USR cere TVA de 5% la carburanţi

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 22 februarie 2022

USR cere TVA de 5% la carburanţi

PSD propune înjumătăţirea accizelor la carburanţi, pe perioadă limitată Măsura propusă de social-democraţi ar duce la scăderea preţurilor cu 1,2 lei pentru benzină, motorină şi GPL

Grupul deputaţilor USR a depus, ieri, la Parlament, un proiect de lege prin care TVA ar urma să scadă de la 19% la 5% pentru benzină, motorină şi gaz petrolier lichefiat (GPL).

Dacă actuala majoritate parlamentară ar adopta acest proiect de lege, atunci preţurile carburanţilor ar scădea la nivelul celor de anul trecut. Explozia preţului carburanţilor afectează întreaga economie şi puterea de cumpărare a tuturor românilor. Preţul carburanţilor se reflectă în preţul tuturor produselor, însă veniturile oamenilor nu ţin pasul cu aceste creşteri. Preţul carburanţilor a explodat începând cu luna ianuarie 2022 şi am ajuns să plătim chiar şi peste 7 lei/litru la pompă. Această creştere se vede în preţul produselor din supermarket. Din preţul carburantului, statul ia jumătate prin accize şi TVA. Principalul beneficiar al acestor creşteri rămâne statul. Trebuie să oprim această sărăcire continuă a românilor prin inflaţie. Facturile au crescut, iar inflaţia le mănâncă din economii. Acest trend îngrijorător poate fi stopat dacă statul lasă mai mulţi bani în buzunarele oamenilor, a declarat Cristina Prună, unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ.

"Această scădere a TVA ar genera automat scăderi şi la costurilor pentru serviciile şi produsele ale căror preţuri depind de tariful carburanţilor. Scăderile respective din întregul lanţ economic vor avea un impact pozitiv pentru bugetele românilor care se confruntă deja cu creşteri galopante a preţurilor. Actuala coaliţie de guvernare se face că lucrează şi că încearcă să caute soluţii pentru criza energiei. Au trecut şase luni şi încă se «discută». Nu mai putem aştepta încă şase luni pentru ca actualul guvern să «discute» şi potenţiale soluţii pentru preţul carburanţilor. USR are soluţia la îndemână şi ea trebuie adoptată de toate partidele, în regim de urgenţă, în Parlament", a spus un alt iniţiator, deputatul Denisa Neagu.

Referitor la creşterea preţurilor la carburanţi, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a precizat: "Eu am cerut ministrului de finanţe, domnului Adrian Câciu, o simulare privind acciza la carburanţi şi care este componenţa ei în preţ. Din calculele făcute de domnul ministru, preţul la carburanţi ar scădea cu 1,2 lei. Cred că o intervenţie pe perioadă limitată, cum ar fi înjumătăţirea accizei, ar avea efect şi asupra inflaţiei. Vom vedea pe ce perioadă suportă bugetul de stat o astfel de măsură, dar ştim bine că preţul la carburanţi are efecte pe linie privind preţurile altor produse".

În acest moment, accizele înseamnă aproximativ 40% din preţul de la pompă al carburanţilor.

Liderul PSD a mai spus că, dacă nu se găsesc reguli în privinţa pieţei energiei, logică ar fi instituirea unei stări de urgenţă pe energie, care să ducă la suspendarea contractelor actuale şi la aşezarea pieţei de către autorităţi.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Desigur, Colonia noastra, care oricum colecta venituri in cel mai mic procent din PIB in Europa , isi poate permite sa scada TVA-ul si accizele la carburanti(lasandu-le cat mai mult profit marilor corporatii straine), caci poate asa statul se va indrepta catre depozitele din banci si proprietatile romanilor, deoarece in viziunea gandacilor useristi, viitorul romanilor trebuie sa fie fara proprietati, ci doar cu chirie si fara economii, ci doar cu bani imprumutati, si cu toate astea ar trebui sa fie si fericiti si multumiti!

    1. Dupa 2 ani de guvernare usr isti cer tva de 5%,tupeu si nesimtire ,pai de ce ati făcut liberalizarea usr istilor daca nu ati luat si masuri,acum vă trezirati din adormire manipulatorilor

      psd si pnl sunt de 32 de ani aceeasi mizerie. o gasca de cleptocrati.

      2016 USR, 2020-2021 USR ne-au arătat cum se pot da tunuri de miliarde pe termen de 50 de ani.

    TVA scazut ar face sens pentru dezvoltarea industriei alimentare autohtone, pentru segmentul HORECA.

    Acum vrem sa taiem venituri bugetare sigure pentru cresterea profiturilor OMV/Gazprom/KazMunaiGaz? 

    Ba ieții ăștia de la USR n-ar dori să facă și o școală elementară? Poate ar ajuta și repetarea celor 7 ani de acasă? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb