Deputatul USR Cătălin Drulă atrage atenţia că, printre "trăsnăile" pe care le conţine deja celebra OUG 114/2018, una a trecut neobservată, deşi are efecte majore: blocarea licitaţiilor pe fonduri europene.
La art. 75 pct. 2 al ordonanţei se stabileşte că efectuarea controlului înainte de publicare (ex ante) al licitaţiilor cu finanţare europeană nu se mai face de organismul specializat ANAP (Agenţia Naţională de Achiziţii Publice), ci de către autorităţile de management (AM) ale programelor operaţionale.
Cătălin Drulă susţine: "Pentru că autorităţile de management au primit peste noapte sarcina de a controla licitaţiile cu fondurile europene sunt total nepregătite. Nu au compartimente în organigramă, nu au personal dedicat acestei activităţi şi nu au norme pentru a aplica noile prevederi-surpriză. Rezultatul? Licitaţiile pe fonduri europene sunt în prezent blocate şi toată lumea prin ministere şi autorităţi de management se dă cap în cap încercând să rezolve dandanaua apărută în Monitorul Oficial din 28.12.2018".
Deputatul USR semnalează că unul dintre proiectele importante blocate de incompetenţa celor care au introdus această prevedere în OUG este autostrada Sibiu-Piteşti - lotul 4 Curtea de Argeş-Tigveni. Licitaţia pentru lotul 4 din autostrada Sibiu-Piteşti nu poate fi lansată pentru că controlul ex ante nu poate fi efectuat ca urmare a adoptării OUG-ului.
Îngrijorările deputatului USR nu sunt confirmate de reprezentanţii instituţiilor publice.
Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a declarat pentru Ziarul BURSA: "Licitaţia pentru tronsonul 4 al autostrăzii Sibiu-Piteşti nu este blocată. Nu există niciun motiv care să împiedice autoritatea de management - care în acest caz este Ministerul Transporturilor - să verifice ante toată documentaţia. Mai mult, documentaţia este verificată şi de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Această licitaţie nu este blocată".
Aceeaşi poziţie este exprimată şi de reprezentanţi ai autorităţii de management din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Conform acestora, nu este nicio problemă privind derularea licitaţiilor pe fondurile europene şi că deja există o direcţie care se ocupă de verificarea ex ante a tuturor licitaţiilor pe fonduri europene. Surse din cadrul MADR au declarat pentru Ziarul BURSA că, prin prevederea din art.75, pct. 2 al OUG 114/2018, s-a luat o mare parte din volumul de muncă ce era în creştere la ANAP şi s-a transferat la autorităţile de management, reducându-se astfel şi birocraţia în accesarea fondurilor respective precum şi demararea rapidă a procedurilor de licitaţie.
1. Bineinteles
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 10.01.2019, 12:10)
Drula nu are dreptate. El s-a gandit ca - pentru ca situatia AM e intr-adevar cea descrisa - nimeni nu se va hazarda sa semneze documentele controlului ex-ante.
Dar uita ca tot ordonanta aia (sau o fi fost alta, cine le mai stie, oricum tot una recenta) ii absolva de orice responsabilitate pe cei care semneaza asa ceva - de la ministru in jos. Asa ca e de asteptat, dimpotriva, sa curga semnaturile si licitatiile cu nemiluita... prietenii stiu de ce.