Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunţat ieri, în cea de-a doua zi a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, agresiunea rusă din Ucraina şi utilizarea de către Moscova a "foamei" pentru "a deţine controlul", anunţă WEF. Domnia sa a subliniat: "Cooperarea globală este antidotul împotriva şantajului Rusiei".
Mesajul liderului Comisiei Europene s-a concentrat pe priorităţile strategice ale Europei, după invazia Ucrainei de către Rusia, iar creşterea cheltuielilor militare este o astfel de iniţiativă. Ursula von der Leyen a precizat: "Trebuie să investim mult mai mult în capacităţi europene solide de apărare. În timp ce NATO rămâne cea mai puternică alianţă militară din lume, cheltuielile europene pentru apărare nu au ţinut pasul cu creşterile recente ale Statelor Unite, Rusiei sau Chinei, în special după criza financiară din 2008. Creşterea acestor cheltuieli - cu un accent deosebit pe interoperabilitatea investiţiilor în apărare ale naţiunilor - poate contribui la consolidarea capacităţii regiunii de a se apăra de astfel de ameninţări".
Alte iniţiative-cheie aduse în atenţie de preşedintele Comisiei Europene sunt promovarea energiei verzi, asigurarea rezistenţei lanţurilor de aprovizionare şi promovarea securităţii alimentare.
În ceea ce priveşte energia, a spus liderul Comisiei Europene, criza din Ucraina a stimulat adoptarea de către Europa a surselor regenerabile şi diversificarea aprovizionării cu energie. RePowerEU, un plan de 300 de miliarde de euro lansat săptămâna trecută de Comisia Europeană, urmăreşte să accelereze tranziţia ecologică prin aproape dublarea consumului de energie din surse regenerabile al Europei până în 2030, a spus von der Leyen, adăugând că, în cele din urmă, "hidrogenul este noua frontieră a reţelei energetice a Europei".
Domnia sa a mai spus: "Europa trebuie să răspundă la efectele secundare suplimentare ale războiului, cum sunt creşterea preţurilor alimentelor, deoarece Rusia a confiscat cereale ucrainene şi a blocat alte exporturi de alimente. Europa ajută prin furnizarea de venituri, creşterea producţiei alimentare şi sprijinirea altor regiuni, precum Africa, să devină mai puţin dependente de exporturile de alimente.
Tehnologia poate fi o parte a soluţiei la insecuritatea alimentară, care ar stimula agricultura «inteligentă faţă de climă». Agricultura verticală şi irigarea de precizie se numără printre iniţiativele care pot îmbunătăţi accesul la alimente în mod responsabil faţă de climă".
Într-o conversaţie cu Klaus Schwab, preşedinte executiv şi fondator al Forumului Economic Mondial, von der Leyen a remarcat că ar putea vedea un viitor pe termen lung în care Rusia îşi va găsi calea de întoarcere spre Europa.
"Această invazie brutală se va ridica împotriva conducerii din Rusia", a spus liderul european, adăugând: "Poporul Rusiei, care în cele din urmă va controla viitorul naţiunii, este cel care va decide calea de urmat. Dacă, în viitor, naţiunea va îmbrăţişa statul de drept şi respectul pentru ordinea internaţională, bazată pe reguli, este clar că va reveni spre Europa".
Forumul Economic Mondial a luat startul luni, la Davos, după doi ani de pauză generată de pandemie. Atenţia evenimentului care se desfăşoară timp de cinci zile este concentrată pe războiul din Ucraina, schimbările climatice, creşterea preţurilor energiei şi temerile legate de o criză alimentară globală. La ediţia din acest an a forumului nu sunt prezenţi delegaţii ruşi, fiind excluşi în contextul războiului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2022, 09:59)
Baba asta satanista nu poate iesi nici macar cu un cuvant din gretoasa limba de lemn a marxism-globalismului european!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2022, 14:35)
Dar ce spune este adevarat.
1.2. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 25.05.2022, 18:00)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2022, 12:22)
Baba asta Leyen este sluga globalismului ocult... Demisia pentru incompetenta si tradarea intereselor poporului european.... Locul ei este la puscarie pentru afacerile paguboase cu vaccinurile in pandemie... Rusine...
2.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 25.05.2022, 14:37)
...
3. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 25.05.2022, 13:50)
...
4. fără titlu
(mesaj trimis de Cantar în data de 25.05.2022, 14:13)
Nam greutati
5. Putin și poporul rus/ libertatea ne-a adus.
(mesaj trimis de Ionel în data de 25.05.2022, 16:56)
Baba asta ar trebui arestată iar în locul ei numit de urgență Serghei Lavrov.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2022, 18:26)
Doamna,
Pericolul este, asa cum a spus astazi miliardarul S, distrugerea omeniri.
Si stim si noi ca pericolul exista ca, asa cum s-a intamplat si cu "declansarea" razboiului prin latratul la gardul Rusiei, asa se va intampal si cu razboiul nuclear.
Inarmarea Ucrainei si generarea pericolului ca Ucraina sa atace si sa puna mari probleme de securitate Rusiei, sunt elemente care mai mult ca sigur vor duce la pedepsirea sustinatorilor Ucrainei, la declansarea "apocalipsei", a razboiului mondial nuclear.
Iar, lumea vestica, UE. si America ar trebui sa inteleaga faptul ca nu Luxemburg va fi lovit, nu Monaco, nu .. piticii Europei.
Daca Rusia va lansa pe Satan, va lovi Anglia, va lovi Franta si cu siguranta va lovi America si Germania.
Si ce este de facut.
Daca se continua inarmarea Ucrainei, trebuie ca toti sa inteleaga ca acest conflict poate genera mari probleme pentru Rusia. Ucraina poate aduna o armata de 1,5 - 2 milioane de militari, care dotati cu armament modern si performant vor constituii o armata puternica si un mare pericol pentru Rusia. Si Rusia, chiar daca Putin este indepartat sau nu, nu va ezita sa foloseasca arma nucleara asa cum sustine si ...
Insa, odata, pana in 1991, Ucraina a avut 1500 de focoase nucleare. Atunci Rusia, cu concursul lumii vestice, cu promisiunea garantarii integritatii teritoriale a Ucrainei, a preluat aceste arme. Oare, Rusia de astazi, ar mai fi atacat Ucraina, o mare putere nucleara. Fireste ca nu. Oare Rusia de astazi s-ar retrage din Ucraina, daca Ucraina ar avea arme nucleare. Mai mult ca sigur ca da.
Atunci solutia este clara si una singura. Dotarea Ucrainei cu arme nucleare si descurajarea nucleara a Rusiei. Si daca doreste, Rusia poate sa se razboiasca nuclear cu Ucraina, nu cu America, Franta, Germania, Anglia sau cu intreaga omenirea, sau sa se retraga din Ucraina, in granitele ei
Intr-un fel sau altul, candva, razboiul va inceta. Si Europa va intelege ca Ucraina postconflict, militarizata, cu o armata moderna si bine inzestrata, cu un comandant razboinic, ca Hrusciov, sau.. in zona esteuropeana ...va fi o "mica Rusie" (mare). Dar o Ucraina, putere nucleara nu prea este asa mare lucru.