Valeriu Zgonea: "Serviciile de comunicaţii electronice reprezintă cheia interconectivităţii globale"

S.B.
Miscellanea / 8 aprilie

Valeriu Zgonea: "Serviciile de comunicaţii electronice reprezintă cheia interconectivităţii globale"

Serviciile de comunicaţii electronice reprezintă cheia interconectivităţii globale, a infrastructurii economice şi de afaceri, precum şi a siguranţei publice şi securităţii naţionale, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Valeriu Zgonea, potrivit Agerpres.

'Ca şi în Europa, avem şi alte responsabilităţi, alte îndatoriri, în domeniul poştal, al gestionării spectrului, al pieţei echipamentelor, dar şi ceea ce este astăzi foarte, foarte important în toate dezbaterile din sectoarele europene: serviciile digitale, în calitate de coordonator al serviciilor digitale. Când vorbim despre serviciile digitale, ne-am străduit să utilizăm cât mai bine instrumentele noastre şi să colaborăm cu alte autorităţi relevante, societatea civilă şi platformele digitale, de exemplu, pentru a reduce riscurile sistemice în timpul proceselor electorale, pentru a combate dezinformarea sau discursul instigator la ură online. Sectorul telecomunicaţiilor este, astăzi, extrem de important. Sunt sigur că toţi sunteţi de acord că serviciile de comunicaţii electronice nu sunt doar esenţiale pentru activităţile noastre zilnice, ci reprezintă şi cheia interconectivităţii globale, a infrastructurii economice şi de afaceri, precum şi a siguranţei publice şi securităţii naţionale', a spus Zgonea.

Şeful ANCOM a punctat, totodată, că o dimensiune-cheie a prezentului şi viitorului constă în asigurarea rezilienţei şi securităţii infrastructurii şi serviciilor noastre de telecomunicaţii într-o lume din ce în ce mai digitalizată.

'După cum ştiţi, reţelele şi tehnologiile evoluează zi de zi, secundă de secundă, combinând reţele terestre şi, în prezent, non-terestre şi sisteme, integrând calcul avansat cu Inteligenţa Artificială şi confruntându-se cu utilizarea generalizată a aplicaţiilor şi API-urilor. Starea securităţii este astăzi mai importantă ca niciodată. Companiile de telecomunicaţii au devenit ţinte prioritare atât pentru actorii sponsorizaţi de state, cât şi pentru infractorii cibernetici motivaţi financiar (...) Reţelele noastre de telecomunicaţii au fost reziliente până acum, dar dacă nu ne concentrăm pe diversificare, vor veni vremuri grele şi pentru noi. Nu este o chestiune de 'dacă' va avea loc un atac cibernetic major asupra reţelelor noastre de telecomunicaţii, ci 'când' şi 'cum' ', a apreciat Valeriu Zgonea.

În viziunea oficialului, un alt punct important se referă la punctele de schimb de Internet şi la furnizorii de centre de date, 'viitorul peisajului digital românesc'.

'Ştiţi mult mai bine decât mine că ameninţările cibernetice nu au graniţe. Nici strategiile noastre de contracarare nu ar trebui să aibă. Aici intervine securitatea infrastructurii ca o responsabilitate comună. Nu doar organismele precum reglementatorii naţionali din Europa, ci şi operatorii, guvernele şi partenerii internaţionali au un rol. Într-o eră digitală, infrastructura critică susţine economiile şi societăţile. Dialogul între naţiuni este esenţial pentru a stabili norme, a împărtăşi informaţii şi a construi încredere. România este activ implicată în conversaţia globală. Suntem aproape de ceilalţi parteneri din statele membre ale Uniunii Europene. Discutăm în cadrul organismului BEREC, cu Comisia Europeană pentru a ne alinia politicile ca stat-membru cu viziunile şi valorile UE, asigurându-ne că reţeaua noastră nu este doar robustă, ci şi interoperabilă peste graniţe', a menţionat preşedintele autorităţii de reglementare în comunicaţii.

Acesta a adăugat că blockchain-ul oferă registre inviolabile care pot spori securitatea infrastructurii, de la autentificare, acces la reţea, până la securizarea schimburilor de date.

'România este lider şi în acest domeniu, găzduind astăzi trei noduri (...) Există, de asemenea, provocări legate de tehnologiile blockchain care trebuie abordate, cum ar fi interoperabilitatea, integrarea cu sistemele legacy, consumul ridicat de energie şi, nu în ultimul rând, protecţia datelor personale. Acesta este peisajul actual în care păşim. Sectorul digital se află la o răscruce, contextul este clar: nu doar ne adaptăm la o lume în schimbare, ci avem oportunitatea de a o defini. Provocările sunt evidente, dar reprezintă şi o oportunitate de a regândi, de a reimagina, de a reconstrui', a subliniat Zgonea.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Mai traieste Zgonea? Omul este pe dinafara de subiect ..

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb