Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi-a arătat ieri intenţiile de revizuire a politicii de investiţii a fondurilor de pensii, astfel încât acestea să direcţioneze procente mai importante din portofolii către plasamente în instrumente financiare considerate ca purtând un risc mai ridicat, precum acţiuni şi obligaţiuni corporative, potrivit unui comunicat al autorităţii.
Imediat după ce ASF a înştiinţat publicul cu privire la intenţiile sale, Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" a transmis o scrisoare deschisă către Guvernul României, în care solicită reglementarea unei protecţii adecvate a fondurilor de pensii, înaintea unor schimbări în structura categoriilor de investiţii.
În viziunea organizaţiei sindicale, statul ar trebui să creeze mecanisme de garantare, astfel încât "randamentul fondurilor să acopere cel puţin partea din pensia publică pe care salariatul o pierde sau, alternativ, să garanteze conservarea în termeni reali a contribuţiilor plătite de salariat".
"Cartel ALFA" mai arată că "după şase ani de la debutul fondurilor de pensii, guvernul nu a respectat obligaţia de a elabora legea care trebuie să garanteze o rata minimă de rentabilitate a fondurilor de pensii". Intenţia ASF de a încuraja fondurile de pensii să investească mai mult în instrumente financiare cu un grad de risc ridicat vine în contextul în care, în urmă cu aproximativ o săptămâna, premierul Victor Ponta declara, într-un interviu, că Guvernul pe care îl conduce a discutat cu FMI despre naţionalizarea pensiilor private, însă, în opinia domniei sale, este preferabilă încurajarea investiţiilor acestora în economia naţională.
Şeful Executivului afirma, atunci: "Despre naţionalizarea Pilonului 2, a fondurilor obligatorii private de pensii? Am discutat-o de multe ori cu Fondul Monetar. Nu eu personal, ci ministrul de Finanţe. Din punctul meu de vedere, e treaba viitorului Guvern să decidă, e mult mai inteligent să găseşti o cale legislativă prin care fondurile private de pensii să investească în România, fie în piaţa de capital, fie în diverse alte proiecte, astfel încât să nu fie nevoie să naţionalizăm niciun leu din pilonul de pensii private. Dar, deocamdată, ei pun bani doar în bonduri de la Ministerul de Finanţe".
Victor Ponta a clarificat că îşi doreşte ca fondurile de pensii private să investească mai mult în piaţa de capital din ţara noastră, în detrimentul naţionalizării lor: "Eu, personal, ca prim-ministru, am ales ideea de a lăsa fondurile private şi de a găsi o soluţie împreună cu Comisia Europeană şi FMI de a deschide posibilitatea de investiţii pentru fondurile private dincolo de a cumpără titluri de stat, şi către alte zone, către piaţă de capital, către zone care să se simtă după aceea în economie".
În primele cinci luni ale acestui an, activele nete ale fondurilor de pensii private obligatorii din România s-au ridicat la 15,93 miliarde lei (3,62 miliarde de euro), cu un avans anual de 41,41% (40,79% raportat la moneda euro), conform unui raport lunar al ASF.
La finele lunii mai, 16,2% din activele totale ale fondurilor erau plasate în acţiuni, în timp ce în obligaţiuni corporative, numai 4,74%.
În aceeaşi perioadă a anului trecut, administratorii fondurilor plasau 13,03% din active în acţiuni şi 4,10% în obligaţiuni corporative.
În titluri de stat mergeau 66,95% din activele totale ale fondurilor de pensii private, în mai, constatându-se o scădere a ponderii, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent, când 75,43% din active mergeau către titluri de stat.
În ceea ce priveşte performanţele investiţionale, fondurile de pensii private obligatorii au obţinut, în ultimul an, un randament mediu de 12,1%, în timp ce randamentul mediu de la lansare (luna mai 2008 - luna iunie 2014) este de 11,4% pe an.
Fondurile de pensii sunt un jucator important pe piaţa de capital românească. În 2013, cea mai importantă investiţie în acţiuni a fondurilor de pensii administrate privat a fost Fondul Proprietatea, reprezentând 2,11% din activele totale, în creştere faţă de 2012 (1,81%). Valoarea investiţiei în acţiuni emise de Romgaz ocupă locul trei în clasament (1,86% din activele totale), arată raportul anual al ASF.
În prezent, cota din salariul brut transferată către sistemul privat de pensii obligatorii este de 4%, urmând să ajungă la 6% în 2016.
1. ASF sfatuieste unde sa iti pierzi banii
(mesaj trimis de Pagubit pe piata de capital din Romania în data de 23.07.2014, 08:40)
ASF poate sfatui sa investesti pe piata de capital din Romania prin acele SSIF-uri cu care se judeca sau pe care le-a pastorit de le-a terminat! Si exemple sunt destule: Carpatica Invest, Harinvest si altele!
Ca sa nu mai vorbim de necompensarea investitorilor pe piata pe care o "reglementeaza". De felul cum nu ii protejeaza pe investitori! De nesiguranta pe care o asigura prin nerespectarea statutului de INVESTITOR si mai grav prin nerespectarea Legii 297!
2. alternativa
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 23.07.2014, 09:46)
Initiativa poate fi acceptabila cu conditia sa dispara obligativitatea contributiei la aceste fonduri. Mai precis fiecare viitor pensionar sa decida gradul de risc pe care e dispus sa si-l asume.
3. parere
(mesaj trimis de pagubit în data de 23.07.2014, 14:18)
ca om al muncii, mi se pare laudabila aceasta intiativa.dar ca pagubit harinvest, nu am nici o incredere ca ceeace se stabileste se si aplica, Vor intocmi enunturile astfel in cat sa fie o posibilitaye de fraudare iar ASF-ul sa stea linistit cu salarii barosane in euro create din comisioanele de intermediere fara sa fie trasi la raspundere ca au intocmit reglementari cioante si ca nu si-au facut ROLUL pentru care au fost creati. Sub aripa ASF s-a furat si se mai poate fura . Dece nu se introduce mall praxisul si pe piata de catital. Se multumesc la o amenduta ce ulterior se anuleaza si Nimic nu se imbunatateste.