USR se extinde şi în Republica Moldova

G.D.
Politică / 18 noiembrie 2022

USR se extinde şi în Republica Moldova

Deputatul PAS Lilian Carp, preşedinte al Comisiei de apărare din Parlamentul de la Chişinău, şi-a anunţat astăzi înscrierea în USR, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bucureşti, informează Agerpres.

El a precizat că legea nu interzice statutul de membru PAS şi cel de membru USR.

"Legea nu interzice acest lucru. Pe teritoriul Republicii Moldova sunt membru PAS. Pe teritoriul hotarului României mari sunt membru USR", a spus el.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, şi vicepreşedintele Dan Barna au anunţat, la rândul lor, extinderea partidului în Republica Moldova.

Carp a declarat că îşi doreşte o reprezentare mai bună a USR în Republica Moldova, în fiecare raion, astfel încât să existe mai multe secţii de votare, deoarece în prezent, pentru a-şi exprima opţiunea electorală, un cetăţean trebuie să parcurgă chiar şi 60 - 70 de kilometri.

"Ne dorim să avem o prezenţă în care să demonstrăm că trebuie deschise mai multe secţii de votare în Republica Moldova, pentru că prezenţa la vot a fost de 60.000 de români din Republica Moldova. (...) Sunt peste un milion de cetăţeni care au cetăţenie dublă şi acesta este obiectivul - să îi implicăm cât mai mult în viaţa politică din România şi prin votul lor să poată avea o voce despre problemele cu care se confruntă", a afirmat Lilian Carp.

Potrivit acestuia, "politicul a ajuns pe ambele maluri ale Prutului să se influenţeze reciproc". El a invocat reformele din domeniul Justiţiei şi relaţiile comerciale dintre Republica Moldova şi România.

"Practic, (Republica Moldova, n.r.) înlocuieşte acele relaţii sau lanţuri de aprovizionare cu energie din Federaţia Rusă, cu ceea ce este din România, iar ceea ce trebuie să avem în viitorul apropiat pentru a avea acea securitate energetică este să avem construcţia liniilor de tensiune înaltă, care trebuie să lege România de Republica Moldova. Este în plină construcţie linia de tensiune înaltă Isaccea - Vulcăneşti - Chişinău, (...) iar aceste proiecte în domeniul energeticii trebuie să continue, doar aşa Republica Moldova poate face parte din marea familie europeană, iar România trebuie să fie principalul avocat", a transmis deputatul.

Cătălin Drulă a declarat că, pentru USR, relaţia cu Republica Moldova reprezintă o prioritate şi a reamintit că a efectuat recent o vizită la Chişinău, în cadrul căreia s-a întâlnit şi cu preşedintele Maia Sandu.

"Am înţeles atunci cât de grea este situaţia în care se află Republica Moldova, din punct vedere energetic, din punct de vedere al contextului de securitate, cu războiul din Ucraina, cu agresiunea şi şantajul lui Putin. Am urmărit în această toamnă subiectul asistenţei româneşti pentru Republica Moldova. Cred că statul român a reacţionat târziu, în ciuda numeroaselor promisiuni făcute de preşedintele Iohannis, de premierul Ciucă de-a lungul timpului şi, atunci când s-a mişcat, a făcut-o doar la presiune publică şi politică", a susţinut el.

Drulă a adăugat că România ar fi trebuit să fie într-o situaţie "mult mai bună" din punct de vedere energetic şi să aibă resurse "la cote maxime", astfel încât să fie "un exportator net" de energie electrică şi gaze.

"Am fi fost astăzi într-o postură mult mai favorabilă, în loc să fim în situaţia de a împărţi resursa României cu fraţii noştri din Moldova. Acum zece ani, PSD şi PNL vorbeau de începerea exploatării gazelor din Marea Neagră. Politica ineptă a lui Liviu Dragnea (...) a blocat investiţiile în Marea Neagră. O primă estimare de acum zece ani spunea că acolo sunt gaze cât consumul Republicii Moldova pe 80 de ani. Zece ani mai târziu, gazele din Marea Neagră sunt în cea mai mare parte încă în Marea Neagră şi noi căutăm resurse să ajutăm Republica Moldova", a afirmat liderul USR.

Cătălin Drulă a mai precizat că, în cadrul vizitei pe care a făcut-o la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi al Parlamentului European, a pledat cauza Republicii Moldova.

"Problemele românilor de pe ambele maluri ale Prutului se pot rezolva prin unire în cadrul Uniunii Europene. Integrarea Republicii Moldova în UE este proiectul naţional de unificare potrivit pentru secolul XXI, fără graniţe, cu monedă comună, cu legislaţie europeană comună, adoptată şi aici, şi la Chişinău, cu aceeaşi limbă română, cu oportunităţi pentru tinerii din România şi din Republica Moldova", a spus preşedintele USR.

Conform acestuia, intrarea în USR a lui Carp reprezintă "un pas important pentru consolidarea" acestui partid în Republica Moldova.

"În 2024 ne dorim să ne consolidăm poziţia în Republica Moldova, în diaspora, unde şi în 2020 vă aduc aminte că am câştigat alegerile şi sunt convins că Lilian va juca în rol important în construcţia politică pe care o facem pentru românii de pe cele două maluri ale Prutului", a transmis Drulă.

Vicepreşedintele Dan Barna a salutat intrarea în USR a deputatului Lilian Carp, apreciind că acest lucru are o "simbolistică foarte profundă". În opinia sa, implicarea cetăţenilor moldoveni în viaţa politică de la Bucureşti este "un pas necesar", iar USR va fi prezent nu doar în Chişinău, ci în toate raioanele Republicii Moldova.

"O viaţă comună a românilor de o parte şi de alta a Prutului înseamnă şi o viaţă politică comună. De aceea, decizia domnului Lilian Carp - şi sperăm noi şi a altor politicieni din Republica Moldova - de a veni în USR şi de a participa la viaţa politică din România, care contează foarte mult şi pentru Republica Moldova, e atât de importantă", a spus el.

În prezent, organizaţia USR din Chişinău are aproximativ 20 de membri, dar, potrivit reprezentanţilor partidului, un număr mult mai mare de moldoveni cu dublă cetăţenie sunt înscrişi în filialele din România.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Nu a tinut cu vrajeala si prosteala in Romania se muta in Moldova

    Respect USR!

    USR = agenti straini,

    niste tradatori de tara,

    au creat monstrul PSD-PNL 

    Nu se extinde niciunde, au invatat reteta lui basescu-petrov, dovada ca si PMP si USR sunt partide securiste...din Moldova le vor aparea ca din senin voturi, chipurile ii "voteaza" diaspora cand in realitate sunt voturi din condei. Acum se vor bate pe voturile astea false si USR si PMP, daca nu cumva vor "fuziona":-)

    1. Altfel nu au cum să intre în Parlament. Cine-i mai votează? Postacii de-i laudă zilnic pe internet poate și nici ăia toți că mare parte din ei sunt plătiți să-i laude.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb