Valoarea IPO-urilor din China, de trei ori mai mare decât a celor din SUA

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 decembrie 2010

Valoarea IPO-urilor din China, de trei ori mai mare decât a celor din SUA

Bursa din Hong Kong a atras cele mai valoroase listări în 2010

Valoarea ofertelor publice iniţiale (IPO) lansate, anul acesta, la bursele de acţiuni din China, inclusiv cea din Hong Kong, a fost de aproape trei ori mai mare decât a celor din SUA, ceea ce arată că piaţa chineză devine o putere financiară globală, informează Financial Times.

Conform publicaţiei britanice, care se bazează pe cifrele "Dealogic", Bursa din Hong Kong a atras cele mai valoroase IPO-uri, devenind cel mai mare centru mondial în domeniu, cu 52,8 miliarde dolari în 2010. Valoarea IPO-urilor din SUA a fost, până în prezent, de 42 miliarde dolari. Pieţele din China, excluzând Hong Kong-ul, au atras listări de 66,9 miliarde dolari.

Aceste date arată că centrul activităţii economice şi financiare globale se mută din SUA şi Europa către pieţele emergente, în special în China.

Aproape 190 de companii, în principal mici şi mijlocii, au obţinut, împreună, 28 miliarde dolari din listarea la Bursa din Shenzhen, iar 104 companii au câştigat 12,9 miliarde dolari din ofertele lansate la ChiNext.

"Rusal", gigantul rus al aluminiului, şi "L"Occitane", lanţ francez de distribuţie a cosmeticelor, au fost primele companii din ţările lor de provenienţă care s-au listat la Hong Kong anul acesta, obţinând 2,2 miliarde, respectiv 700 milioane de dolari.

La rândul său, producătorul italian de articole de lux "Prada" ia în calcul listarea la Bursa din Hong Kong în 2011, în defavoarea pieţelor din Londra sau Milano.

Totuşi, analiştii cred ca pieţele de capital din China sunt prea "încinse". Companiile mici listate la Shenzhen sunt tranzacţionate la valori extrem de mari, potrivit Financial Times, care mai scrie că, în Hong Kong, Comisia pentru Valori Mobiliare investighează dacă unele societăţi şi băncile de investiţii care le-au acordat consultanţă nu au înşelat investitorii înainte de lansarea IPO-urilor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb