Nimic nu este exclus din discuţie atunci când vine vorba de strângerea de fonduri pentru apărare, a declarat duminică şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, avertizând că valori europene precum democraţia şi statul de drept sunt ameninţate într-o lume din ce în ce mai "tranzacţională". Fără a-l menţiona pe Donald Trump pe nume, şefa executivului UE a declarat reporterilor că există un nou sentiment de urgenţă în sfera geopolitică şi că "ceva fundamental" s-a schimbat de când ea şi-a început al doilea mandat, la 1 decembrie, în urmă cu 100 de zile, relatează The Guardian.
"Valorile noastre europene, democraţia, libertatea, statul de drept sunt ameninţate", a declarat von der Leyen reporterilor la o conferinţă de presă. "Vedem că suveranitatea, dar şi angajamentele ferme sunt puse sub semnul întrebării. Totul a devenit tranzacţional", a menţionat ea, într-o aluzie voalată la Donald Trump.
După ce a fost întrebată în mod repetat despre acest subiect, von der Leyen a declarat că SUA continuă să fie un aliat, deşi a reunoscut că există "fără nicio îndoială" subiecte de controversă.
"Din punctul de vedere al Uniunii Europene, cred că este un semnal de alarmă foarte puternic", a subliniat ea.
Săptămâna trecută, liderii UE s-au angajat să crească dramatic cheltuielile militare după ce von der Leyen a prezentat un plan de 800 de miliarde de euro care permite statelor membre să contracteze împrumuturi şi să crească datoriile naţionale fără a fi penalizate în temeiul normelor fiscale stricte ale blocului.
Cu toate acestea, multe state membre ar dori să se meargă mai departe şi, pentru a creşte cheltuielile de apărare, pledează pentru împrumuturi comune cu care să finanţeze subvenţii directe.
Întrebată duminică despre astfel de propuneri, von der Leyen a declarat: "Nimic nu este în afara mesei de discuţie. Sunt deschisă faţă de orice este necesar".
O astfel de mişcare ar necesita sprijinul Germaniei, care s-a opus împrumuturilor comune în domeniul apărării în timpul guvernului de coaliţie condus de Olaf Scholz. Cu toate acestea, viitorul cancelar de centru-dreapta, Friedrich Merz, a trezit speranţa unei schimbări de opinie la Berlin, după ce a ajuns rapid la un acord cu partenerii săi de coaliţie social-democraţi în vederea modificării Constituţiei Germaniei pentru a demara un plan de cheltuieli pentru apărare şi infrastructură.
SUA RĂMÂN UN ALIAT CU "DIVERGENŢE"
În timp ce von der Leyen a descris public în mod repetat SUA drept un aliat, oficialii UE sunt îngrijoraţi de Donald Trump, care a suspendat ajutorul militar american şi schimbul de informaţii cu Kievul, l-a ironizat pe Volodimir Zelenski din Ucraina şi a părut tolerant faţă de bombardamentele mortale ale lui Vladimir Putin asupra locuinţelor şi infrastructurii civile ucrainene.
Potrivit Reuters, când a fost întrebată dacă vede o nevoie de a redefini abordarea Bruxelles-ului faţă de Washington, aşa cum a făcut deja faţă de Beijing, von der Leyen a spus că răspunsul este "un nu clar - este o relaţie complet diferită cea pe care o avem cu Statele Unite decât cea pe care o avem cu China", a explicat ea. "Desigur, SUA sunt aliaţi", a completat şefa CE., apoi a adăugat: "Da, există diferenţe ... dar dacă vă uitaţi la interesele comune pe care le avem, acestea depăşesc întotdeauna diferenţele noastre. Vom avea divergenţele noastre. Trebuie să le rezolvăm".
Trump a ameninţat în repetate rânduri că va aplica tarife vamale UE, iar alinierea sa la Rusia în privinţa Ucrainei i-a neliniştit profund pe oficialii europeni. Liderul american a ridicat, de asemenea, dubii cu privire la angajamentele de securitate ale SUA faţă de Europa sub umbrela NATO.
UNIUNEA EUROPEANĂ A APĂRĂRII
Von der Leyen a declarat că planul său de 800 de miliarde de euro ar putea fi "fundaţia unei uniuni europene a apărării" şi a invocat posibilitatea de "a face echipă cu alte ţări care gândesc la fel, precum Regatul Unit, Norvegia sau Canada".
O întrebare deschisă este dacă aceste ţări europene din afara UE ar putea fi implicate în contracte de apărare de miliarde de euro. Preşedintele francez Emmanuel Macron susţine o politică de "buy European" (cumpără din Europa), dar Germania şi Polonia au semnalat o mai mare deschidere faţă de achiziţionarea de echipamente de apărare costisitoare din ţări din afara blocului comunitar.
Fără a da un răspuns definitiv, von der Leyen a părut să încline către o abordare mai deschisă. Companiile au deja legături transfrontaliere puternice, a spus ea. "Nu trebuie să reinventăm roata, trebuie să ne gândim la un mecanism inteligent, la modul în care putem folosi această cooperare care este deja stabilită la un nivel înalt de calitate", a spus ea.
UCRAINA
Deşi von der Leyen a vorbit despre sprijinul acordat Kievului pentru ca Ucraina "să poată continua să lupte", ea nu s-a referit direct la o propunere de ajutor militar pe termen scurt din partea şefei politicii externe a UE, Kaja Kallas. Fostul prim-ministru estonian a făcut apel la statele membre să accelereze eforturile de a ajuta Ucraina în 2025, inclusiv prin livrarea "cât mai curând posibil" a 1,5 milioane de cartuşe, sisteme de apărare aeriană şi drone, printre alte tipuri de sprijin.
După ultimele atacuri devastatoare asupra Ucrainei din acest weekend, care au ucis cel puţin 14 persoane şi au rănit mult mai multe, Kallas şi-a intensificat apelurile pentru ca UE să sporească sprijinul militar "în caz contrar, şi mai mulţi civili ucraineni vor plăti cel mai mare preţ", după cum a avertizat ea.
Întrebată despre propunerea Kallas şi despre ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, von der Leyen a declarat că "va trebui să-l creştem fără nicio îndoială" şi s-a referit la modul în care Kievul ar putea beneficia de planul de 800 de miliarde de euro - împrumuturi şi flexibilităţi fiscale care încă nu au fost finalizate.
Potrivit Comisiei, UE a furnizat Ucrainei un ajutor militar în valoare de 52 de miliarde EUR, la egalitate cu SUA.
Von der Leyen a subliniat, pe de altă parte, că UE rămâne hotărâtă să elimine treptat gazul rusesc, în ciuda a două amânări ale termenului pe care îl avea iniţial un plan privind atingerea acestui obiectiv. "Mă angajez foarte clar să elimin treptat gazul rusesc", a spus ea. "Aceasta este o necesitate absolută", a subliniat şefa CE.
Europa a cumpărat o cantitate record de 18,8 milioane de tone de gaz natural lichefiat rusesc în 2024, în pofida unei scăderi abrupte a importurilor de gaz prin conducte, cărbune şi petrol.
Von der Leyen a mai anunţat că, în "următoarele săptămâni", va convoca prima reuniune din istoria blocului european axată pe "securitatea externă şi internă, energie, apărare şi cercetare", incluzând securitatea cibernetică, comerţul şi "interferenţa străină".
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 10.03.2025, 07:18)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2025, 09:19)
Da , asa este , lumea a inceput sa se sature de prostii care ii conduc fara sa fie alesi .
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2025, 10:40)
Europenii s-au săturat de malversațiunile sovietice. De asta se și alocă bugete uriașe.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2025, 09:26)
Romania, (ca si alte state) a fost mereu santajata cu programe si mecanisme precum MCV-ul si acum PNNR-ul. Cu ajutorul acestor artificii "democratice" personaje cei de la UE isi impun interesele lor si obliga Romania sa adopte masuri impopulare, daunatoare economiei, masuri ineficiente, care nu au adus si nu vor aduce decat saracie si suferinte.
In Romania, prin PNNR acum sunt impuse, prin santajarea cu suspendarea platilor, masuri care afecteaza viata economica, favorizeaza activitatile necinstite, ca cele din energie, masuri de oprire a realizarii unor obiective necesare, de oprire si apoi de vanzare frauduloasa, a unor obiective, ca in cazul centralei Mintia, cand un obiectiv de 2 miliarde de dolari a fost oprit pentru a se devaloriza si apoi vandut cu 80 de milioane. Prin santaj Romaniei i s-au impus si i se impun distrugerea unor obiective care ar fi fost si ar fi necesare economiei si acum economiei si, prin aceasta si vietii cetatenilor romani. Prin santajul cu PNNR, cei de la UE se amesteca in politica Statului Roman privind pensiile si salariile, oprind masurile de ridicare a nivelului de viata al pensionarilor.
Si atunci poate ca da, daca mergeti mai departe si, de acum si cu cheltuielile imense pentru inarmare, cetatenii Europei si, si ai Romaniei va vor raspunde si da, o sa puteti constata ca "ceva fundamental" s-a schimbat, iar democraţia şi statul de drept sunt ameninţate. Dar evident va fi vorba de democratia voastra, sucita si de statul vostru de drept, intors pe dos.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2025, 10:41)
Cetățeni europeni sunt și polonezii și finlandezii și lituanienii și letonii și estonienii și germanii. Ei știu prea bine cine este Rusia.
Românii sunt prost educați, uită repede. :
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2025, 15:47)
Prost (educat) esti tu, nu vorbi urat de romani !!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2025, 09:59)
"Nimic nu este în afara mesei de discuţie. Sunt deschisă faţă de orice este necesar". Uite o propunere: DA-TI DEMISIA !
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2025, 10:42)
Spune-i și lui Putler!
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2025, 15:44)
Da, sa si dea demisia ar fi ideal, dar atunci cum sa comande urmatoarele 100 de miliarde de vaccin Pfizer?
5. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 10.03.2025, 12:09)
Ca sa intelegem rostul lucrurilor trebuie sa etapizam totul asa cum a fost si facut .Europa trebuia sa ofere statelor din est foste comuniste, un beneficiu al dezvoltarii .Ceea ce traim azi cu totii este un vis .Niciodata in istoria lumii un continent unit in integralitatea lui nu a trait atit de bine .Traim aidoma unui vis .Dupa ce aceasta dezvoltare economica a putut sa fie aratata lumii intregi ca exemplu s-a trecut la faza a doua ce cuprinde refacerea granitelor imperiului si apartitia unei armate europene de forta tehnologica .Degeaba ne-am fi inarmat in anii 90 .In acest moment de istorie pura Europa este singura entitate statala sau suprastatala ce se poate inarma practic de la zero dupa ce si-a distrus putina tehnologie in razboiul din Ucraina .Ăsta a fost clenciul si marea gaselnita europeana .Dupa ce coruptia a distrus toate echipamentele militare presupus de inalta tehnologie ale rusilor si chinezilor ba chiar si pe cele ale americanilor (au cheltuit banii degeaba ) europa vine din urma si se inarmeaza cu tehnologile de ultima ora .Nimeni pe planeta nu are banii necesari si accesul la aceste tehnologii .800 de miliarde in prima faza suprapuse peste alte 800 de miliarde de euro din PNRR si peste sumele bugetare ale fiecarei natiuni membre UE totul cheltuiit nu pentru a sustine niste iluzii ale bazelor militare sau pentru a incerca sa ai rachetele ce sfideaza legile fizicii (ce pacaleala si-au luat toti in frunte cu Putin si acum cu Trump , ne pozitioneza ca noua forta militara a lumii .Asta nu este totul .Cindva nu spui cind aceste capacitati militare vor trebui folosite . Cred ca puteti intelege si singuri cine va repune staeagul .Iata ce spuneam in 2023.„Europa ,ca un intreg , este marea beneficiara a momentului asa cum s-a intimplat si in anul 1989 .Dusmanul este cunoscut ,drumul spre Federalizare este la fel iar inarmarea Germaniei (cine naiba ar fi crezut )si forta tehnologiilor militare atasate ne vor uimi in curind”. ”Romania are in acest context un rol exceptional devenind purtatoarea unui semnal politic extrem de important ce poate reseta intreg jocul in Europa .A candida in alegeri devine , conform ultimilor decizii CCR si BEC, un joc politic la care poti participa doar daca respecti Statul de drept si toata legislatia aferenta inclusiv tratatele ce consfintesc aparitia UE. Jocul nu este inca incheiat .Partidele care au in program propuneri ce nu se regasec in legislatia romanesca si europeana si care vor sa modifice cutumele democratice isi pot lua adio de la candidaturi .Cetatenii europeni au decis ,in imensa lor majoritate,,drumul nostru comun si european .Cui nu ii convine sa faca bine sa renunte la a mai candida prin incalcarea legilor .Curind Franta va proteja nuclear intreaga Europa impreuna cu nemtii si britanicii si asta va modifica din radacini influenta rusilor si americanilor . Dictatorii lumii nu mai pot controla Europa . UE devine o mare putere militara si in acelasi timp isi reface toate relatiile economice cu partenerii ei milenari si cu altii mai noi .Urmeaza federalizarea .Deja REPER a depus luni, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Municipiului Bucureşti, o plângere penală împotriva celor care au instigat la violenţele din 9 martie, în urma protestelor din centrul Capitalei.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2025, 15:46)
Valorile noastre europene sant amenintate chiar de ea, se cazneste de mult sa slabeasca Europa, cine o tine betonata in scaunul ala?
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2025, 17:55)
Foarte multi au furat din democratia americana demnstrata la Capitoliu in 2020 dupa ce Trump a pierdut al doilea mandat.