Valerian Ionescu, BCR: 2011 este anul FP

Crăiţa Simionescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 decembrie 2011

Valerian Ionescu, BCR: 2011 este anul FP

2011 este anul Fondului Proprietatea, este de părere Valerian Ionescu, şeful departamentului de tranzacţii şi vânzări instrumente financiare tranzacţionabile pe pieţe reglementate "BCR".

Domnia sa ne-a acordat, cu amabilitate, un interviu despre evoluţia bursei bucureştene în acest an.

Anul 2011 este al doilea cel mai bun an al BVB după anul 2007 prin prisma volumului tranzacţiilor medii zilnice, este de părere domnul Ionescu.

Potrivit domniei sale, piaţa românească nu ia propriile decizii, bazate pe datele fundamentale ale companiilor listate: "Ea este conectată la informaţiile şi evoluţiile marilor burse din Europa şi Statele Unite, prin investitorii locali care sunt întotdeauna cu un ochi pe piaţa internaţională".

Ziarul BURSA a realizat câteva interviuri cu brokerii despre cum au trăit acest an pe piaţa de capital şi ce previziuni au pentru anul viitor. Primul din această serie îl redăm mai jos.

Reporter: Cum apreciaţi evoluţia acţiunilor în anul 2011?

Valerian Ionescu: Anul 2011 a pornit în trombă, cu creşteri importante în ianuarie şi cu listarea Fondului Proprietatea şi urma să fie un an de cotitură pentru Bursa de Valori Bucureşti. FP pune România pe harta investitorilor mari. Asta era vorba la ordinea zilei. Şi pentru o vreme, până prin aprilie chiar aşa a fost. Volatilitatea a însoţit piaţa pe parcursul întregului an şi inves-tiţiile pe termen scurt, speculative au fost şi sunt îmbrăţişate de inves-titori. Pe bună dreptate, pentru că cel mai "performant" fond de acţiuni din România are un randament de -11%. Din teama de a fi prins "neinvestit" de o creştere ca cea din 2009 sau începutul lui 2010 aproape fiecare investitor a devenit speculator. Cum deocamdată posibilităţile de a specula scăderea preţurilor sunt reduse (deşi substanţial îmbunătăţite de perodusele structurate) foarte multe idei de tranzacţionare s-au terminat în pierdere. O parte din investitori s-au retras în a doua parte a anului, poate pentru a-şi conserva capitalul, poate pentru că deciziile politice sau administrative din zona EURO, şi SUA aveau un impact major şi imprevizibil asupra evoluţiei preţurilor acţiunilor de la o zi la alta şi, nu rareori de câteva ori pe zi.

Reporter: Care au fost principalii factori care au influenţat evoluţia acţiunilor în acest an?

Valerian Ionescu: Criza datoriilor suverane. Piaţa românească nu ia propriile decizii, bazate pe datele fundamentale ale companiilor listate. Ea este conectată la informaţiile şi evoluţiile marilor burse din Europa şi Statele Unite, prin investitorii locali care sunt întotdeauna cu un ochi pe piaţa internaţională. Drept urmare, cel mai important factor a fost în 2011 evoluţia pieţei globale de acţiuni. Mai adăugăm aici deciziile referitoare la pragul de deţinere la SIF-uri, detaliile tehnice privind impozitarea câştigurilor de capital, proiectele de privatizare a unor pachete de acţiuni deţinute de Stat prin Bursă.

Reporter: Care au fost acţiunile "vedetă" ale anului?

Valerian Iones-cu: Două litere: FP. Sigur mai putem adăuga câteva dar nu se înscriu în aceeaşi ligă deocamdată, aşa că rămânem cu FP. 2011 este anul FP indiferent de orice alte evoluţii.

Reporter: Care au fost plusurile şi minusurile anului?

Valerian Ionescu: Anul 2011 este al doilea cel mai bun an al BVB după anul 2007 prin prisma volumului tranzacţiilor medii zilnice. Avem cont global pentru cele mai importante acţiuni (încă nu şi pentru SIF-uri). Noi investitori străini şi români au făcut investiţii prin BVB pentru prima dată, în special datorită listării FP. Două, poate trei burse mari îşi doresc acţiunile FP pe platformele lor. Bursa a mers în premieră în "roadshow" în Londra împreună cu mai mulţi emitenţi în primăvară. Produsele structurate au atins 100 milioane euro tranzacţii.

Minusuri: tot mai puţine conturi active, volatilitatea indirectă, indusă de decizii ale diverselor autorităţi (din Europa sau alte zone economice importante), evoluţia negativă a preţurilor acţiunilor.

Reporter: Ce estimări aveţi pentru evoluţia pieţei de capital autohtone în anul viitor?

Valerian Ionescu: Sunt foarte multe decizii politice de luat în perioada următoare, atât în România cât şi în UE. Orice previziune este doar "dat cu banul" în acest moment. Economistul American Thomas Sowell a spus la un moment dat că economiştii încearcă să prevadă ce va face economia, dar asta necesită să prezică ce vor face politicienii, şi asta este imposibil de prevăzut.

Reporter: Ce sector credeţi că merită atenţia investitorilor în 2012? De ce?

Valerian Ionescu: Dacă am decis că este foarte greu de prevăzut ce se va întâmpla anul viitor, cam la fel se întâmplă şi în cazul diverselor sectoare economice. O să avansez totuşi două idei: energie şi alimentar.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Iar pentru asta am topit prin FP un sfert din cele mai valoroase active ale statului roman, bravos baeti, care stati in spatele acestei inginerii criminal de paguboase ! Dintre toti escrocii, romanii sunt prostii Europei, se vand pe acadele. Ceausescu v-ar fi aruncat in beci pe viatza ptr asta!

    1. da e anul fp se tranzactioneaza cu un discount de 60%...de la inceputul anului

      nu-si mai revin din scadere.daca te uiti pe grafic,pretu nu-i mai ajunge graficu sa scada,parca ar intra in pamant...

      da prosti sunt romanii care isi vand actiunile pe degeaba atat la fp ,cat si la sifuri...asta e educatia...mai fac bani de-o tuica! 

    domnule ionescu!! la produsele structurate din luna august cum a asigurat bcr lichiditatea?? prin lipsa din piata?? cei pagubiti mai bine sa dea in judecata bcr iar pe dvs in solidar cu banca

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb