Vănzări în panică la BVB

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 7 martie 2022

Vănzări în panică la BVB

Statele Unite şi aliaţii săi europeni au vedere interzicerea importurilor de petrol şi gaze din Rusia

Indicele BET plonjează în "bear market"

Actualizare - Indicii mai recuperează din pierderi şi încheie ziua cu deprecieri situate între 4,93% pentru BET-BK şi 2,67% în cazul BET-NG

Marcel Murgoci, Estinvest: "Trendul este puternic scăzător şi există un sentiment de pesimism în piaţă, care probabil va continua să predomine"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti au mai recuperat din scăderile severe de la debutul sesiunii de tranzacţionare şi au încheiat ziua cu deprecieri situate între 4,93% pentru BET-BK şi 2,67% în cazul BET-NG.

Indicele BET a scăzut cu 3,79% după ce, pe parcursul şedinţei de tranzacţionare, coşul de acţiuni a atins un minim de 10.645,71 de puncte, nivel nemaiîntâlnit din primăvara anului trecut când, spre deosebire de picajul de acum, indicele era instalat pe o traiectorie ascendentă.

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al societăţii de brokeraj Estinvest, ne-a declarat: "Trendul este puternic scăzător şi există un sentiment de pesimism în piaţă, care probabil va continua să predomine. Oricând pieţele pot să revină la minimele înregistrate astăzi sau chiar să cadă sub ele".

Din cadrul indicelui BET, titlurile Sphera Franchise Group (SFG) au fost singurele care au încheiat sesiunea în creştere, cu o apreciere de 0,36%, până la preţul de 13,75 de lei. La polul opus, cele mai severe scăderi au fost înregistrate de acţiunile TeraPlast (TRP), ce au coborât cu 11,01%, la 0,614 lei şi de titlurile One United Properties (ONE), care s-au depreciat cu 9,5%, până la 1,048 lei.

Indicele BETAeRO, al companiilor listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti, a avut un recul de 4,73%, până la 855,53 puncte.

---

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) suferă cele mai mari căderi de la şocul Covid-19 din primăvara anului 2020, în ton cu declinul din pieţele europene, după anunţul conform căruia Statele Unite şi aliaţii săi europeni au vedere interzicerea importurilor de petrol şi gaze din Rusia.

Indicele BET, al celor mai lichide nouăsprezece titluri de la bursa noastră, era în declin cu 6,2%, după prima oră de tranzacţionare, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de acţiuni, avea o scădere de 6,9%.

În Europa, indicele Stoxx 600 avea o depreciere de 3,8%, în vreme ce la Frankfurt indicele DAX 30 era în scădere cu 4,6%. La Londra, indicele FTSE 100 avea un declin cu 2,8%.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat duminică pentru NBC că Washington-ul este în "discuţii foarte active" cu guvernele europene privind interzicerea importurilor de ţiţei şi gaze naturale din Rusia. O astfel de mişcare poate prezenta riscul apariţiei stagflaţiei - o perioadă de creştere economică lentă şi şomaj mare, împreună cu inflaţie ridicată - pentru economia globală, conform CNBC.

În acest context, la Bucureşti, indicele extins BET-XT, ce reuneşte cele mai lichide 30 de acţiuni de la BVB, avea o scădere de 6,3%, după prima oră de tranzacţionare, în timp ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, era în declin cu 5,5%.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV), fovoritele investitorilor străini care vor să ia expunere pe bursa noastră, aveau un declin de 7,73%, la 2,03 lei, în timp,ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) erau în scădere cu 4,46%, până la 16,72 lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, aveau o depreciere de 3,4%, la 0,412 de lei, iar titlurile Romgaz (SNG) erau în scădere cu 6,86%, până la 32,6 lei. Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) aveau un recul de 7,54%, la 31,9 lei.

Pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP), alt vehicul folosit de investitorii străini care vor să ia expunere pe economia ţării noastre, scăderea era de 6,02%, până la 1,748 lei.

După primele oră de tranzacţionare, valoarea schimburilor de la Bursa de Valori Bucureşti se ridica la 37 milioane de lei, peste o treime din rulajul mediu al acestui an de 100 milioane de lei.

Faţă de recordul istoric atins de indicele BET în data de 14 ianuarie a acestui an, de 13.681,92 de puncte, coşul de acţiuni are o scădere de circa 22%, ceea ce înseamnă că în prezent se găseşte în teritoriul "bear", definit ca un declin de peste 20% faţă de un maxim recent.

Opinia Cititorului ( 62 )

  1. Scaderea f. mare abursei de la Bucuresti nu este justificata.Stie cineva ezplicatia>

    1. Scaderile sunt f mari, dar volumele sunt mici raportat la amploarea scaderilor ... Nu stiu daca asta te linisteste.

      Volumele mici inseamna "picaj in gol", vanzari fara controparte. Cand vor fi volumele foarte mari, atunci are loc "capitularea" si inseamna ca bottom-ul e relativ aproape (mai ales in termeni de timp, decat de variatii, care pot fi inca mari). Cand preturile vor evolua lateral pe volume mici, atunci incepe faza de acumulare.

      "scaderea nu este justificata"... ha ha, pai nici pompele de la TRP, SNN si altele nu au fost justificate.

      Circuitul apei in natura, nimic deosebit :)

      bine punctat!

      Cat ar fi cotatia trp la per de 10? 0,22?

      De ce PER 10? De ce nu 7? 5?

      Sa zicem ca ar fi rezonabil un per de 10. Cumparam acolo uMpic si apoi luam si la 0.1, la per de 5

      E justificata! Cand ai titluri de stat cu randament de 4,2 net la an. In mod normal o companie trebuie sa ofere dividende 2,5x dobanda la bonduri! Pentru ca pe bursa sunt riscuri! Mari!

      Ajunsese trp la o capitalizare de juma de miliard de dolari si el saracu produce un profit de 10 mil de dolari pe an!

      Stai cuminte. maine iar -10%. la fel si poimaime., every day!

      nu cred, zilnic:

      sambata si duminica, nu!

      oi. da trp daca scada zilnic 15%, inseamna ca pana luni ai gratis?

      Tare! La noi scad si daca partie stomacu lui Ciolannis! Ce evaluare, tata! Axioma scad ca sa cumpere NN Pensii Medlife si Broscuta sprintera Bernat de Asset Mng Ciorcila! Anul asta Ciorcila primeste doar dividende!

    Mi'am luat "hate" cand am spus ca urmeaza scaderi.

    1. tu si putin

      Mai ia niste hate

    asadar europenii au ales solutia finala....detonarea.....strate gi mari...cand ai jumatate din uscat (rusia, ucraina, bielorusia, tadjikistan si alte ...democratistan acopera cam juma de uscatul planetar..asadar resurse puternice hidrocarburi, cereale, minereuri) cand vezi ca se creaza un bloc rusia+china+india...asadar un sac cu resurse, un manufacturier global si toti impreuna vreo 3/4 din populatie....marii strategi ..care evident nu gandesc in termeni de burse...bursele sunt ceva inodor, incolor si insipid...asta pana la writeoffurile din portofiliile de banci , fondurisi alte vehicule investitionale cand hop incepe sa se simta pierderea reala....asadar marii strategi au ales detonarea. Ce sa zic....ne retragem in munti, cultivam morcovi, crestem iepuri ...si asta e

    1. Retardel...(sky) - las-o balta!

      Foarte corect.

      Retardelul e foarte corect? Sunteti colegi?

      Incalci regulamentul, nesimtitule.

      Da, este foarte corect. Dar cum nu ai trecut BAC-ul, nu ai cum sa pricepi.

      Sunt colegii sau chiar acelasi om.

      Strategia trolilor rusi. unul spune ceva,ceilalti il aproba si invers.

      Gata s-a creat tema pe care o voiau 

    Ar fi interesant un articol despre randamentele Pilonului 2.

    1. Cu minus. Dar vrei panica si mai mare?

    Când va zicea bancherul Vali că vin căderile pe bursă erau unii prosti care negau și il călcau în picioare și ziceau că e nebun. Unde sunt deștepții aia acum ??? Vali,bai ești mare om, mare caracter! Pe mine m-ai salvat, eu am ieșit în ianuarie de pe bursă.

    1. asta dovedeste ca n-ai inteles absolut nimic din ce spunea Mon Cher Vali.

      contextul la care facea el referire este complet diferit de cel actual! dar deh, asta e si motivul pentru care inca mai exista persoane in secolul nostru care merg la ghicitul in cafea, ghioc, glob de cristal etc. 

      da, el este un mare caracter pentru ca nu si-a asumat exact ceea ce spui tu acum. si asta, pentru ca el stie despre ce vorbea la momentul respectiv. 

      a avea o opinie diferita, nu inseamna a fi prost! cand o sa faci diferenta asta, o sa treci la nivelul urmator. 

       

      Dar nu e frumos sa faci pe cineva prost

      Iata ce spunea Vali pe 24.12.2020: ,,urmeaza o piata bear crunta pozitionata ca incepand in intervalul sept 2021-martie 2022 si finalizandu-se in 13 pana la 21 de luni". Ghioc sau stiinta, a nimerit-o foarte bine! Eu recunosc!

      FTSE100 scade din 2018! Stiu ca nu stiati!

      Te rog sa ne spui in ce an ai vandur? Atotstiutorul ne-a spus in fiecare an, din ultimii trei, ca a venit apocalipsa. Pana la urma a nimerit si el ceva, dar trebuie sa vedem unde ae opreste. Sa stii ca daca ma gandesc mai bine ai putea sa fi chiar habarnistul, deghizat :)

      Multumesc Dan, sa dai 10 % din castigurile obtinute ca donatie te rog in numele meu.

      Deci nu din capitalul investit, ci din castigurile nete.  

      Da la orfani, da cadouri la o casa de batrani, da si la un vecin care e sarac si are un copil care nu are calculator in casa.  

      Ma intelegi?  

      Ai primit gratuit ceva de la mine (informatie relevanta), trebuie sa inveti sa dai o parte gratuit mai departe celor in nevoie.

      Te rog eu frumos.  

      Buna Angel.

      Nu e " ghioc" :) , e stiinta.  

      Nu te alatura corului de nesimtiti care ma denigreaza continuu.  

      Nu e ghioc.  

      Aceeasi rugaminte ca la Dan (adresata oricui care m-a citit pe Bursa si care a scos macar 1 leu de pe urma informatiilor date generos de mine) : 10% (zeciuiala ca in Biblie) din castigurile nete, nu din capitalul investit, da-le cuiva in nevoie.  

      Cuiva roman, da? Adica nu de etnie romaneasca neaparat, dar cetatean roman sa fie va rog.  

      Fara balarii gen " I am Ukraine" si alte tristeturi din astea.  

      Ca si romanii au amaratii lor care ar merita un ajutor mic de la o inima buna.

      Eu cu inima buna am dat, cu inima buna va rog sa va ajutati si voi aproapele ca de aia ati primit de la mine - ca SA INVATATI sa dati mai departe.  

      " Atotstiutorul ne-a spus in fiecare an, din ultimii trei, ca a venit apocalipsa. Pana la urma a nimerit si el ceva, dar trebuie sa vedem unde ae opreste. "

      te rog sa dovedesti bun-simt. 

      nu tin minte sa ma fi luat de tine pana acum (si ti-am mai citit postarile).

      exerseaza bunul-simt te rog.  

      Nimeni nu s-a luat de tine pana nu ai avut nesimtirea sa te prezinti unsul Domnului pe pamant.

      Bicisnicule! 

      nu m-am prezentat niciodata ca " unsul Domnului pe pamant" ... nu mai bate campii .

      am zis si repet: sunt un simplu om (nu sfant, nu profet) care cunoaste matematica si a facut o arta din a intelege Viata in dimensiunile dinamice ale matematicii aplicate , ale filosofiei, etc.  

      esti mult prea jos pentru a incepe sa iti explic bazele cunoasterii in avans ... ti-as explica aplicabilitatea numerelor Fibonacci in determinarea duratei unei piete bursiere bull dar esti prea jos spiritual sa intelegi frumusetea matematicii in sanul Vietii!  

      sirul numerelor fibonacci : 1, 2 (ca suma a 1 cu sine insusi), 3 (adica 1+2), 5 (adica 2+3), 8 (adica 3+5), 13 (adica 5+8) ,etc...  

      acum aplica conceptul de ani, ani de piata bull (structural ascendenta)...  

      o piata bull dureaza (sau poate dura) : 3, 5 ,8 sau 13 ani sau mai mult ... ai inteles om mic?  

      ia acum valoarea 2009 (an) + 13 ani = ce an... amice?  

      deci mai lasa-ma ca sagalniciile astea nesimtite ale tale cu " unsul Domnului pe pamant" si mai intai sa dovedesti bun-simt in legatura cu mine si apoi sa pui mana pe carte pentru mai mult decat a o sterge de praf.

      Poate fi om bun un mincinos?

      poate fi variabil raspunsul - si da si nu.

      dar nu e locul sa incepem o discutie filosofica.  

      mincinosi buni am vazut, oameni sinceri si rai am vazut.  

      eu nu sunt mincinos.  

      doar ma reconfortez aplicand principii matematice timpului, istoriei intr-un mod probabilistic.  

      poate fi asta inteleasa ca minciuna, ca fake news?  

      da, daca ai o viziunea mono-plan asupra timpului si situatiilor.  

      imi place sa anticipez, o am in sange pur si simplu.

      asta nu ma face mincinos, ci doar un om anticipativ.  

      De ce nu-l omori pe Putin, cum mincinos te-ai laudat ca poti?

      Bicisnic. 

      Ai spus ca tu stii ce gandeste D-zeu, nerusinat ignorant si mincinos. Bicisnicule.

      revenind la subiectul articolului.... daca razboiul rusia-ucraina se finalizeaza cum am prevazut eu pana in sau in 23 martie 2022 atunci veti vedea o urcare pe verde impresionanta pe burse (dar fara un higher high!) ... avand in vedere teoria valurilor elliott va fi inteleasa ca un val 2 corectiv ascendent. Mai apoi urmeaza valul 3 descendent impulsiv... de ce? Care e factorul fundamental? Simplu: implicatiile economice profunde la nivel mondial ale ostracizarii economice ale Rusiei si ale retragerii companiilor de acolo (cu implicatii la nivelul rezultatelor lor globale in urma acestui demers POLITIC nu economic).

      Na, hai ca v-am mai dat o prajiturica de informatie!  

      Raman la opinia mea ca momentul ok de intrat la cumparare e martie-aprilie 2023. Nu mai devreme...asta daca nu esti un trader, un speculator... traderii desigur ca se pot juca cu capitalul in praf.  

      Va doresc pace, oameni buni!  

      Lasa aburelile cu Fibonacci, astea-s misticisme matematice. Gasesti Patratul Magic si esti D-zeu! Hai, valea, Vali!

      Intre "a incerca" si " a putea/ a face-o" e un drum care in prezent e in curs de parcurgere. Atata zic.

      Eu am sustinut ca sunt in cautari si scormonesc incercand sa inteleg (si adeseori intelegand) modul in care Dumnezeu lucreaza in aceasta lume. El lucreaza simfonic prin tot si toate concomitent si limbajul sau de expresie e multiplu. Eu cu mintea mea de om am descoperit ... sa zicem litere... vocale si consoane din limba lui Dumnezeu. O litera de exemplu e matematica, alta e fizica, alta e statistica, alta e arta, etc...etc... . Dar mai e mult pana sa zic ca "stiu" , eu caut, invat, incerc, gresesc si iar invat. Ca de aia sunt om, sa invat si sa caut si sa evoluez.  

      Unii zic ca timpul minunilor a trecut.  

      Nimic mai fals, Dumnezeu e cu noi toti in fiecare secunda si oriunde.  

      Ochii oamenilor s-au acoperit si nu mai vad bine.  

      De aceea Dumnezeu nu s-a mai aratat oamenilor si a inceput sa lucreze direct prin oameni. Multi chemati , putini alesi.  

      Eu nu sunt ales, dar simt chemarea si de aceea caut si tot caut.  

      In rest sunt un om simplu.

      Si iti doresc pace in suflet ca te vad cam aprins si inrait.  

      :) ...

      p.s. nu meriti raspuns, doar un zambet ironic, om mic! ... :]  

      .... spuse cu superioritate cel care il cauta pe D-zeu.

      Trufas bicisnic . 

      Nu intelegi ca nu esti in stare sa postezi nici un comentariu care sa nu fie o ofensa la adresa lui D-zeu?

      Taci! 

      daca te-ai fi nascut pe la 1500 in Spania ai fi fost un foarte bun inchizitor :) ... noroc ca spiritul uman e intotdeauna aspirational si inspirational... dovada aparitia (cam in aceeasi perioada) a Renasterii. . . inca o dovada a confruntarii eterne intre lumina si intuneric , intre bine si rau, intre cautare si descoperire fata de ignoranta si cenzura patului lui Procust.

      deja am iesit mult in afara temei articolului.  

      hai sa nu mai plictisim cititorii cu acest dans al orgoliilor minimale.

      O seara buna si pace, om mic!  

      Nu, domnule, nu sunt om mic. Sunt la locul meu. Tu esti cel nelalocul sau. Crezi ca ma impresionezi cu Fibonacci, de care se prevaleaza toti escrocii din piata de capital, asigurari si jocuri de noroc. Imi fluturi aluzii prostesti la Inchizitie si Renastere, crezand ca ma vei lasa cu gura cascata, "Mai, ce cult!"

      Nimic profund in tine! Totul este lustru. Dar nu ma deranjeaza asta, esti in rand cu vulgul, nimic neobisnuit. Dar preyentia prosteasca ca D-zeu vorbeste cu gura ta, mincinosule, asta nu este ingaduit!

      Bicisnicie. 

      eheee... ce subiect larg ai atins.... Locul omului (in lume)!

      unii il au, altii il cauta - iata diferenta intre agricultori si vanatori (in sens simbolic) 

      Mincinosul incearca si metoda rastalmacirii. Nu, omule cult, expresia "Sunt la locul meu" inseamna "ma comport normal", iar expresia "esti cel nelalocul sau" inseamna ca te comporti nepotrivit. Nu are nici o legatura cu vanatorii si culegatorii, agricultorii si mestesugarii, ci este despre normal si anormal. Parca spuneai ca te ocupai si cu filosofia. Asa?!

      OK, ocupa-te cu filosofia, scuze!, acesta este nivelul, nu-i nimic, este o ocupatie onorabila. 

      Dar nu mai vorbi despre D-zeu!

      Taci! 

    inca mai pierdeti bani la aceasta bursa? :)))

    lasa ca-i puneti pe pierdere, va scadea si mai mult. 

    1. Bursa cooperativei.

      Vrei sa cumperi ieftin?

    una tare de investigat pentru Bursa

    pare-se ca a zburat madam Dascalu de la ASF =SIIF si a venit DG Ovidiu Petru Gheorghe,fostul director Sibex

    acum asteptam cu Telegrama No. XYZ numirea madam pe la SIF,de la SIIF la SIF 

    1. Vedem BET la 7000?

      Nu cred, poate 7700

      Sigur! Mai vedem;

      Vrdem si medlufe in 8 lei?

      siggurson!! si brk la 0,1

      NO, NU VA HIE FRICA, O SA VIDETI TELEVAUA IN 1,6 PANA SA INȘEAPA SA CRIASCA NO!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb