Preşedintele american Joe Biden a încălcat Constituţia prin blocarea ofertei de 14,9 miliarde de dolari a Nippon Steel pentru U.S. Steel, printr-o revizuire a securităţii naţionale considerată superficială, au susţinut companiile într-un proces intentat luni, transmite Reuters.
Companiile doresc ca instanţa federală să anuleze decizia lui Biden de a respinge tranzacţia pentru a le permite o nouă oportunitate de aprobare printr-o revizuire a securităţii naţionale, fără influenţe politice.
Procesul acuză faptul că Biden a influenţat decizia Comitetului pentru Investiţii Străine în SUA (CFIUS), care examinează riscurile de securitate naţională ale investiţiilor externe, şi a încălcat dreptul companiilor la o revizuire corectă.
Fuziunea a devenit extrem de politizată înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie, atât preşedintele democrat Biden, cât şi preşedintele ales republican Donald Trump promiţând să o blocheze pentru a atrage alegători în statul-cheie Pennsylvania, unde are sediul U.S. Steel. Preşedintele sindicatului United Steelworkers, David McCall, s-a opus fuziunii, potrivit Reuters.
Atât Trump, cât şi Biden au afirmat că firma ar trebui să rămână deţinută de americani, chiar şi după ce compania japoneză a oferit să mute sediul său din SUA în Pittsburgh, oraşul natal al U.S. Steel, şi a promis să onoreze toate acordurile existente între U.S. Steel şi USW.
Biden ar fi dorit să blocheze tranzacţia pentru a "câştiga favoarea conducerii USW din Pennsylvania în campania sa pentru realegere", susţin companiile.
"Ca urmare a influenţei nejustificate a preşedintelui Biden pentru a-şi avansa agenda politică, Comitetul pentru Investiţii Străine în Statele Unite nu a realizat un proces de revizuire de bună credinţă, concentrat pe securitatea naţională", au afirmat companiile într-o declaraţie.
Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat: "Un comitet de experţi în securitate naţională şi comerţ a determinat că această achiziţie ar crea riscuri pentru securitatea naţională a Statelor Unite. Preşedintele Biden nu va ezita niciodată să protejeze securitatea acestei naţiuni, infrastructura sa şi rezilienţa lanţurilor sale de aprovizionare."
Procesul, care reflectă afirmaţiile făcute de companii într-o scrisoare din 17 decembrie adresată CFIUS, arată că aceste companii continuă să lupte pentru aprobare şi vor continua să conteste decizia, notează Reuters.
"Nu putem da înapoi după ce am fost trataţi în mod nerezonabil. Vom lupta cu toată forţa", a declarat vicepreşedintele Nippon Steel, Takahiro Mori, într-un interviu pentru Nikkei luni.
Mori a spus că procesul de revizuire CFIUS a fost lipsit de integritate, deoarece compania japoneză nu a primit niciun răspuns în scris în legătură cu acordul de securitate naţională propus, deşi nu au fost exprimate întrebări sau preocupări în timpul întâlnirilor multiple cu CFIUS.
Perspectivele procesului sunt neclare, iar acesta vizează şi procurorul general Merrick Garland şi secretarul Trezoreriei Janet Yellen, care supraveghează CFIUS. Experţii spun că instanţele acordă o mare deferenţă CFIUS în definirea securităţii naţionale.
Departamentul de Justiţie a refuzat să comenteze, iar Departamentul Trezoreriei nu a răspuns unei solicitări de comentarii, mai scrie Reuters.
Trump, într-o postare pe platforma sa de socializare, a spus: "De ce ar dori ei să vândă acum U.S. Steel, când taxele vamale vor face ca aceasta să fie o companie mult mai profitabilă şi valoroasă?"