Conducerea USL a decis, ieri, organizarea referendumului pentru validarea Constituţiei simultan cu europarlamentarele din luna mai, consultarea populară urmând să aibă loc timp de două zile, cu prag de validare de 50%.
Surse guvernamentale ne-au declarat, însă, că intenţia liderilor USL să suprapună alegerile parlamentare din mai cu votul pentru noua Constituţie, ar putea fi foarte dificil de dus la bun final, întrucât proiectul pentru noua lege care să modifice Constituţia trebuie să primească avizul Comisiei de la Veneţia.
Reacţiile negative faţă de intenţia liderilor USL să suprapună alegerile pentru europarlamentare cu referendumul pentru modificarea Constituţiei au apărut destul de repede.
Membrii opoziţiei au declarat, ieri, că printr-o astfel de decizie se încearcă, într-un mod voalat, fraudarea referendumului pentru modificarea Constituţiei. "PNŢCD face apel la toate partidele de dreapta din opoziţie să vină alături de noi pentru a construi, împreună, o strategie de apărare a românilor şi a statului român în faţa tentativei de fraudă electorală şi instituţională a USL", susţin liderii ţărănişti.
Totodată, aceştia precizează că USL încalcă recomandările Comisiei de la Veneţia, potrivit cărora alegerile europarlamentare nu ar trebui suprapuse niciunui proces electoral intern al statelor membre.
"Pe de altă parte, printr-o astfel de decizie, USL încearcă să folosească, în propriul beneficiu, pe post de instrument politic şi electoral un referendum esenţial pentru viitoarea organizare şi funcţionare a statului român, pentru drepturile şi libertăţile fundamentale ale românilor. Avem toate motivele să afirmăm faptul că, prin organizarea referendumului în două zile - fapt ce aminteşte de vremurile guvernării lui Adrian Năstase -, USL pregăteşte fraudarea alegerilor europarlamentare", au mai adăugat liderii ţărănişti.
• O nouă lege electorală, pe agenda USL
Conducerea USL a anunţat, ieri, că în această primăvară va fi elaborată şi adoptată o nouă lege electorală. USL-iştii doresc ca, la Camera Deputaţilor, alegerile să aibă loc pe lista de partid, renunţându-se la uninominal. "Nu mai vrem să se ajungă la situaţii în care numărul de parlamentari să crească prin efectul legii", a declarat, ieri, Crin Antonescu.
Totodată, liderii USL plănuiesc să reducă numărul de deputaţi de la 407 la 300.