat al ministerului.

MAE exprimă speranţa că se va reveni cât mai curând la ordinea constituţională şi că procesul de tranziţie democratică va fi reluat.

Update 17:23

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a cerut reinstituirea rapidă a unui guvern civil în Egipt, în timp ce Uniunea Europeană a solicitat să îi fie respectate drepturile fostului preşedinte Mohamed Morsi, demis de armată în ceea ce pare a fi o lovitură de stat, transmite AFP.

-----

Update 17:13:

Autorităţile egiptene au emis, astăzi, un mandat de arestare împotriva liderului Fraţilor Musulmani, Mohamed Badie, şi a adjunctului său, Khairat al-Shater, a anunţat o sursă judiciară, citată de sursele de presă.

---

Update 13:46: Adli Mansour a depus jurământul ca preşedinte interimar

Şeful Curţii Constituţionale, Adli Mansour, a depus jurământul ca preşedinte interimar. El a declarat că va organiza alegeri anticipate.

----

08:44:

Mohamed Morsi a fost transferat, astăzi, în clădirea ministerului Apărării, a declarat Gehad El-Haddad, reprezentant al Fraţilor Musulmani, informează AFP.

"Morsi a fost separat de echipa sa şi a fost dus la ministerul Apărării", a declarat Gehad El-Haddad, citat de sursele de presă.

El indicase anterior că Morsi şi toată echipa prezidenţială se aflau în reşedinţă supravegheată la clubul Gărzii republicane a preşedinţiei.

---

Update 08:22:

Adly Mansour, înlocuitorul fostului preşedinte egiptean Morsi până la organziarea alegerilor prezidenţiale, va depune, astăzi, jurământul de învestire în funcţie, informează AFP.

----

Update 08:15:

Poliţia din Egipt a emis mandate de arestare pentru 300 de membri ai Fraţilor Musulmani, informează cotidianul guvernamental Al-Ahram în ediţia de astăzi, citat de sursele de presă internaţionale.

---

Armata din Egipt a preluat controlul televiziunii de stat

Expert militar: "În Egipt se pregăteşte o lovitură de stat militară"

Mohammed Morsi, arestat la domiciliu

Violenţele din Egipt au atins cote maxime, în ultimele zile, existând riscul ca revolta populaţiei să degenereze într-o adevărată revoluţie pentru răsturnarea regimului preşedintelui Mohammed Morsi, potrivit unor experţi în relaţii internaţionale.

Armata din Egipt a preluat, ieri, controlul televiziunii de stat din centrul capitalei Cairo, militarii fiind pregătiţi să îşi "verse sângele pentru poporul lor", relatează surse din presa internaţională.

Consiliul Suprem al forţelor armate egiptene a declarat, ieri, că dacă preşedintele Mohammed Mursi va refuza să demisioneze, sau dacă nu va ajunge la un acord cu reprezentanţii opoziţiei, atunci armata va apăra ţara, indiferent de consecinţe.

Preşedintele egiptean are termen limită până la sfârşitul zilei pentru a ajunge la o înţelegere cu opoziţia, în caz contrar, armata va dispune de "măsuri extreme" pentru înlăturarea regimului lui Morsi.

Nici preşedintele egiptean nu a rămas fără reacţie, declarând că "nu intenţionează să renunţe la putere în favoarea cuiva fără luptă".

Conducerea forţelor armate egiptene a elaborat un plan pentru dizolvarea Parlamentului dominat de susţinătorii lui Morsi şi suspendarea Constituţiei, urmând ca ţara să fie condusă de un consiliu temporar.

Expertul rus Serghei Demidenko a precizat, pentru presa internaţională, că în Egipt se pune la cale o lovitură de stat a armatei, pentru preluarea puterii din mâinele preşedintelui Mohammed Morsi.

"Ţinând cont de faptul că în Egipt a avut loc recent o lovitură de stat militară, armata are toate şansele să realizeze cea de-a doua lovitură de stat militară", a conchis expertul rus.

Cu toate acestea, armata respinge acuzaţiile privind organizarea unei lovituri de stat, insistând asupra faptului că nu fac altceva decât să îndeplinescă voinţa poporului

Unul din cei mai apropiaţi consilieri ai lui Morsi, membrul influent al Fraţilor Musulmani, Isam Haddad, a cerut Statelor Unite şi UE să trimită în Egipt un contingent militar internaţional pentru a-l apăra pe preşedinte de protestatari.

"Cel mai probabil, noi vom asista la a doua etapă a aşa numitei "primăveri arabe". Vom vedea tentative din partea diferitelor grupuri de oameni de a-şi asuma rezultatele acestei lovituri de stat. În orice caz, va mai trece destul timp până ce în Egipt se va instala liniştea", a mai precizat Serghei Demidenko pentru publicaţiile internaţionale.

Aproape o sută de agresiuni au fost comise în Piaţa Tahrir şi în împrejurimile oraşului Cairo, în cadrul manifestaţiilor împotriva preşedintelui Mohamed Morsi, a anunţat, ieri, organizaţia non-guvernamentală, Human Rights Watch.

Pe fondul escaladării violenţelor din Egipt, preţul petrolului a crescut, atingând un nivel record de 102,18 dolari, cel mai mare preţ pe barilul de petrol din luna mai.

Preşedintele egiptean Mohammed Morsi este, actualmente, arestat la domiciliu, precizează surse din presa internaţioanlă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb