VAN GRONINGEN: INFORMAŢII PRIVILEGIATE În cine credem - CANCAN sau Bursa de Valori Bucureşti?

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 mai 2012

În cine credem - CANCAN sau Bursa de Valori Bucureşti?

Eu unul n-am crezut nimic din zvonurile, bârfele şi şuşanelele circulând în jurul lui Steven Cornelis van Groningen şi ale managementului Raiffeisen Bank, despre şpăgi, corupţie şi lipsă de caracter (vezi BURSA din 16.01.2012, articolul "ZVONURI, BÂRFE, ŞUŞANELE / Pătratul Bermudelor din Raiffeisen Bank"), mai ales că numeroşi prieteni de-ai săi m-au încredinţat că, dimpotrivă, Groningen este un om de caracter, vrednic şi principial, care nu s-ar deda pentru nimic în lume la potlogăriile despre care pomenesc zvonurile.

Pe 29 aprilie, prestigiosul ziar "CANCAN" a veştejit orice suspiciune cu privire la caracterul lui Steven van Groningen, consemnând (pe lângă "Fabuloasa iubire dintre campioana olimpică Valeria Răcilă şi bancherul Steven Van Groningen!", cum titrează gazeta) şi faptul că "Reputaţia bancherului van Groningen în România este una deosebită, el fiind partener de discuţii pe teme economice cu preşedintele Traian Băsescu şi cu fostul premier Adrian Năstase".

Dacă vreun cârcotaş ar mai fi stăruit să creadă că van Groningen muşcă din mangleală şi primeşte şpăgi, atunci intervenţia prestigiosului ziar "CANCAN", dezvăluind ce rol important joacă acest anume bancher olandez în înţeleapta cârmuire a ţării noastre, l-ar fi dezarmat complet pe cârcotaş, silindu-l să se predea şi să-şi ceară iertare.

De aceea, nu cred că Steven Cornelis van Groningen a cumpărat 300.000 de acţiuni Fondul Proprietatea (la 0,4894 RON/acţiune), în şedinţa Bursei de Valori Bucureşti din 16 mai, cum este afişat pe site-ul oficial al Bursei.

Pentru că, ulterior, în după amiaza aceleiaşi zile, la ora 18:22, Bursa de Valori Bucureşti a afişat Convocatorul Adunării Generale de la Fondul Proprietatea (pentru 27 iunie), între ale cărei subiecte se află şi aprobarea lis-tării Fondului Proprietatea la Bursa de la Varşovia.

Iar onorabilul Steven Cornelis van Groningen este membru în Comitetul Reprezentanţilor de la Fondul Proprietatea şi prin urmare, ia cunoştinţă de Convocator şi de conţinutul sau înaintea pieţei - înaintea celorlalţi acţionari şi investitori.

În consecinţă, onorabilul van Groningen deţine informaţii privilegiate - de pildă, că urmează să fie publicat un Convocator la o AGA, care să aprobe listarea Fondului Proprietatea la Varşovia, o informaţie care are potenţialul să creas-că preţul acţiunilor, după ce va fi făcută publică, după ce o cunosc toţi acţionarii şi investitorii.

Întrucât Legea 297/2004 interzice oricărei persoane care deţine informaţii privilegiate (deci şi onorabilului Steven Cornelis van Groningen) să tranzacţioneze în virtutea lor (vezi art.245. - 1), eu unul nu cred ceea ce afişează site-ul oficial al Bursei de Valori Bucureşti, cum că onorabilul Steven Cornelis van Groningen ar fi cumpărat, pe 16 mai 2012, 300.000 de acţiuni Fondul Proprietatea.

Nu, Groningen nu este un coţcar, eu cred în prestigiosul ziar "CANCAN", iar nicidecum în această instituţie care este Bursa de Valori Bucureşti.

Ceea ce vă îndemn şi pe voi.

Dacă, totuşi, Bursa insistă să sus-ţină aberaţia pe care a publicat-o, atunci sunt sigur că onorabilul Steven van Groningen se va simţi obligat şi va demonstra lesne că n-a comis nicio mişelie.

Steven van Groningen a plecat din ARB

Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, a renunţat la funcţia de membru al Consiliului Director din cadrul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Mandatul lui van Groningen a ajuns la scadenţă, iar domnia sa nu a mai dorit să facă parte din ARB, ne-au declarat surse bancare.

Plus de 2,04% pentru acţiunile FP

Acţiunile Fondul Proprietatea (simbol FP) s-au apreciat, ieri, cu 2,04%, la 0,499 lei/unitate, în timp ce principalii indici au consemnat scăderi uşoare.

Indicele BET a scăzut, ieri, cu 0,11%, în timp ce BET-FI, indicele acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,46%. Acţiunile FP au fost singurele din acest indice care au încheiat ziua în creştere.

"Probabil că acţiunile Fondului Proprietatea au crescut datorită convocatorului AGA pentru listarea şi pe bursa de la Varşovia". a spus directorul general al BT Securities, Rareş Nilaş, citat de Mediafax.

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, crede că investitorii care cumpără acţiuni Fondul Proprietatea mizează pe o creştere a preţului înainte de listarea la Varşovia. (A.A.)

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. Cred ca ai uitat, draga Make, ca pentru listarea la Varosvia era dat deja un acord de principiu intr-o aga de la inceputul lunii aprilie si tot atunci Templeton a primit insarcinarea sa convoace o alta aga pana la finalul lunii iunie. AGA se convoaca cu minim 30 de zile inainte. Din niste calcule scurte reiese ca era deja timpul sa se convoace AGA, cat despre informatii privilegiate... sa fim seriosi, care a fost informatia respectiva? Comitetul ala nu are treaba cu convocarea AGA la FP. AGA e convocata de administrator. Comitetul poate convoca AGA, dar in alte situatii. Cine vroia sa cumpere FP a incarcat deja. Ai un convocator AGA in care ti se spune data cand va fi AGA. Fata de ceea ce s-a decis in 4 Aprilie (daca nu ma insel), singura noutate in convocator este o data de tinere a AGA, atat. Deci, ce vrei sa insinuezi?

    1. Comitetul Reprezentantilor examineaza Convocatorul, inainte sa fie dat publicitatii.

      Verificati, va rog! 

    In primul rand orice tranzactie (cumparatorul) nu este dat publicitatii, si cu atat mai putin o persoana care cunoaste legile si nu este unul din bisnitarii care stateau la poarta depozitarului central sau ANPRului. Decat sa cheltuiti cerneala scriind si aruncand cu minciuni asupra unui om onorabil, mai bine ati face o investigastie cine este avocata Ioana Sfiraiala si care este relatia ei cu FP, ce urmareste si cine o plateste sa actionezem impotriva FP. Poate asflam si ce contributie are dl. Ursache care nu a reusit sa inhate administrarea FP.

    1. N-am inteles nimic altceva, decit ca va place de Groningen, care, eventual, cunoaste legile si nu va place de Sfiriiala, care le-a studiat si isi cistiga banii din asta.

      V-ati exprimat gresit, care cumva? 

      Daca te uiti pe situl FP vei vedea ca de mai bine de un an aceasta asa zisa actionara Ioana Sfiraiala nu face altceva decat sa contribuie la scaderea pretului pe bursa a actiunilor FP. Mai nou acum vrea neaparat sa blocheze plata dividendelor catre actionari si implicit inlaturarea administratorului FP, Franklin Templeton. Cu siguranta in spatele acestei individe se afla Ursache cel care ar fi vrut sa administreze FP. Adica PSDul. Acum ai inteles?

      Stimata Tatiana Carmaciu, acum am inteles intentia, dar continui sa nu inteleg interventia.

      Acest articol nu este despre subiectul FP, ci despre subiectul tranzactionarii in virtutea informatiilor privilegiate. 

      Alte articole trateaza despre situatia FP. 

      Desigur, sugestiile pentru subiecte, sint binevenite, dar deductiile si suspiciunile necesita documentare si verificare. 

      Este impropriu la comentariul unui articol sa spui "mai bine ai scrie altceva", de pilda, despre regiile autonome ( cum am un cititor obsedat de subiect, care obisnuia sa comenteze asa orice as fi publicat, si pare sa fi revenit, astazi, la comentariul cu "tara arde"). Este acesta de fata un articol gresit? 

      Daca da, atunci de ce? 

      Asa ar arata un comentariu critic, normal. 

      Multumesc! 

      O precizare: va doriti articole cu alte subiecte? 

      Scrieti-le!

      Daca sint ca lumea, le publicam. 

    Te citesc cu multa atentie si placere pt felul in primul rand documentat si coerent in care iti scrii articolele. De data asta insa....nu pari a fi studiat bine informatiile. Daca la revista aceea Cancan nu e d mirare, la tine e de a dreptul dezamagitor. Listarea la varsovia nu mai e demult un mister pt interesati (actionari, investitori) AGA din 4.04. avut ca tema si acest subiect deci...fii un pic atent cand arunci cu noroi intr un profesionist. Nu de alta dar...chiar esti mult peste ziarul ala de scandal. Cu stima.

    1. Va rog, consultati Legea297/2004 pentru definitia notiunii de informatie privilegiata.

      Ma dezamageste lipsa de rigoare instapinita in piata - nu-i nici profesional, nici normal ca legea sa fie privita cu atita relaxare.

      Apropo de noroi: nu eu il arunc, oamenii se minjesc singuri, eu nu fac decit sa-i fotografiez. 

      Ce nu e de mirare la Cancan?

      Ca Groningen ii plateste articole ca sa-i faca apologii vomitive, la momentul cind Stepic ii da un picior in dos, doar-doar si-o gasi o slujba? 

    Make, ai pus punctul pe i, ca de obicei :) ! Este interesant acum de vazut daca se va sesiza vreo autoritate competenta in domeniu....

    Oricum, FP s-a dovedit a fi o mare pacaleala pentru cei care au crezut ca se vor imbogati peste noapte si listarea la Varsovia va fi probabil un mare fas atata timp cat societatile in portofoliul FP nu sunt listate, iar pentru listare inca se sta la mana statului roman.... 

    1. Oamenii astia au ales sa creada in Cancan

      1 Noi nu prea mai credem in onorabilitatea dllui d\irector de la Reffeisen Bank. De cand a retras din Romania czm 2mld euro, completand suma retrasa prin atragerea de capital de pe piata de profil din Romania. De ce s-a retras din ARB Reffeisen Bank ? O verificare la BRI din Basel este de dorit. In contextul financiar actual ,destul de tulbure, orice informatie din culisele parohiei dlui Director al Reffeisen Bank este utila. Asa ca articolul lui Make este binevenit.

    Totusi, e vorba de 30 de mii de euro valoarea actiunilor la momentul achizitiei. Chiar credeti ca asta e o suma pentru care sa risti sa fii acuzat? Doi la mana, nu stiu in ce masura e "material non-public information". E totusi un convocator de AGA (se poate vota cu da sau nu), deci nu cred ca e atat de "material". Si e o masura despre care se stia inainte, nu e o surpriza, deci nu prea e "non-public". Vad o mare diferenta intre cazul asta si cel de la Banca Transilvania inainte de achizitia cipriotilor.

    1. Informatia despre Convocator corespunde definitiei legale a informatiilor privilegiate; van Groningen corespunde definitei legale a detinatorului de informatii privilegiate; BVB afiseaza ca van Groningen a tranzactionat instrumente financiare la care se refera informatiile privilegiate pe care le detine, fapt interzis de lege; dupa achizitie, pretul instrumentelor financiare dobindite de van Groningen a crescut.

      Astea-s fapte. 

      Restul este speculatie, ca si cind am negocia legea - ca 30 de mii de euro e-o suma prea mica sa-si riste pielea, ca van Groningen cunoaste legea si ca nu-i bisnitar si ca n-ar face el asta, ca toti actionarii stiau de listarea la Varsovia si si-au dat acordul de principiu. 

      Deductii. 

      Specula tii. 

      De cind a aparut relaxarea asta fata de lege?!

      Daca e adevarat ca se comporta profesional, daca e adevarat ca se afla in cunostinta legii si daca e adevarat ca e onest, atunci van Groningen ar fi trebuit sa se abtina sa cumpere FP, inainte sa devina public Convocatorul (desigur, daca e adevarat ca a cumparat si ca BVB nu minte). 

    Tara arde si Make se scarpina! 

    Domnule Make ti-am promis ca tac dar uite ca nu pot! taci de ceva vreme, in conditiile in care in tara s-au intamplat multe lucruri demne de pana lu' Make (la modul serios), dar te "scarpini" (de ciuda?) ca se intampla nustiuce prin Bursa?.

    A secat Sursa?. 

    1. Cind am sa mor, ai sa zici ca mi-am dat demisia.

      Nu, (tot la modul sincer), o sa-mi para rau. 

      .... o sa zici... parca suna mai pe romaneste decat ... ai sa zici. 

      Vei zice are doua forme, in vorbirea curenta: ai sa zici si o sa zici, amindoua, la fel de romanesti.

      Absurditati si chitibusuri. 

    Felicitari pentru autosesizare MAKE.

    Din pacate nu cred ca se va mai intimpla altceva, cainii latra caravana trece. 

    CNVM nu are nici o treaba cu respectarea legislatiei in vigoare.

    Vezi si cazul recent PRON unde au reusit "performanta" sa interpreteze propriile reglementari. Este absolut incredibil ce sint in stare sa faca. 

    Despre acest om se pot spune multe.Nu cred ca doriti sa vedeti ce s-ar intampla daca inspectorii de la ITM ar face o verificare prin sediul central al Raiffeisen din Dimitrie Pompei seara, dupa ora 20:30.S-ar putea sa aiba surprize,ore suplimentare neplatite, incalcari de legislatia muncii etc.Si nu numai!Angajati constransi de sefi sa munceasca cat mai mult,insultati de superiori sau tratati ca niste marfuri expirate.Cu stirea acestui om. Cazuri gen Rozana Botoaca, Gabriela Florea si celebra de acum dna Dimitriu sunt de notorietate.Si atunci?Credeti voi ca acest van Groningen e asa imaculat pe cat se spune?

    1. Stati linistit ca si la Bursa a fost la fel. Sunt cazuri celebre de concedieri numai ca asa a vrut Farmache. Desigur sub acoperirea lui Ionescu. Peste tot as spune ca este la fel. Sefi prosti, salariati si mai prosti.

      Situatia se repeta in toate unitatile RZB din tara. Si totul a luat amploare odata cu noul cod al muncii pe care van l-a sustinut cu multa ardoare si pentru asta lipsa de coloana vertebrala a moastra e vinovata! Sefii sunt si prosti si, interesant, smecheri iar salariatii sunt prea obedienti.

    Din comentariile cititorilor, care, totusi, ar trebui sa fie avizati in privinta legilor, transpare, exact cum Make scrie, o usurinta de neacceptat in interpretarea spiritului si a literei legii. Cred ca este o caracteristica ce ne defineste: "Lasa, ca merge si asa" !

    Aplicata in cazul legislatiei aceasta conceptie paguboasa este de-a dreptul distrugatoare. Nu mai poti fi sigur de nimic , mori cu dreptatea in mana. Legiuitorii profita de ingaduinta noastra si fac legi confuze, iar cei chemati sa le aplice asteapta spaga oferind dreptatea celui care da mai mult. Am avut, imediat dupa "revolutie", singura demonstratie (Piata Universitatii) care protesta, dezinteresat, impotriva unei hotarari contradictorii, aceea ca FSN sa participe la alegeri .

    De atunci, in afara demonstratiei PDSR de solidaritate cu infractorul Bivolaru, nu au existat manifestari dezinteresate in favoarea legalitatii. Ati auzit pe undeva de cineva care sa faca greva foamei ca Nastase sa primeasca ceea ce merita ?! 

    1. Dar, oare va primi ceea ce merita?; macar asa ca sa fie un exemplu pentru actualii si viitorii .... 

    da nu va suparati pe mine, nu avem principii si nu avem caracter. daca seful ne cere orice, noi facem, de ce? pentru ca asa a cerut " cel de sus" seful sau nu mai stiu cine. de ce? de ce nu luam exemplu de la Make sa facem ce trebuie si cand trebuie? Nu avem caracter si de aceea unii ca acest individ, cel de la BT ( fostul) Farmache si altii astazi supravietuiesc desi au facut mult rau la locul de munca. Voi cei care ati scris mai devreme, ati facut ceva pentru colegii dvs.? daca da..bravo, daca nu, aveti principii? Haideti sa invatam sa nu-i mai lasam pe acesti straini cu ifose de manageri profesionisti sa ne incalce orice fel de demnitate. Daca ati merge sa lucrati afara in ce lb ati vorbi? Desigur numai lb lor, atunci in Romania de ce facem altfel? De ce ne uitam la ei cu limba scoasa de mirare ..cat sunt de buni! In ce imi permit sa va intreb? Cate exemple sa ne mai dea Make ? Haideti sa invatam sa ne tratam colegii cu demnitate si cand vedem ca se intreprinde ceva nefiresc sa si actionam. A lasa capul in jos nu ar trebui sa fie de trecutul nostru.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb