VALENTIN LAZEA:  "Termenul 2015 pentru aderarea la euro este dificil de menţinut"

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 octombrie 2012

Aderarea la moneda europeană în 2015 este dificil de menţinut, a declarat, la finalul săptămânii trecute, Valentin Lazea, economist-şef al Băncii Naţionale a României (BNR). Domnia sa a precizat: "Oficial, după alegerile parlamentare din decembrie, noul Guvern va decide dacă să menţină sau nu calendarul curent de aderare în 2015. După mine, este dificil de menţinut această dată pentru că ar fi nevoie să se îndeplinească cumulativ trei condiţii. În primul rând, ar trebui să intrăm în ERM 2 peste două luni, în ianuarie 2013. În al doilea rând, ar însemna să luăm în considerare doar perioada minimă de ERM 2, de doi ani. În al treilea rând ar însemna ca Banca Centrală şi Comisia Europeană să accepte faptul că adoptarea euro pentru România să nu aibă loc la 1 ianuarie 2015, ci la mijlocul acelui an. Aceste condiţii sunt extrem de dificil de realizat. Problema reală nu sunt criteriile de convergenţă nominală, ci cele de convergenţă reală". Potrivit domniei sale, populaţia, în general în România, este favorabilă euro, iar asta se datorează, poate, şi lipsei de informare.

"Aderarea la euro înseamnă că nu trebuie să ai o poziţie de automulţumire şi că abia atunci începe, cu adevărat, munca mai grea. Mă întreb, românii sau orice altă naţiune sunt conştienţi de acest lucru?", a arătat oficialul BNR, citat de Agerpres.

Domnul Valentin Lazea a mai precizat că România nu ar trebui să adere la euro dacă agricultura reprezintă 6-7% din PIB şi utilizează 25 - 30% din forţa de muncă.

Domnia sa a mai explicat: "Opţiunea pe care o vom avea după alegeri este fie să menţinem data de 2015 sau Guvernul să stabilească o nouă dată pentru a adera la euro. O a treia opţiune este de a face ca şi alte ţări din Europa Centrală: să nu se mai anunţe nicio dată certă de aderare la euro. (...) Chiar dacă această Uniune va dura doar 3-4 generaţii, va fi un câştig, şi încă însemnat, chiar dacă 100 de ani, după care se destramă, este bine chiar şi aşa. Sperăm totuşi să avem câteva câştiguri pe termen mediu, măcar".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb