VARA VRAJBEI NOASTRE Leul, minim după minim în raport cu dolarul, euro şi francul elveţian

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 iulie 2012

Leul, minim după minim în raport cu dolarul, euro şi francul elveţian

Leul a continuat, şi ieri, să se deprecieze în raportul principalele valute. Cursul euro/leu afişat de către Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,5571 lei/euro, în timp ce dolarul american valora 3,7399 lei, iar francul elveţian - 3,7944 lei. Toate cele trei monede se aflau, ieri, la niveluri maxime faţă de leu.

Cotaţia de referinţă publicată ieri arată o scădere a leului cu 5,5% faţă de euro comparativ cu rata de schimb de la finele anului trecut. Ultima cotaţie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro.

Faţă de dolar, pierderea anuală este de 11,9%, de la un curs de 3,3393 lei/dolar la sfârşitul lunii decembrie.

Paritatea oficială leu/franc elveţian a crescut de la 3,7883 lei/franc la 3,7944 lei/franc. Aceasta reprezintă un nou maxim din ultimele zece luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 5 septembrie 2011, când francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Florin Georgescu: Euro va reveni sub nivelul de 4,5 lei, după referendum

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, a declarat că moneda europeană urmează să revină sub nivelul de 4,5 lei, după referendumul cu privire la demiterea preşedintelui Băsescu şi clarificarea situaţiei de pe scena politică. Domnia sa a precizat: "Cursul e stabilit de Banca Naţională pe baza tranzacţiilor de pe piaţă.

Ne afectează direct şi afectează cetăţenii în primul rând, dar şi firmele. Consider că este o evoluţie conjuncturală, cursul va veni înapoi, deci se va aprecia, cred eu, până la un nivel de sub 4,5 lei/euro, cam de unde a plecat în momentul respectiv, ca efect al calmării şi clarificărilor de pe scena politică".

Dealerii au precizat ieri, însă, că jucătorii nu au reacţionat la declaraţia lui Florin Georgescu.

Ministrul finanţelor a mai spus ieri că economia urmează să crească în trimestrul doi comparativ cu perioada similară a anului trecut, rezultatele aferente primului semestru al anului urmând, de asemenea, să fie pozitive faţă de acelaşi interval al lui 2011. Domnia sa a explicat că recesiunea tehnică este mai puţin relevantă, ceea ce contează la sfârşitul anului fiind evoluţia produsului intern brut (PIB) faţă de finele anului trecut, nu faţă de trimestrul precedent. "Faptul că veniturile la bugetul consolidat s-au încadrat în proiecţii şi pe de altă parte discuţiile cu experţii creditorilor care ne menţin previziunea de 1,5% creştere economică ne îndreptăţesc să avem speranţe că şi datele economice privind creşterea PIB pe trimestrul doi vor fi pozitive. Chestiunea cu recesiunea tehnică zic că e un lucru secundar. Când judecăm creşterea economică noi o judecăm perioada aceasta faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Când zici creştere economică de 1,5% pe 2012 se înşelege că este o creştere economică în termeni reali faţă de PIB realizat anul trecut", a arătat oficialul guvernamental.

Florin Georgescu a declarat că Guvernul a anunţat misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), că deficitul bugetului general consolidat s-a înscris, în primul semes-tru, în parametrii care au fost negociaţi cu instituţiile financiare internaţionale. O altă ţintă pe care Executivul a atins-o o reprezintă încadrarea anvelopei salariale în nivelul stabilit pentru această perioadă, potrivit domniei sale. "Noi avem speranţa şi aproape certitudinea că faţă de anul trecut va fi o creştere economică, faţă de trimes-trul II şi faţă de 6 luni, şi, sigur, probabil vom ieşi şi din această recesiune tehnică, având mai mult un impact teoretic. Dar, din punct de vedere economic, ceea ce ne interesează este perioada din acest an raportată la anul anterior", a mai afirmat domnia sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5814
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2774
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9156
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.9928

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb