Usturoiul "Benone" poate aduce profit minim de 30.000 de lei la hectar

Ana Felea
Miscellanea / 26 ianuarie 2022

Valentin Jecu

Valentin Jecu

Valentin Jecu, din comuna Râmnicelu, judeţul Buzău, este producătorul care, împreună cu cercetătorul buzoian Costel Vânătoru, a omologat soiul de usturoi românesc botezat "Benone", după marele artist de muzică populară. Fermierul a pornit în drumul său de la visul de a avea usturoi românesc în marile lanţuri de magazine, iar obiectivul său a fost atins chiar în primul an de la omologarea legumei româneşti.

Valentul Jecu a crescut într-o familie de agricultori şi toată copilăria şi-a petrecut-o pe lângă bunicul său de la care a învăţat tot ceea ce ştie şi a aplicat în afacerea care i-a adus acum recunoaşterea naţională. Povestea legumicultorului buzoian a început în 2017, când a înfiinţat prima suprafaţă cu usturoi.

"Aveam 11-12 ani când îmi ajutam bunicul. Şi el cultiva usturoi, dar suprafeţe mai mici. Cred că cel mai mult a avut un hectar. Dar pe atunci totul era foarte greu. Era foarte multă muncă. Cred că acesta este şi motivul pentru care mulţi au şi renunţat la cultivarea usturoiului. Eu m-am reapucat de produs usturoi în 2017, după ce am văzut că în marile lanţuri de magazine se găseşte doar din import şi atunci am zis că trebuie să fie şi usturoi românesc în supermarket", a povestit Valentin Jecu.

Patru ani mai târziu, în 2021, obiectivul său a fost atins. Anul trecut, buzoianul a omologat un soi unic de usturoi, cu un gust dulce-acrişor-iute. Este un soi tradiţional vechi pe care l-a recuperat de la grădinarii din Râmnicelu şi pe care, cu ajutorul lui Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, a reuşit să-l omologheze sub denumirea de "soiul Benone". De atunci, afacerea a tot crescut.

"Anul trecut am avut 15 hectare de usturoi. Producţia a fost foarte bună. Am avut şi 8 tone la hectar. Soiul «Benone» este foarte căutat, peste aşteptările mele, şi sunt foarte mulţumit de cum s-a vândut. Aproape jumătate din cantitatea produsă anul trecut, circa 40 de tone, au fost vândute într-un lanţ de supermarketuri, însă cereri pentru acest soi de usturoi am primit din toată ţara, chiar şi din partea Olteniei, unde şi acolo este omologat un soi de usturoi. Dar acest soi de usturoi, care se produce la Râmnicelu, este unic în România, având un gust dulce-acrişor-iute. Acest gust nu-l mai întâlnim la nici un alt soi de usturoi care este în acest moment în România", a explicat Valentin Jecu.

Pentru 2022, producătorul are planuri şi mai mari. Şi-a propus să mărească suprafaţa cultivată astfel încât să poată asigura o cantitate mai mare de usturoi pentru sămânţă.

"Am semănat deja zece hectare de usturoi şi până în februarie o să dublez suprafaţa" a spus Valentin Jecu, subliniind că nu este uşor să cultivi usturoi, dar dacă se respectă câteva reguli, un hectar de usturoi poate garanta un profit minim de 30.000 de lei.

"Valoarea profitului depinde în primul rând de tehnologia pe care o foloseşti, producţia la hectar şi în final preţul de comercializare. Eu spun că soiul de usturoi «Benone» are o producţie medie de 6 tone la hectar, iar dacă preţul de vânzare este de 15 lei kilogramul, atunci s-ar obţine circa 90.000 la hectar. Din sumă scădem sămânţa, în jur de 15.000 de lei şi toate cheltuielile, eu garantez un profit minim de 30.000 de lei la hectar", a explicat producătorul buzoian.

Însă, aceste sume pot creşte, iar secretul reuşitei, spune tot producătorul, este tehnologia folosită. De doi ani de zile, Valentin Jecu face toate muncile câmpului cu ajutorul utilajelor performante, astfel că pentru a lucra cele 15 hectare de usturoi a fost nevoie doar de doi oameni.

"Am cumpărat două utilaje performante. Au costat 45.000 de euro şi au fost aduse din Spania. Cu ele plantez şi recoltez. Adică am eliminat grija forţei de muncă, pe care nu reuşeam să o găsesc. Totul este cu perseverenţă şi cu drag şi cu foarte mult suflet. Nimic nu se face dacă nu-ţi doreşti. În momentul în care îţi doreşti, totul devine realizabil", a spus agricultorul.

"Ar fi necesar peste 10.000 de tone pentru a avea o piaţă saturată cu usturoi românesc. Nu este greu să atingi o asemenea cantitate, nici imposibil. Problema este că suprafaţa de usturoi trebuie mult mărită, pentru a asigura necesarul de usturoi pe o întreagă perioadă a anului. În România se consumă undeva la 30.000 de tone pe an, dar pentru usturoiul românesc ar fi ideal să ajungem undeva la 10.000 de tone", a spus Valentin Jecu.

Acesta este înscris şi în programul "Usturoiul" şi este de părere că acest ajutor financiar poate salva producţia românească. Prin programul "Usturoiul", cultivatorii pot accesa un ajutor de minimis de 3000 euro/ha.

În 2021, Buzăul a avut 146 de legumicultori care au cultivat usturoi şi au primit subvenţie de la stat prin programul "Usturoiul", astfel că judeţul a primit peste 21% din subvenţiile alocate la nivel naţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb