Comisia Europeană a lansat la sfârşitul lunii trecute Comunicarea "Politica de coeziune: raport strategic pentru anul 2010 privind punerea în aplicare a programelor de finanţare pentru perioada 2007-2013". Documentul a fost elaborat pe baza contribuţiilor transmise de statele membre până la sfârşitul anului 2009. Raportul constituie o primă evaluare a implementării instrumentelor structurale pentru perioada de programare 2007-2013, în funcţie de ţintele strategice asumate prin politica de coeziune.
Documentul relevă faptul că, după o perioadă de aproximativ 18 luni de implementare activă, valoarea proiectelor selectate la nivelul UE depăşeşte 93 de miliarde euro, raportul dintre aceasta şi valoarea fondurilor totale alocate pentru perioada 2007-2013 fiind de 27%.
La nivelul ţării noastre, în aceeaşi perioadă, valoarea totală a proiectelor aprobate depăşeşte 8,4 miliarde de euro, iar rata de absorbţie a fondurilor alocate pentru perioada 2007-2009 a fost de peste 10% până sfârşitul anului 2009.
Programele operaţionale lansate pentru perioada 2007-2013 se află încă în stadii incipiente de implementare, impactul crizei economice mondiale constituind un impediment semnificativ în implementarea programelor, fapt ce a condus la modificarea estimărilor preliminare.
Documentul mai relevă şi sectoarele prioritare în care se înregistrează întârzieri în majoritatea statelor membre: sectorul feroviar, domeniul energiei şi protecţia mediului, economia digitală, incluziunea socială, guvernanţa şi capacitatea administrativă.
Raportul arată faptul că România a identificat ca principale cauze ale acestor întârzieri: eficienţa administrativă redusă, atât la nivelul autorităţilor de management, cât şi la cel al beneficiarilor, precum şi procesele de reorganizare internă a administraţiei publice, aflate în desfăşurare.