Uzina Romplumb Baia Mare a fost scoasă la privatizare săptămîna trecută de APAPS care deţine 95% din activele societăţii, au declarat, ieri surse din administraţia Romplumb, citate de Rompres. Anunţul făcut de APAPS a stîrnit interesul unor investitori români şi străini fiind lansate deja cîteva oferte.
Directorul Uzinei Romplumb, Vasile Uţă, a declarat că lansarea procesului de privatizare a făcut ca muncitorii să se teamă că-şi vor pierde locurile de muncă.
La rîndul său, liderul sindicatului de la Romplumb, Alexandru Grigorescu, a spus că cei 650 de muncitori se tem că viitorul proprietar ar putea închide uzina, aşa cum s-a întîmplat şi la Combinatul chimico-metalurgic Phoenix din Baia Mare după ce a fost privatizat. În acelaşi timp, uzina se află într-un proces de modernizare a liniilor tehnologice de topire, rafinare şi aglomerare a minereurilor neferoase, cu fonduri PHARE, valoarea totală fiind de 51 miliarde lei. Cea mai importantă parte a investiţiei este alocată coşului turn de dispersie a noxelor rezultate din topirea şi prelucrarea metalelor neferoase. Romplumb este parte a unui complex industrial care la nivelul judeţului Maramureş a cuprins industria minieră şi cea metalurgică. O dată cu scăderea producţiei în cele două sectoare şi cu apropiata închidere a minelor, Romplumb a apelat la minereu din import pentru a-şi onora contractele cu partenerii interni. Uzina produce masă plumboasă pentru acumulatorii de maşină, subansamble pentru industria electronică şi militară.