"USL 2.0" - O SOLUŢIE DE COMPROMIS Florin Cîţu a găsit "idei interesante" la PSD

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 5 noiembrie 2021

Stânga: Florin Cîţu, preşedintele PNL. Dreapta: Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

Stânga: Florin Cîţu, preşedintele PNL. Dreapta: Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

Închegarea unei majorităţi parlamentare în jurul PNL pare o sarcină dificilă pentru echipa de negociere condusă de Florin Cîţu, atât timp cât liderii liberali nu sunt dispuşi deocamdată să renunţe nici la funcţia de prim-ministru şi nici la actualul şef al guvernului interimar. Negocierile de ieri cu PSD au avut deznodământul aşteptat atât timp cât social-democraţii conduşi de Marcel Ciolacu au solicitat funcţia de prim-ministru, prin prisma numărului de parlamentari mai mare decât cel al PNL, şi nu sunt dispuşi să renunţe la vreuna dintre cele 100 de măsuri necesare a fi implementate în perioada următoare, printre care se numără creşterea pensiilor şi alocaţiilor pentru copii. Cu toate acestea, Florin Cîţu, preşedintele PNL, s-a arătat optimist după negocierile cu social-democraţii.

"Am vorbit despre proiectele importante pe care le avem în programul de guvernare. A fost o primă discuţie bună, în care s-au discutat proiecte, obiective şi am încercat să găsim soluţii la actuala criză politică. Vom merge înapoi în partid şi vom prezenta Biroului Politic Naţional concluziile celor două zile de negocieri cu USR şi PSD, cele două variante cu plusuri şi minusuri şi după aceea vom continua negocierile, în funcţie de decizia pe care o vom lua. Astăzi a fost o primă discuţie cu PSD, în care s-a discutat şi despre funcţia de premier. Unele propuneri au fost interesante, cu un premier care să se schimbe o dată la doi ani. Am găsit în această seară multe lucruri care pot să ne unească; de exemplu situaţie de criză în sănătate pe care o avem şi criza în energie. Dacă reuşim să facem împreună cu cei de la PSD acest lucru este ok. Dacă nu, vedem cu USR. Mandatul nostru a fost de a discuta cu ambele partide.Trebuie să venim cu o soluţie cât mai curând", a declarat Florin Cîţu, preşedintele PNL, după întâlnirea cu liderii PSD.

La rândul său, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD a spus: "Credem că prioritatea numărul unu este stabilizarea ţării. Printr-un efort comun şi printr-un plan de guvernare coerent să încercăm să ajungem la un ritm asteptat de români. Cred că suntem pe un drum corect şi, dacă vom fi, de ambele părţi, cinstiţi şi patrioţi, acesta e drumul care va duce la formarea unei noi majorităţi. A fost o discuţie în privinţa propunerii de prim-ministru; menţinem decizia partidului de a merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o propunere pentru funcţia de premier. În interiorul PSD s-a discutat şi despre ideea ca premierul să fie dat, prin rotaţie, de cele două partide".

Preşedintele PSD a precizat că partidul său nu renunţă la cele 100 de măsuri stabilite în urmă cu două zile şi că în weekendul acesta liderii social-democraţi şi specialiştii din interiorul formaţiunii politice vor lucra la un program de guvernare pe care vor încerca apoi, în cazul în care liberalii vor decide să se alieze cu ei, să armonizeze acest program cu programul de guvernare al PNL.

"În acest moment, prioritatea zero este să venim cu rectificarea bugetară, pentru că sistemele de termoficare din marile oraşe şi din celelalte municipii au nevoie de finanţare pentru această iarnă. I-am solicitat domnului Dan Vâlceanu să ne pună la dispoziţie execuţia bugetară, pentru a trece printr-o lege, în Parlament, rectificarea bugetară, iar ministrul de finanţe a fost de acord. Încercăm să găsim lucrurile care ne aseamănă şi nu ne despart", a afirmat Marcel Ciolacu.

Soluţia unei alianţe cu PSD pare în acest moment cea mai sigură pentru PNL de a rămâne la guvernare, mai ales că o alianţă cu USR şi UDMR nu i-ar aduce voturile necesare învestirii, atât timp cât grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor a anunţat că nu va vota un astfel de guvern, iar Florin Cîţu nu este dispus să negocieze cu Ludovic Orban pentru votul acestuia şi voturile celor aproape 20 de deputaţi şi senatori care îl susţin pe fostul şef al PNL.

Conform unor surse politice liberale, Florin Cîţu ar dori să mai aibă o întâlnire cu liderii USR pentru a încerca să reînvie fosta coaliţie de guvernare. Amintim că la finalul primei întâlniri cu USR, Florin Cîţu a declarat că sunt "şanse mari" pentru refacerea coaliţiei de dreapta, chiar dacă o parte dintre liderii liberali ar înclina spre o alianţă de guvernare cu PSD.

Cert este că niciunul dintre cele două mari partide parlamentare - PSD şi PNL - nu mai pare dispus să meargă la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis şi să îi prezinte o formulă de guvern minoritar. În aceste condiţii, criza politică se prelungeşte, până când toate părţile vor cădea de acord cu o formulă guvernamentală ce poate fi învestită de actuala componenţă a Parlamentului.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Incredibil ce se intampla. Halucinant.

    tara rimelor , rime, viermi, nevertebrati in politica. biruturi

    CE BINE VARIANTA STA VOUĂ LA RAHOVA PE VIATA LA RAHOVA ÎMPREUNĂ CU TIRANUL VOSTRU DICTATOR, FETITA STEARPA DE LA COTROCENI ÎMPREUNĂ CU CLICA VOASTRĂ DE SATANIȘTI, CRIMINALII ÎN SERIE, TRĂDĂTORI DE TARA. DRAGI ROMANII UITAȚI-VĂ BINE LA POZA. SA VEDEM CIT VA DURA ACEASTA IUBIRE DE TARA ȘI CIT VOR FI ÎMPREUNĂ. NU ȘTIU CARE ȘI CUM SA FURE MAI MULT. SĂRACĂ TARA SĂRACĂ ȘI NEVINOVAT POPOR PEDEPSIT, SUBJUGAT DE NIȘTE SATANIȘTI, TIRANI, CRUZI, ODIOSI.

    1. poporu' e vinovat. de prostie.

      Ce sa faca poporul daca hotii si idiotii domina toata clasa politica, de la stanga la dreapta?

      La urmatoarele alegeri electoratul PNL-ului va vota cu USR-ul si cel al PSD-ului cu AUR, pentru ca ambele partide si-au tradat si implicit si-au dezamagit electoratele. 

    PNL nu poate sa guverneze

    PSD nu vrea. 

    Usr nu știu nici ei ce vor. 

    Aur sunt izolați.  

    Anticipate nu vor majoritatea.

    Perpetuarea acestei situații pana când? Dictatura?  

    Diavolul e plin de ganduri si idei "interesante".

    " a gasit idei interesante la psd" -  

    Se "pipii" astia pe DEciziile si vorutile Romanilor! -inca o palma peste botul prostului roman ce a plecat urechea si stamplia la alta cloaca de hoti. 

    Dar nu e problema... romanul tace si aduna in suflet cele intamplate... doar timpul are sa demonstreze relatiile prezente de cauzalitate transferate in viitor.  

    Sa nu va mire; sa nu plangeti; sa nu hulit; sa nu osanditi... la cate au tras romanii pentru zeciile de mii de "hoti" perindati prin etc forme politice. 

    La urmatoarea revolutie (metaforic) interesant ar fii ca GRANITELE SA RAMANA INCHISE si sa se SCOATA RAUL din TATANA! - sa se stoarca puroiul pana la sange ca sa curete infectia pe o perioada mai lunga de timp; naiba (regional/local) tot dacem cangrene de la infectii ca astea netratate. 

    O sa ajungem sa ne "amputeze" politicile UE cu formta "membrele" infectate; prin predare "politica monetara /banca centrala", "justitie",... constiturie.. etc. 

    semnat comenturi "cretine" 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb