Preşedintele director-general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), Valentin Nicolau, a adresat, ieri, o scrisoare deschisă membrilor comisiei parlamentare de anchetă asupra activităţii SRTv, în care solicită respectarea unor reguli referitoare la modul în care se va desfăşura ancheta, reguli de natură să asigure transparenţa totală a acestei acţiuni şi să evite abuzul de drept.
Amintind că în data de 9 martie a.c. a fost stabilită componenţa comisiei de anchetă asupra activităţii SRTv, Valentin Nicolau, a afirmat: "Cu cît începe mai repede ancheta, cu atît mai bine, pentru că Televiziunea Română vede în acest demers o modalitate de a elimina speculaţiile şi acuzaţiile nefondate asupra acestei instituţii. Cu condiţia ca sentinţa în urma acestei anchete să nu fi fost deja stabilită, avînd în vedere anumite declaraţii făcute recent de cîţiva politicieni. Tocmai din cauza suspiciunii care planează asupra obiectivităţii anchetei, suspiciune temeinic susţinută şi de toate presiunile exercitate în ultima vreme asupra SRTv, considerăm necesare cîteva măsuri".
Preşedintele director-general al SRTv a enumerat: respectarea tematicii de anchetare aprobate de către Parlamentul României; invitaţia la audiere trebuie făcută în scris, cu cel puţin 24 de ore înainte, pentru ca activitatea instituţiei să nu fie afectată; în invitaţie trebuie precizate locul audierii, data, ora, precum şi tema audierii în detaliu; audierile trebuie să respecte tema anunţată în invitaţie şi pentru care persoana audiată s-a documentat; pentru a nu lăsa loc interpretărilor şi pentru a uşura accesul la declaraţii ar fi de preferat ca întrebările comisiei să fie adresate celor audiaţi în formă scrisă, la fel şi răspunsurile celor audiaţi; audierile comisiei vor fi înregistrate (audio şi video) şi stenografiate; persoana audiată are dreptul de a fi asistată la audieri de un consilier juridic al SRTv şi/sau de un specialist ales de cel audiat; audierile trebuie să respecte principiul ascultării tuturor punctelor de vedere, adică ale persoanelor implicate într-o anumită situaţie conflictuală sau controversată.
De asemenea, la audieri pot avea acces reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Audiovizualului, ai Clubului Român de Presă, ai Centrului pentru Jurnalism Independent, ai Agenţiei de Monitorizare a Presei "Academia Caţavencu" şi o persoană desemnată de sindicatul reprezentativ al SRTv. Totodată, afirmă Valentin Nicolau, înainte de a fi dezbătut, raportul comisiei trebuie adus la cunoştinţă şi Televiziunii Române, pentru a fi însoţit, la dezbaterea din Parlament, şi de un punct de vedere scris al SRTv.
Subliniind că măsurile propuse sunt de natură să confere transparenţă anchetei şi să omogenizeze procedurile, pre-şe-dintele director-general al SRTv îşi exprimă speranţa că acestea vor fi luate în considerare de către membrii comisiei de anchetă, evitîndu-se astfel ulterioare speculaţii sau contes-taţii.