Lansarea celui de-al doilea apel de proiecte pentru Valul Renovării - program finanţat din fondurile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă - a arătat încă o dată ceea ce s-a observat şi la primul apel de proiecte din perioada aprilie-mai: finanţarea totală a acestui program este insuficientă în raport de nevoile administraţiilor publice locale.
Astfel, numai ieri, în primele ore de la lansarea celui de-al doilea apel de proiecte pentru Valul Renovării, au fost depuse 1.503 cereri de finanţare, în valoare totală de 2,34 miliarde euro - în condiţiile în care bugetul disponibil pentru acest al doilea apel de proiecte ce vizează eficientizarea energetică şi consolidarea seismică a blocurilor de locuinţe şi a clădirilor publice este de 985,4 milioane euro, conform declaraţiilor lui Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
Cele mai multe cereri au fost depuse pentru renovarea integrată a clădirilor publice, pentru renovarea energetică moderată a clădirilor rezidenţiale multifamiliale, precum şi pentru renovarea energetică moderată a clădirilor publice la nivel local. Cererile de finanţare pot fi depuse exclusiv online, de către autorităţile publice, pe site-ul ministerului de resort până la data de 23 octombrie 2022, ora 23:59, iar termenul estimat pentru finalizarea etapei de verificare şi contractare este 31 decembrie 2022.
Amintim că la primul apel de proiecte, au fost depuse 1.437 cereri de finanţare în valoare totală de 2,42 miliarde euro, în condiţiile în care alocarea pentru acest apel era de 2,17 miliarde euro. Din suma respectivă urmează să fie eficientizate energetic 1.733 de blocuri şi 2.600 de clădiri publice, să fie consolidate seismic 130 de blocuri şi 325 de clădiri publice.