Primăriile în a căror rază teritorială statul a construit locuinţe ANL pot refuza să le scoată la vânzare, întrucât în România funcţionează principiul descentralizării, a anunţat, la Bistriţa, ministrul Dezvoltării Regionale şi al Locuinţei, Vasile Blaga, transmite NewsIn. "Nu putem obliga unităţile administrativ-teritoriale să vândă locuinţele ANL. E drept că s-au construit din bugetul statului, dar primăriile au oferit gratuit terenurile şi toate utilităţile, deci nu putem să le obligăm. Dacă doresc, le vând, dacă nu, nu", a explicat ministrul Vasile Blaga, care a spus că nici locatarii apartamentelor respective nu pot fi obligaţi să le cumpere.
Până în 31 decembrie 2008, prin ANL s-au construit în România 22.600 de locuinţe ANL, iar anul acesta încă 1.100. Vasile Blaga a anunţat că sunt 7.400 de locuinţe pentru care s-au făcut cereri de vânzare, dar numai pentru 3.221 s-au primit aceste hotărâri din partea consiliilor locale, prin care locuinţele ANL sunt trecute din domeniul public al statului în domeniul privat al statului, o condiţie obligatorie pentru a putea fi scoase la vânzare.
În situaţia în care tinerii nu vor dori să cumpere locuinţele în care stau cu chirie, Blaga a spus că nimeni nu îi va putea obliga. Ministrul a asigurat, totodată, că nici cuantumul chiriei nu va creşte în cazul lor.
"Contractele se reînnoiesc din cinci în cinci ani de zile, iar preţul de închiriere nu va fi mai mare pentru cei care nu vor să le cumpere. Sunt nişte restricţii la vânzare. Nu poţi cumpăra locuinţă ANL dacă ai alta şi nici dacă venitul pe cap de membru al familiei este dublul salariului mediu pe economie. Discutăm totuşi de un program social", a spus ministrul Vasile Blaga