VÂRFUL PANDEMIEI DE CORONAVIRUS LA MIJLOCUL LUNII APRILIE, DAR DEJA... Sistemul de sănătate - pe marginea prăpastiei

George Marinescu
Ziarul BURSA #Miscellanea / 31 martie 2020

Sistemul de sănătate - pe marginea prăpastiei

Politicienii români fac paradă chiar şi în momente nepotrivite. Preşedintele Klaus Iohannis a participat sâmbătă la inaugurarea spitalului militar de campanie din curtea In­stitutului Ana Aslan, unitatea militară fiind însărcinată drept spital suport de triere a pacienţilor cu Covid 19. Spital care are momentan 130 de paturi pentru viitorii pacienţi, deşi autorităţile promiteau o capacitate totală de 500 de paturi.

Forţele Ministerului Apărării Naţionale au ridicat spitalul de la Ana Aslan în cinci zile, dar vom vedea câte cadre medicale de specialitate vor fi alocate spitalului de campanie din Otopeni, deoarece, în acest moment, la nivel naţional, 285 de cadre medicale au fost afectate de Covid 19. Din cele 1952 de persoane testate pozitiv (conform ultimelor date oficiale furnizate, ieri, la ora 13:00, de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi de Grupul de Comunicare Strategică), 285 sunt medici, asistente, infirmiere şi alţi angajaţi ai spitalelor din ţara noastră, cei mai mulţi fiind din Suceava, respectiv 181. Lor li se adaugă alte câteva sute de cadre medicale nevoite să fie testate şi să intre în izolare la domiciliu, deoarece este posibil să fi avut contact direct sau indirect cu unul dintre cei infectaţi cu Sars-Cov-2. Şi nu s-a terminat. Conform unor surse din interiorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, abia în 10 aprilie vom avea un tablou exact al cadrelor medicale care au contactat noul coronavirus. Pentru că mulţi dintre cei 1300 de angajaţi ai spitalului sucevean se află încă în perioada în care virusul poate fi incubat şi urmează să fie supuşi testării şi izolării. Conform informaţiilor prezentate de autorităţi până la închiderea ediţiei, la Spitalul Judeţean Suceava, 90 de cadre medicale sunt infectate cu Sars-Cov-2, iar acestora li s-au adăugat 149 de pacienţi, care au fost internaţi în spital fiind diagnosticaţi iniţial cu alte boli.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, anunţa în urmă cu două seri, într-un interviu acordat postului de ştiri Digi 24, că vârful epidemiei va fi atins în ţara noastră la jumătatea lunii aprilie sau imediat după.

Domnia sa estimează că vom avea peste 10.000 de români infectaţi cu Sars-Cov-2, la care este posibil să se adauge şi alte cazuri dintre cei 200.000 de compatrioţi care se vor întoarce în ţară cu ocazia sărbătorilor pascale.

Iar în afara acestora mai sunt cazuri care au fost raportate parţial opiniei publice.

Surse: Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi spitalul din Câmpulung Moldovenesc, pe lista celor afectate

Un astfel de caz este cel de la Spitalul Universitar de Ur­genţă Bucureşti, unde în urma gestionării proaste a prevenirii răspândirii epidemiei Covid 19 şi a cazurilor înregistrate pe Secţia de Nefrologie, în urmă cu o săptămână a fost demis managerul general. Se pare însă că nici noul manager nu gestionează criza aşa cum trebuie, deoarece trei medici de la Secţia de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenţă sunt internaţi la Victor Babeş şi Matei Balş. Conform unui cadru medical care a ţinut să îşi păstreze anonimatul, nu se ştie când a fost luat virusul de medici, dar este cert că în primele patru zile ale săptămânii trecute cei trei care au mers la spital au intract în contact cu colegii lor şi cu pacienţii internaţi pe Secţia de Cardiologie. Asta, deoarece nu prezentau niciun semn al bolii. Abia joia trecută, unul dintre ei a fost internat la Victor Babeş, iar ceilalţi doi au fost internaţi sâmbătă.

Sursa citată a declarat pentru Ziarul BURSA: "Nu se ştie de unde au luat virusul cei trei medici, deoarece niciun pacient din Secţia de Cardiologie nu avea Covid-19. Este posibil să se fi întâlnit cu alţi medici, de pe alte secţii şi să fi contractat virusul. În urmă cu o săptămână, la Secţia de Nefrologie au fost probleme şi o parte din secţia respectivă a fost închisă. Din această cauză a fost demis managerul spitalului. Ce mă surprinde, după ce medicii respectivi au fost internaţi zilele trecute, este că pacienţii de pe Secţia de Cardiologie nu au fost informaţi cu privire la riscul pe care îl au în privinţa Covid-19. Apoi, Secţia de Cardiologie este deservită de cel puţin 50 de persoane - cadre medicale şi personal auxiliar, care ar trebui să intre în izolare, deoarece săptămâna trecută au fost în contact cu cei trei medici depistaţi pozitiv. Este posibil să fi intrat în contact şi cu cadre medicale sau personal auxiliar de pe alte secţii ale spitalului".

Situaţia de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti este susţinută şi de un alt medic, care a declarat în mass-media, tot sub protecţia anonimatului: "Orice specializare poate intra foarte uşor în contact, fără protecţie. La noi în spital au fost deja câteva cazuri care au plecat mai departe la Balş sau Babeş. Unii erau suspecţi şi la unii chiar s-a confirmat, însă nu toţi medicii care au intrat în contact cu pacienţii respectivi au fost testaţi. Şi, deşi medicii se presupune că au prioritate la testare, am un coleg care ar fi avut motive să ceară test pentru că fusese în contact cu persoanele din ziua respectivă. El a fost certat pentru solicitarea testării şi i s-a transmis să meargă la spitalul Matei Balş sau Victor Babeş, fără să i se asigure vreo protecţie".

O situaţie dificilă, în cazul creşterii numărului de pacienţi cu Covid 19 şi al scăderii vârstei acestora, s-ar putea ivi la Spitalul de copii Grigore Alexandescu din Capitală. Un cadru medical ne-a declarat sub protecţia anonimatului: "Lucrurile se vor complica probabil când vor veni primii copii testaţi pozitiv cu Covid 19 şi pentru care va fi nevoie să asigurăm ventilaţia necesară în Secţia de Terapie Intensivă. Deocamdată este linişte şi nu mai intră în spital, decât cazurile urgente şi pacienţii care trebuie operaţi".

Din informaţiile furnizate ieri către mass-media, reiese că la spitalul Câmpulung Moldovenesc, din judeţul Suceava, trei medici şi două asistente medicale au fost testaţi pozitiv de Covid 19.

O lună de groază pentru sistemul medical românesc

Filmul evenimentelor îmbolnăvirii cadrelor medicale este unul demn de platourile de la Hollywood. El arată modul în care inconştienţa unor cetăţeni întorşi din Italia, combinată cu laissez-passe-ul unor manageri de spitale a dus la creşterea exponenţială a răs­pândirii epidemiei de Covid 19 în rân­dul cadrelor medicale din ţara noastră.

26 februarie - este diagnosticat cu Covid-19 primul caz din România. Este vorba despre un tânăr de 25 de ani din judeţul Gorj, care a intrat în contact direct cu un cetăţean italian, confirmat după ce a plecat din România.

10 martie - o femeie de 26 de ani din judeţul Hunedoara este depistată cu Covid-19. Tânăra a revenit în ţară în 1 martie, din zona Veneto, Italia. La sosirea în ţară, a fost informată, atât la graniţă, cât şi de către ofiţerul de gardă al DSP Hunedoara, să se autoizoleze la domiciliu. Nu a respectat izolarea şi, după ce a fost depistată pozitiv, a avut contact cu mai multe cadre medicale din Spitalul Petroşani.

12 martie - trei cadre medicale de la Spitalul din Petroşani care au intrat în contact cu tânara respectivă au fost confirmate cu Covid 19. Se presupune că 50 de cadre medicale ar fi intrat în contact direct sau indirect cu tânăra de 26 de ani. În urma testării, a rezultat că 11 cadre medicale au fost infectate cu Covid şi 118 angajaţi ai spitalului au intrat în izolare la domiciliu.

Abia în 25 martie, cele 11 asistente medicale, infirmiere şi îngrijitoare de la Spitalul de Urgenţă Petroşani, s-au vindecat şi au fost externate de la clinica de boli infecţioase din Timişoara. Managerul unităţii medicale din Valea Jiului, doctorul Alin Vasilescu, a precizat că alţi patru medici şi două infirmiere şi îngrijitoare care se aflau în izolare la domiciliu au depăşit acest moment şi se pot întoarce la serviciu. Ei sunt primii dintre cei 118 angajaţi ai spitalului care au fost nevoiţi să stea acasă 14 zile.

În această perioadă apar ceea ce experţii numesc clustere sau nuclee ale bolii şi nu vorbim despre centrele de excelenţă de la Institutul Naţional Matei Balş şi de la Victor Babeş, undem medicii au echipamente şi teste, ci de spitale normale, care au speriat prin dinamica fulminantă a bolii.

Sunt locuri în care medicii au fost minţiţi de bolnavi, n-au avut echipamente de protecţie şi nici nu au fost testaţi ei înşişi, pentru a-şi putea proteja colegii şi pacienţii. Este vorba, în afară de spitalul din Petroşani, de spitalul Gerota - ce aparţine Ministerului Afacerilor Interne - din Bucureşti - şi de situaţia dramatică de la Spitalul Judeţean Sfântul Ioan cel Nou din Suceava.

Cazul Gerota

Pacientul numărul 17 este un fost ofiţer din cadrul Ministerului de Interne.

În 26 februarie - data la care în judeţul Gorj este înregistrat primul caz de Covid 19 din România - pacientul 17, în vârstă de 60 de ani, se întoarce în ţară din Israel, unde a fost în excursie împreună cu amanta sa.

2 martie - Bărbatul împarte mărţişoare la Administraţia Domeniului Public a Sectorului numărul 4 din Capitală. În clădire se aflau 120 de persoane.

3 martie - Bărbatul merge la spital, dar nu rămâne internat.

4 martie - Pacientul 17 merge la muncă, Administraţia Domeniului Public Sector 4.

5 martie - Se internează la Spitalul Dimitrie Gerota cu simptome de enterocolită. Întrebat dacă a fost în străinătate, bărbatul neagă.

9 martie - Medicii îi fac teste suplimentare şi se stabileşte că pacientul 17 are coronavirus.

10 martie - Fiul pacientului 17, ofiţer din cadrul Serviciului Român de Informaţii, a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus (COVID-19).

11 martie - O femeie de 43 de ani, medic gastroenterolog, este primul cadru medical infectat cu COVID-19. Femeia a intrat în contact cu pacientul 17. În aceeaşi zi, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, anunţă că pacientul 17 şi-a infectat nora însărcinată, care munceşte la Primăria Capitalei, şi nepotul. Alţi patru oameni au fost infectaţi de acesta. Procurorii deschid un dosar penal pe numele fostului ofiţer MAI pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Tot în 11 martie, un bărbat de 55 de ani, care a fost şoferul pacientului de la Spitalul Gerota, este confirmat cu COVID 19. De asemenea, o femeie de 54 de ani, care a luat legătura cu Pacientul 17, este testată şi rezultă că are coronavirus. Al 47-lea caz de Covid 19 din ţara noastră, depistat în aceeaşi zi, este un bărbat, în vârstă de 48 de ani, cu domiciliul în Bucureşti, care a intrat în contact cu fiul pacientului nr. 17.

12 martie - o tânără, în vârstă de 20 de ani, din Bucureşti, este testată pozitiv la virus. Este contact direct cu un prieten al şoferului pacientului internat la Spitalul Gerota.

13 martie - alte patru cazuri de îmbolnăvire au fost confirmate în Bucureşti, la Institutul Naţional "Matei Balş", ca urmare a răspândirii virusului de către pacientul 17.

De atunci şi până acum, numărul celor care au contact noul coronavirus, în Capitală, a crescut constant.

Drama Spitalului Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava reprezintă un caz aparte prin modalitatea în care a fost transmis virusul pe fondul unor decizii neraţionale ale conducerii şi ale directorului medical al unităţii de sănătate publică.

2 martie - unul dintre primii pacienţi depistaţi cu coronavirus în România - pacientul nr.6 - este internat în Spitalul Judeţean Suceava. Este vorba despre un bărbat, în vârstă de 71 de ani, care a revenit în ţară din Lombardia, unde a efectuat un tratament cu citostatice. El a intrat în ţară prin punctul vamal Nădlac şi a călătorit cu autocarul până la Suceava. Pe 2 martie i s-a făcut rău, s-a dus la Spitalul Judeţean şi a fost internat la Unitatea de Primiri Urgenţe.

4 martie - Pacientul nr. 6 este diagnosticat cu noul coronavirus şi transportat câteva ore mai târziu la Spitalul de Boli Infecţioase de la Iaşi. Din 2 până în 4 martie, pacientul a stat la terapie intensivă, i s-au făcut mai multe analize şi a intrat în contact cu medici, asistente, pacienţi. În urma acestor contacte directe, în zilele următoare sunt depistaţi 20 medici şi asistente din cadrul spitalului sucevean ca purtători ai coronavirusului.

17 martie - 120 de cadre medicale, din cele 1300 ale Spitalului Judeţean Suceava, sunt supuse testării cu privire la noul coronavirus.

23 martie - Mircea Macovei, directorul medical al spitalului, care cu o zi înainte a primit rezultatul pozitiv al testului efectuat, i-a chemat pe toţi cei 300 de medici şi pe asistenţii în spital, la o şedinţă, favorizând, astfel, răspândirea cu rapiditate a noii epidemii în rândul cadrelor medicale. Mulţi dintre cei care au participat la şedinţă au susţinut, sub protecţia anonimatului, că au fost prezenţi, deoarece directorul medical i-a ameninţat cu un ordin al ministrului sănătăţii şi le-a fost frică de faptul că, în caz de absenţă, vor fi concediaţi.

24 martie - conform datelor raportate către Institutul National de Sănătate Publică din teritoriu, un număr de 103 cadre medicale sunt diagnosticate cu noul coronavirus, după cum urmează:

- 43 de medici, dintre care 27 de medici sunt de la Suceava;

- 45 de asistenţi medicali, dintre care 30 sunt din Suceava;

- 14 infirmieri, dintre care 13 din Suceava

- o îngrijitoare.

După acest anunţ, numărul cadrelor medicale infectate de la spitalul sucevean a crescut până la finalul săptămânii trecute, ajungând la 92 de persoane, joi, 26 martie. Medicii epidemiologi de la Direcţia de Sănătate Publică Suceava se tem că efectele acestui haos se vor vedea peste 10-14 zile, când se preconizează o explozie de infectări în zona respectivă. Actualul ministru al Sănătăţii, fostul secretar de stat Nelu Tătaru, s-a deplasat la mijlocul săptămânii la spitalul din Suceava, unde a dispus închiderea pentru 48 de ore a Unităţii de Primiri Urgenţe pentru a fi realizată dezinfectarea totală.

Nelu Tătaru a spus: "S-au făcut greşeli mari la Spitalul din Suceava. Zeci de angajaţi au fost chemaţi în curtea unităţii medicale, să fie testaţi pentru Covid-19. Au stat câteva ore împreună, la coadă, fără să respecte măcar distanţa socială şi au fost expuşi noului virus".

Despre respectiva situaţie, Tudor Ciuhodaru, medic primar UPU Spitalul de Neurochirurgie Iaşi a menţionat: "Este incredibil şi inacceptabil. Viaţa colegilor mei a fost încă o dată pusă în pericol. Viaţa colegilor mei trebuie protejată şi am văzut o oroare: ni se spune că suntem eroi, dar suntem lăsaţi la coadă când e vorba de testare".

Corespondentul local al Radio Româ­nia Actualităţi a anunţat vineri seara că Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava s-a redeschis. Clădirea a fost decontaminată şi complet separată de restul spitalului. Conform unui comunicat din partea prefecturii judeţului respectiv, aici vor lucra cadre medicale din judeţele Iaşi şi Suceava, personal medical care a fost testat cu rezultat negativ la infectarea cu noul coronavirus.

Alte unităţi medicale cu probleme

25 martie - Ministerul Apărării Naţionale a anunţat închiderea pentru 48 de ore a Spitalului Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Popescu" Focşani după ce marţi, 24 martie, au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 două persoane din rândul personalului medical şi auxiliar sanitar.

25 martie - 55 de cadre medicale de la Spitalul Obregia din Capitală au intrat în autoizolare, dintre care zece sunt medici, inclusiv rezidenţi. Iniţial s-a crezut că 70 au intrat în contact cu un tânăr depistat pozitiv cu noul coronavirus. Pavilionul în care a fost pacientul pozitiv este izolat. S-a făcut dezinfecţie. Tânărul bolnav a fost internat nevoluntar, în 19 martie, la Psihiatrie, cu crize şi nu avea simptome. Ulterior a făcut febră şi a fost testat.

25 martie - Purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi, Liliana Iordăchescu, a confirmat că trei cadre medicale, angajate la Spitalul Judeţean, la cel de Pediatrie şi cel de Boli Infecţioase din municipiul Galaţi, au fost confirmate cu COVID-19. Cele trei cadre medicale s-au întors pe 13 martie, la Galaţi, dintr-o ţară care, la acel moment, nu se afla pe nicio listă a zonelor galbene sau roşii. În consecinţă, celor trei cadre medicale nu li s-au impus restricţii de circulaţie, acestea revenind la locul de muncă. Surse medicale susţin că toate persoanele infectate au călătorit împreună în Turcia, revenind în ţară cu un autocar în care s-au mai aflat peste 30 de alte persoane. Directorul Spitalului Judeţean Ga­laţi, Valentina Dobrea, a confirmat că un angajat al unităţii sanitare este infectat cu coronavirus şi a dispus efectuarea unei anchete epi­demio- ­logice. Aceeaşi procedură se derulează şi la Spitalul de Pediatrie Sf. Ioan din Galaţi, unde directorul medical Iuliana Moraru a declarat că un cadru medical a fost confirmat cu Covid-19.

26 martie - Institutul Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile - anunţă că, la nivel naţional, sunt 153 de cadre medicale şi personal auxiliar pentru care testele au ieşit pozitive la noul coronavirus, conform datelor raportate din teritoriu. Potrivit centralizării, 70 de medici, 50 de asistente, 15 infirmiere, o îngrijitoare şi 17 persoane din personalul auxiliar sunt infectate cu COVID-19. Repartiţia pe judeţe era următoarea: Suceava - 90, Bucureşti - 36, Hunedoara - 12, Covasna - 5, Iaşi - 3, Arad - 2, Neamţ - 2, Vrancea - 2, Constanţa - 1.

27 martie - 10 cadre medicale infectate cu Covid-19 în judeţul Arad. 150 de medici, asistente şi infirmiere au intrat în izolare. Doi dintre cei 10 oameni din personalul medical infectaţi lucrează la Spitalul Orăşenesc Ineu, iar ceilalţi opt sunt de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Arad. La începutul săptămânii trecute, în spitalul arădean a decedat un pacient infectat cu noul coronavirus.

Un cadru medical din Spitalul Judeţean Arad oferă amănunte cutremurătoare: "De când domnul ăsta s-a internat, toţi care am lucrat în perioada asta, suntem cu siguranţă contaminaţi. Noi intrăm în contact cu alte persoane, alţi bolnavi. Noi poate ducem virusul pe picioare, dar ei nu. O singură mască ni se dă dimineaţa în tură şi o singură mască seara. 12 ore purtăm o mască. Intrăm în contact cu bolnavii, care sunt fără imunitate. Suntem conştienţi că transmitem şi e foarte periculos. Nu ştiu ce se va întâmpla de acum încolo".

28 martie - angajaţii Ambulanţei Mehedinţi solicită testarea întregului personal după ce un pacient care a fost transportat cu salvarea a fost depistat pozitiv la Covid 19.

Tot săptămâna trecută, Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi a închis un etaj al Secţiei de Gastroenterologie, iar 16 cadre medicale au fost trimise în izolare, pacienţii fiind mutaţi în alte saloane. De asemenea, Compartimentul de boli infecţioase al Spitalului din Turda este închis. Un pacient care a fost confirmat cu noul virus a stat câteva zile internat aici, fără să fie testat, iar până au aflat că are boala, cadrele medicale care au intrat în contact cu el nu s-au protejat.

Şi cadrele medicale din Spitalul Universitar din Bucureşi reclamă lipsuri. Doi pacienţi care au fost iniţial internaţi aici au murit din cauza virusului.

În România, până acum, 12 spitale au fost desemnate să trateze exclusiv pacienţi cu Covid-19. Acestora li se adaugă noul spital militar mobil din curtea Institutului Ana Aslan. În celelalte unităţi medicale, unde vor ajunge pacienţi infectaţi cu noul virus, locurile unde vor fi trataţi aceştia trebuie izolate de compartimentele unde sunt internaţi cei cu alte boli.

29 martie - Un asistent medical din Spitalul Judeţean Sibiu a fost testat pozitiv de Covid-19, după ce a intrat în contact cu o persoană care a revenit recent din Germania.

În aceeaşi zi, Spitalul orăşănesc Aleşd anunţă că mai multe cadre medicale sunt în izolare după ce au avut contact cu un pacient bolnav de Covid 19, care a minţit că nu a fost în străinătate. Pacientul a fost transportat la Spitalul Judeţean Oradea, după care a ajuns la spitalul municipal din aceeaşi localitate unde a aflat că testul privind Covid 19 este pozitiv. Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor din judeţul Bihor, susţine că la Aleşd o secţie a fost închisă şi 20 de cadre medicale sunt în izolare la domiciliu.

29 martie - Cinci cadre medicale de la Centrul de Transfuzii Bucureşti au intrat în izolare după ce, vineri, 27 martie, Direcţia de Sănătate Publică a anunţat că un donator a fost depistat pozitiv cu Sars-Cov-2. Cantitatea de sânge recoltată de la donatorul de sânge respectiv a fost aruncată.

30 martie - Spitalul Deva a intrat în carantină. Conform informaţiilor oferite de Vasilică Potecă, prefectul judeţului Hunedoara, cei 69 de pacienţi care mai sunt internaţi în spital vor fi izolaţi, testaţi de Covid 19 şi apoi vor fi externaţi, treptat, pentru ca în următoarele 14 zile spitalul să fie dezinfectat, utilat pentru lupta împotriva virusului şi redeschis. Daniela Roşca a fost suspendată din funcţia de manager al Spitalului Municipal Deva. Daniela Roşca susţinea, ieri, că 13 pacienţi şi 5 medici sunt infectaţi cu Sars-Cov-2 în Spitalul Municipal Deva.

Autorităţile se pregăteau, la închiderea ediţiei, de scenariul 4 al pandemiei, ceea ce înseamnă că se aşteaptă să depăşim 2000 de persoane infectate cu Covid-19. Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a declarat care sunt măsurile în acest scenariu: "Pacienţii cu simptomatologie uşoară sau asimptomatici sunt trataţi la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie sau a voluntarilor - studenţi, elevi la şcolile sanitare sau rezidenţi ani mici. Bineînţeles că, odată trecuţi la domiciliu, restricţiile sunt şi mai mari. Ei sunt pacienţi confirmaţi, chiar dacă asimptomatici, iar restricţiile trebuie să fie totale. Vor semna şi un document pe proprie răspundere sub incidenţa Codului Penal". În privinţa aprovizionării persoanelor infectate, plasate la domiciliu, Nelu Tătaru a spus: "Ele primesc inclusiv suport hrana, medicaţia din spital pentru simptomele uşoare şi supravegherea zilnică pentru fiecare pacient. În contextul în care în scenariul 4 rămân în spital doar cazurile medii, cazurile severe sau critice, avem şi o decongestionare a spitalelor, pentru a se pregăti pentru cazurile critice şi grave".

----------

Situaţia este dramatică în privinţa persoanelor care au nevoie de asistenţă medicală la domiciliu. Ministerul Sănătăţii a emis un ordin prin care cadrele medicale care au normă întreagă în spitale nu mai pot presta asistenţă medicală la domiciliu, adică nu mai pot colabora cu firmele care au ca principal domeniu de activitate asigurarea acestui tip de asis­tenţă.

Un cadru medical a declarat pentru Ziarul BURSA: "Din informaţiile mele, doar o singură firmă mai oferă asistenţă medicală la domiciliu, deoarece are întregul personal angajat. Restul firmelor de profil din Capitală lucrau cu personal medical de la stat, pe bază de colaborare. În urma ordinului emis de Ministerul Sănătăţii, toate aceste firme şi-au suspendat activitatea. Îmi este frică să mă gândesc ce se întâmplă în această perioadă cu persoanele care au nevoie de asistenţă medicală la domiciliu".

Consiliul Concurenţei constata în urmă cu un an că piaţa serviciilor de îngrijiri medicale/paliative la domiciliu este slab dezvoltată, existând un număr relativ mic de firme care desfăşoară aceste servicii. Conform Consiliului Concurenţei, în municipiul Bucureşti, Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti avea contracte în acea perioadă cu 43 furnizori de îngrijiri medicale/paliative la domiciliu, iar la nivel naţional exista o acoperire generală de numai 7,9%.

----------

Lista spitalelor şi unităţilor medicale afectate de Covid-19, până la închiderea ediţiei:

1. Spitalul Judeţean Suceava - intrat în carantină; a fost redeschisă UPU;

2. Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi;

3. Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Aristide Serfioti" Galaţi;

4. Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Popescu" Focşani;

5. Spitalul Municipal Lugoj;

6. Spitalul din Petroşani;

7. Spitalul Judeţean de Urgenţă ,,Sfântu Gheorghe";

8. Spitalul Judeţean Sibiu;

9. Spitalul Municipal Deva - spital intrat în carantină;

10. Spitalul M.A.I. Dimitrie Gerota - Bucureşti - spital intrat în carantină;

11. Spitalul Universitar de Urgenţă - Bucureşti;

12. Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca - Bucureşti;

13. Spitalul de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri - Bucureşti;

14. Spitalul ,,Alexandru Obregia" - Bucureşti;

15. Maternitatea Medlife - Bucureşti;

16. Centrul de Dializă Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. ...

    1. Doar minciuna si propaganda mai tin imaginea sistemului de sanatate. Este evidenta dorinta de a falimenta sistemul de stat pentru a ne fi prezentata dupa epidemie alternativa privata care va fi iesit din criza binemersi si cu buzunarele doldora. Masuti ca suportarea tuturor cheltuielilor COVID din fondurile CASS nu din fondurile de urgenta ale guvernului imi arata ca se doreste falimentarea CASS. Nimeni nu contribuie, toata lumea ia este reteta clasica pentru faliment. Dupa criza nu vom mai avea asigurari de stat. Ministrul sanatatii nu aproba testarea in Bucuresti pentru ca stie ca nu va mai putea ascunde raspunderile, gafele si cum s-a propagat epidemia. Toti premiantii au furat ani de zile din sistem, multi medici au un caracter infect si nici un fel de etica a muncii. In curand cand lucrurile devin nasoale(si mai e putin) o sa trimita ca nesimtita aia de la Orastie un fax la DSP ca s-a bagat la izolare. Doua saptamani pe banii angajatorului. Astfel de oameni, cu un astfel de caracter trebuie sa nu mai aiba niciodata loc intr-un sistem public!! In UK s-au oferit 600.000 de voluntari in 3 zile .

      Părerea 1. 1 nu aparține 1-lui.

    Faptul că spitalele românești sunt praf, se știa demult. Intervenția eficienta se realizează cu echipamente, dotări, nu cu vorbe goale. Medicii au spus foarte clar că au devenit carne de tun și că realitatea prezentată la TV e mult diferită de cea din spitale unde se moare pe capete.

    Ipocrizia NU mai salvează România. Criza ne-a prins cu pantalonii in vine. Romania nu mai produce nimic iar aici e vina statului care deci de ani a dormit pe el. Declarația lu Iohannis de susținere a industriei naționale după atâția ani de batjocură e cel puțin surprinzătoare. Asasinii economici au făcut ce au vrut ei din aceasta țară în ultimii 30j de ani dar acum, gata nene... 

    1. ....

      Doctorii sunt precum soldatii trimisi sa apere cetatea fara armura.

      Ar trebui ca to personalul medicai sa aiba echipament de protectie iar spitalele sa aiba cel putin o camera de dezinfectare in care personalul sa intre periodic (conform unui protocal stabilit la nivel national, de exemplu dupa contactul cu un nr. de x pacienti si obligatoriu la sfarsitul programului) pentru dezinfectare. 

      Altfel, in ritmul actual vom inchide treptat toate spitalele pentru ca nu suntem in stare sa asiguram masti, ochelari, combinezoane 9adica niste echipamente relativ ieftine si usor de produs) si kituri de testare (de preferat rapide).

      Suntem penibili iar cei responsabili de asigurarea acestor materiale se fac vinovati de zadarnicirea combaterii Covid!!! 

      Completare:

      S-a dovedit ca victimele atacului Covid sunt persoanele cu sitemul imunitar slabit (in principal pe fondul altor afectiuni) iar de aici rezulta cea mai simpla, eficienta pe termen lung si evidenta cale de combatere a Covid, si-anume INTARIREA SISTEMULUI IMUNITAR. 

      Guvernantii ne prezinta ordonante dupa ordonante si masini militare pes trazi dar NU am auzit de INITIEREA SI PREZENTAREA vreunui PROGRAM NATIONAL DE INTARIRE A SITEMULUI IMUNITAR prin care statul sa sprijine populatia incepand cu cei al caror sistem imunitar este deficitar, bolnavii cronici, persoanele in varsta si terminand cu parlamentarii (a caror lipsa de la locul de munca chiar nu se simte) si prin care sa dea de lucru producatorilor farmaceutici din tara. 

      Vreti sa luptati impotriva Covid cu Humvee-urile si mitraleierele? Sunteti "stupid"! Introduceti teroarea psihologica in randul populatiei pentru greselile voastre in gestionarea crizei (si in special in dotarea cu echipamente de baza, ieftine si usor de procurat) 

      1. Achizitionati echipamente de protectie, teste rapide de Covid (testele cu raspuns peste cateva zile sunt Vax. Ce sa faca pana atunci spitalul cu pacientul repectiv care ii calca pragul?) dezinffectanti si aparate de ventilatie. Toate spitalele trebuie sa aiba teste rapide. Vine pacientul, este izolat, testat dupa care vine rapunsul in catev ore si apoi este tratat prin aplicarea protocolului corespunzator rezultatului testarii.  

      2. stabiliti proceduri clare pentru personalul medical privind abordarea pacientilor in aceasta perioada precum si in privinta circulatiei personalului medical in interiorul unitatilor medicale (pentru limitarea interactionarii in absenta echipamentelor de protectie) si in privinta cazarii pacientilor si a utilizarii spatiilor si dotarilor din unitatile medicale 

      3. initiati un program national de intarire a sistemului imunitar (costa mult mai putin decat griparea economiei) 

      4. interziceti desfacerea contractelor de munca pe perioada starii de urgenta, stabiliti agentii economici carora statul le va "prelua" contractele de munca si va plati angajatii pe perioada acestei stari (de exemplu pentru cei din zona horeca, tranporatorii aerieni, agentii comerciali non-alimentari/farma, agentiile de turism etc.) si stabiliti cuantumul platilor (75% din ultimul salariu). Eventual stabiliti niveluri de afectare pentru toti agentii economici, incadrati pe fiecare in nivelul corespunzator si apoi oferiti sustinere corespunzatoare gradului de incadrare/afectare astel incat dupa trecerea starii de urgenta sa isi poata relua activitatea (unii sunt mai afectati decat altii asa incat vor avea nevoie de mai mult suport decat altii si mergeti pe sutinerea contractelor de munca de la 75% pentru cei mai afectati pana la x% pentru cei mai putin afectati unde compania poate sustine singura o parte din efortul financiar). 

      Eventual taxati suplimentar agentii economici care au prosperat pe criza pentru ai sustine pe cei care sufera de pe urma crizei (un fel de taxa de solidaritate) 

      5. economia trebuie sa functioneze ca sa intre bani la buget asa incat amanati plata obligatiilor (rate bancare, utilitati, obligatii catre buget etc.) doar pentru cei al caror venit a cazut cu minim x% fata de luna anterioara (30% de exemplu) 

      6. pentru bugetarii fara activitate in aceasta perioada platiti 75% din ultimul salariu sau, la alegerea lor, considerati aceasta ca fiind perioada de concediu si platiti ca atare (iar daca va fi depasita perioada de concediu la care are dreptul fiecare, se va aplica automat plata a 75% din ultimul salariu anterior starii de urgenta 

      7. interziceti vanzarea echipamentelor de protectie, dezinfectantilor etc. in scop speculativ, controlati asta si majorati pedepsele

      8. Luati alte masuri economice (sunt multe eligibile). Pentru asta considerati fiecare domeniu economic in parte, stabiliti cu cei afectati ce se poate face ca firmele sa isi poata continua activitatea iar acolo unde nu este posibil stabiliti ce se poate face pentru ca agentii economici sa poata depasi rezonabil criza, fara concedieri si fara insolvente). 

      Completare:

      In conditiile in care se vor interzice concedierile iar statul va asigura 75% pentru toti angajatii in dificulate, nu se mai justifica anularea platii ratelor catre banci insa statul va avea nevoie de finantare asa incat prin act normativ, pe perioada starii de urgenta, statul VA PUTEA IMPRUMUTA DE LA BANCI (SI DE LA BNR PANA LA ACOPERIREA NECESARULUI daca bancile nu il pot finanta sau nu vor sa o faca) toate sumele necesare efectuarii platilor pentru angajatii din sectorul privati "preluati de stat"si pentru sutinerea agentilor economici in dificultate, la dobanda de referinta (2,5%) de la banci si la dobanda 0% de la BNR.

      Este o masura necesara si rezonabila pentru toate partile implicate. 

      Completare:

      Vor fi agenti economici (cu siguranta cei obisnuiti sa traiasca din smecheriile pe spatele bugetelor public si local cu ajutorul baronilor locali pentru ca au hotia in sange) care vor incerca sa profite in mod nejustificat de situatie.

      Statul va trebui sa adopte masuri dure impotriva acestora. 

      Completare:

      La un moment dat (peste o luna, 6 saptamani) se vor redeschide scolile iar operatiunea trebuie pregatita din timp ca sa nu repetam situatia din sistemul sanitar care a fost prins nepregatit. 

      Sunt copii cu afectiuni (cum ar fi diabetul dar nu numai) care ii fac vulnerabili la atacul Covid. Ce facem cu ei pentru ca ii pierdem daca ii aducem la scoala in absenta unui vaccin eficient? Pentru ei cel mai bine ar fi sa ramana acasa si sa poata asista la sau primi pe internet lectiile filmate ale colegilor lor urmand ca evaluarea acestor elevi sa fie facuta tot on-line, pentru promovarea anului scolar. 

      Avem cadre didactice cu varii afectiuni care le fac vulnerabile in fata Covid. Ce acem cu ele? O solutie care pare a fi oportuna este activarea somajului tehnic pentru ele (daca vor fi de acord) astfel incat sa poata sta acasa pana la inceperea noului an scolar. Daca se va merge pe aceasta solutie, trebuie gasit din timp personal inlocuitor sau modficarea orarelor astel incat cursurile sa poata fi preluate de personalul existent al scolii (prin ore suplimentare). 

      In ambele cazuri (copii si profeori) trebuie facute situatiile din timp, nu la inceperea cursurilor cand este deja tarziu.

      In paralel, pana la reluarea cursurilor trebuie pregatite scolile in mod corespunzator (de exemplu sa fie dotate cu substante dezinfectante astfel incat la intrarea in scoli elevilor sa li se dezinfecteze mainile si chiar ghiozdanele). Trebuie stabilite din timp proceduri care se aplica in diferite situatii ce pot exista sau aparea pe parcurs (copii cu simptome, copii din familii in care exista simptome sau infectati cu Covid etc.). Cum facem sa reducem densitatea elevilor din clase. Dotam profesorii cu masti? Dar pe elevi, ii dotam cu masti si cu ochelari? Stabilim niste reguli de conduita in scoli pentru preventie? Daca da, care sunt acestea si cum facem sa le popularizam (mass media + la prima ora de curs). Etc. etc. 

      Completare:

      Propun o ordonanta de urgenta prin care toti parlamentari si guvernantii din ultimii 30 ani sa devina personal auxiliar si "voluntar" in spitalele romanesti. 

    Puteau face spital la Romexpo

    Cazarea medicilor la Romano-americana  

    l-au facut aiurea la Ana Aslan

    Incompetenti  

    1. Or sa faca si la Romexpo si pe Stadionul National si in salile de sport facute de Ponta.. peste tot o sa vezi numai spitale de campanie.

    Aseara la TV se spunea ca se produc masti in tara si se exporta.La nivelul tarii se fac importuri si se sta la coada.Care este cauza si adevarul?Comosionul?

    Avem cca. 1 milion de romani intorsi in tara din Italia, Germania, Anglia, Franta, Spania, etc. Acestia au intrat in tara cu mainile in solduri, 90% ca si purtatori asimptomatici de virus si au mers in localitatile de domiciliu (multi dintre ei la tara) unde au respectat sau nu au respectat izolarea. Ei trebuiau urmariri si prioritizati la testare, nu bucurestenii din blocuri, care sunt totusi de peste 10 zile in auto-izolare la domiciliu, cu circulatia restrictionata.

    Dar cei care au mers in localitatile de domiciliu fiind veniti din afara, am auzit ca umbla liber prin localitatile lor si o ard boschetareste pe acolo, ca in concediu, refuzand izolarea. Ei vor provoca un nou fenomen Suceava in zonele lor. Iar acolo chiar vor fi probleme ca nu sunt spitale.. tre sa-i duci la oras sau la judet, unde nu prea sunt medici sa-i trateze.  

    1. Frica(de sefi!!??) ,minciuna, incompetenta si prostia de sus pana la (multi) medici inchid spitalele.! Valoarea conducatorilor si a subordonatilor ,acum se vede- in criza .

    Greșeala este că s-au dat ordonanțe militare în sistemul medical înainte să se facă un necesar centralizat de pe toată tara cu tot ce e nevoie pentru tratarea COVID in spitale și statul român să le achiziționeze centralizat. E o forma de ipocrizie sa obligi medicii sa presteze actul medical desi știi bine că spitalele din România sunt praf la dotare.

    Practic staul român păzește cu arma la fund un sistem putred care sta sa crape, la fel ca in tarile africane in care doctorul este somat să trateze, cu pistolul la tâmplă. 

    Se anticipează, gicește sau se dă cu banul???

    1. Domnule doctor ARAFAT!Strange cadrele medicale infectate (,care se chinuie in tara )si adu-le in Bucuresti ,sa fie tratate si vindecate cat mai repede posibil Cat de curand o sa ai nevoie de ele!!

      Si trimte in spitale in locul lor parlamentarii si guvernantii din ultimii 30 de ani.

    Cred ca e o concurenta de factori, in special datorata incapacitatii statului de a si coordona actiunile, coroborata cu indolenta traditionala ce domneste de ani in spitalele romanesti. Se vorbeste de tonele de materiale de protectie aduse din korea, de mastile produse in Ro etc, iar la nivelul unui spital se distribuie 24 de masti!!! Firea se lauda ca testeaza ea 10000 de bucuresteni , de unde are testele? De ce sunt zeci de spitale fara teste iar asta are atatea? Nu mai bine se trimite politia sa i le ia si sa le distribuie in spitale? Sunt lucruri de neanteles, incep sa am o senzatie de haos, ascuns in declaratii sforaitoare! As intreba si eu, de ce blocati economia si ne arestati la domiciliu, daca spitalele voastre dragi, care va temeati ca vor fi supraaglomerate se inchid din cauza lipsurilor si incompetentei? Ne cereti sa stam in casa, ok stam, dar voi in afara ca faceti demonstratii de forta pe strazi si ne cantati imnul , ce faceti?

    1. In primul rand este o lipsa de logica Degeaba imi spui mie ,spala-te pe maini si stai in fund acasa,cand permanent intra in tara(probabil pana in septembrie) sute de purtatori de coronavirus INDIA ,TARA cu un miliard trei sute de milioane de locuitori ,a inchis total granitele aeriene si terestre.Am mai spus ca,inainte de a ne izola in case trebuia ca toti romanii de peste hotare sa fie anuntati pe10 martie sa se hotarasca daca vin in tara pana pe data de 15 martie. Pe data de20martie SE INCHIDEAU GRANITELE TERESTRE SI AERIENE pentru civili .Exceptii pentru transportul de marfa ,locuitorii de la granita care locuiesc intr-un stat si au serviciul in altul , avioanele statului (cu marfa ,cu oficiali).CRED ca era suficient o luna.

      Respect! Mi-as dori sa vad o astfel de gandire si la varful statului. Este corect ce spuneti. Cand Ungaria a creat acel culoar de trecere catre Romania, era perfect ca Romania sa anunte la acel moment ca asteapta romanii din strainatate timp de o saptamana prin acel culoar. Sau alternativ daca mai era posibil si un alt culoar de trecere, aceeasi situatie, cu un termen clar, dupa care granite inchise si dadeai voie sa intre cazuri individuale exceptionale, in niciun caz nu lasi granita deschisa saptamani la rand in plina criza.

    cind au luat spaga sau contaminat de la bacnote

    1. Corect se scrie ,,s-au contaminat'' si ,,de la bancnote''...spaga e scris corect dar nu se specifica in comentariu la cine se refera...probabil ca s-a gandit la toata populatia...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb