Venezuela: Autorităţile închid complet frontierele

V.M.
Internaţional / 23 februarie 2019

Nicolas Maduro (Sursa foto: Twitter)

Nicolas Maduro (Sursa foto: Twitter)

Guvernul venezuelean a informat, ieri, că a închis complet punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Columbia, invocând presupuse "ameninţări la adresa suveranităţii ţării din partea statului vecin, de unde opoziţia regimului de la Caracas aşteaptă intrarea, în cursul zilei de sâmbătă, a ajutoarelor umanitare donate de mai multe ţări şi depozitate în oraşul de frontieră columbian Cucuta, transmit, astăzi, EFE şi Xinhua.

Această măsură a fost impusă la numai câteva ore după ce preşedintele Nicolas Maduro a ordonat închiderea comunicaţiilor cu insulele Aruba, Bonaire şi Curaçao - toate teritorii olandeze - precum şi închiderea graniţei cu Brazilia, unde sunt depozitate, de asemenea, ajutoare destinate populaţiei din Venezuela.

"Guvernul bolivarian informează publicul că din cauza seriei de ameninţări grave şi ilegale din partea guvernului columbian la adresa păcii şi suveranităţii Venezuelei, a luat decizia de a închide complet, temporar, podurile Simon Bolivar, Santander şi Union", conform anunţului făcut pe Twitter de vicepreşedinta Delcy Rodriguez.

Oficialul a declarat, într-un alt mesaj publicat pe Twitter, că guvernul preşedintelui columbian Ivan Duque pune la dispoziţie teritoriul propriei ţări, la ordinele preşedintelui american Donald Trump, pentru a ataca "dreptul venezuelenilor de a trăi în pace şi suveranitate".

Rodriguez a adăugat că guvernul venezuelean a dat garanţii depline popoarelor venezuelan şi columbian în privinţa asigurării unor puncte de trecere a frontierei sigure şi a precizat că "normalitatea la frontieră" va fi restabilită atunci când autorităţile vor "controla actele grosolane de violenţă" despre care Caracas susţine că sunt orchestrate de Bogota.

Aceste măsuri erau de aşteptat după declaraţia de joi a preşedintelui Maduro, în care afirma că ia în considerare închiderea frontierei cu Columbia, unde, ieri, avut loc un concert de gală, organizat de Richard Branson şi destinat strângerii de fonduri pentru Venezuela.

În plus, Maduro îşi acuză frecvent vecinul că ţese 'planuri de război' împreună cu SUA pentru înlăturarea de la putere a guvernului chavist, motiv pentru care a ordonat, în urmă cu câteva zile, o desfăşurare specială a forţelor militare pentru a apăra teritoriul ţării.

Forţele de opoziţie au anunţat că. în această sâmbătă. vor pătrunde pe teritoriului Venezuelei ajutoare umanitare acordate de mai multe state, prin mai multe puncte de trecere a frontierei cu Columbia şi Brazilia, împotriva voinţei guvernului de la Caracas.

Oraşul columbian Cucuta, statul brazilian Roraima, învecinate cu Venezuela, precum şi Curaçao, teritoriu autonom al Olandei din Marea Caraibelor, sunt cele trei puncte de primire şi depozitare a produselor alimentare şi a medicamentelor destinate populaţiei din Venezuela, care suferă de pe urma gravei crize economice pe care o traversează ţara.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Astia nu sunt prosti, stiu ca odata cu ajutoarele vine si "ajutorul" (vezi anii 89-90 Romania) dupa care se "privatizeaza" totul.Oricum sunt saracii praf, mai bine intra Carefourul, Auchanul si Metro peste ei decat sa moara de foame. Se bucura si omul de o icra, un peste, un friptan ......

    Maduro asta e un nesimtit si un incompetent de teapa lui Dragnea, nu inteleg de ce refuza ajutoarele dupa ce si-a bagat tara in criza de incompetent ce a fost ; asa ceva nu se face.

    Prostii sunt nesimtiti si paranoici 

    1. Usa le-a băgat tara în criza... Ia mai verifica oleak

      Cred ca este (se "pare") important si cum n-ar fi, (strategic / economic) faptul ca "Mica venetie", RBV, prima tara "independenta" din America Latina si aproape (cronologic) la fel de veche ca "independenta" SUA, detine in subsolul granitelor nationale rezerve de petrol si gaze naturale inegalate pana astazi de subsolul altor state (nu inegalabile) si este al patrulea producator.

      De aici si problemele care aduc marile "interese" economico - politice (adica politico - militare) la granitele acestui "rai pamantesc", cum il numea Columb.  

      Independenta "energetica" a acestui stat nu poate fi "acceptabila" iar necesitatea pozitionarii de o culoare sau alta a "actorilor" pe "esichierului" economic, induc sau aduc pozitionari specifice razboiului de pe tabla de sah. 

      Prin "crize" Venezuela a trecut si in 1980, numai ca atunci era doar o criza energetica si nu un "complex" combinat si cu o criza de legitimitate politica. 

      Iar la capitolul "legitimitate politica" avem "oameni, ce fac din noapte, ziua si-al zilei ochi, inchid". 

      Razboaiele ultimelor decenii au o pronuntata "componenta" energetica, macar ultimele, adica:  

      oiesirea din tratatul ABM si "crearea" unor pericole "chimice" pentru "justificarea" invadarii Irak-ului; 

      o"primavara araba" si distrugerea Libiei (cu aportul major al Frantei), cu toate ca pana la final, petrolul "dulce" nigerian nu a urmat nicicum calea "drumurilor prezise", de camile; 

      o"primavara araba" si zadarnicirea intentiilor iraniene de a deveni exportator de gaze "sub acoperire siriana" (contra Qatar cu sutinere saudita) si asa a aparut "statul" islamic; 

      odenuntarea unilaterala (la fel ca si ABM) a Acordului de la Viena cu Iranul; 

      oanularea NAFTA si afisarea AEUMC; 

      iar evenimentele sunt in desfasurare. 

      Iar "forta" democratiei ne "obliga" pe toti sa luam "atitudine" si sa sustinem aceste "daturi" ale lumii civilizate si necontestabile (ca altfel e "prapad" sau macar "dezavuare" planetara). 

      Revenind in "rai", de la "detronarea" lui Caldera si "intronarea" lui Chavez din 1999, Venezuela a fost un "camp tactic" in care "interesele" de care vorbeam mai sus au adus "cu ele" un noian de intrebari psihedelice (fara dorinta de raspuns), rationamente anapoda si actiuni care mai de care mai "inventive" politic iar aici, se pare ca "nerabdarea de carlan" a razboiului "sistemic" isi emasculeaza "substanta" in "rauri" de adrenalina ascunsa sub "teze" aflate si ele (democratic vorbind si ca exemplu) exact la limita ce separa "Comuna din Paris" de "revolutia de la Bucuresti". 

      Si mai sunt si niste bombardiere strategice TU - 160 si o flotila iraniana care-si "protejeaza investitiile". 

      Iar ca "ajutoare" se pot numi atat cele care prezerva viata cat si cele care o "elibereaza". 

      Nu pot privi Venezuela in afara intereselor ei statale, asa cum nu pot privi UE, SUA, Rusia sau China (si mai presus tara mea) dar cand ma uit la aceasta entitate nu pot sa nu "vad" ca una este ca:  

      un stat si natie, mic cat "unghia" a lui Dumnezeu care nu "ofera" nimic (poate doar "teorii") dar cu sustinerea "trupului" poate fi "apreciat" si sutinut mai ceva ca un "buric al pamantului",  

      in vreme ce  

      un stat si natie, mare cat un "membru" al lui Dumnezeu si care poate oferi "trupului" mai multa energie decat "o mie de unghii" dar care nu este "acceptat" de acesta si care poate fi chinuit, umilit sau chiar distrus "in vazul lumii" (un membru este dispensabil) si numai pentru ca a dorit sa scoata, sa ridice, sa care poveri destinate (probabil, nu) "alesilor" si mai ales, a "ales" sa vorbeasca atunci cand "orchestra" canta. 

      Personal imi este "rusine" sa vorbesc de lipsa de rusine a acestui "trup" care si-a uitat (sau a pierdut legatura ombilicala cu) originea, menirea dar mai ales dragostea (care uneste laptele cu granitul) si nu voi "exersa" epitete. 

      Ce pot face pentru acest "trup" este sa inalt o ruga si o exprim prin versurile bardului de la Podari: 

      "Ia-ne Doamne orice perspectiva 

      Roza, tricolora, cum o fi, 

      Ia-ne si bomboana din coliva, 

      Dar reda-ne verbul a iubi. 

      C-am uitat sa ne iubim, parinte, 

      Si ne omoram noi intre noi 

      Da-ne saracia dinainte 

      Dar revarsa-ti dragostea spre noi!" 

      Si "aproape" Venezuela poate insemna in orice moment "aproape...romania, argentina, moldova, brazilia, ungaria, cuba, polonia, ecuador, italia, mexic, spania, yemen, grecia, afganistan.... s.a.m.d." si aproape "observam" din pozitia corecta "politic", cu mainile impreunate pe piept in "modestia ei de gala" acea palida "traire" a renuntarii, pregatiti si cu "banutii" in gura pentru Caron. 

      Coreea de Nord nu are resurse, in schimb are un potential imens de spectacol (ceea ce place fiindca este "vesel") iar "veselia" lipsita de obligatii "se vinde".

      Abia astept "episodul" SUA din Vietnam (al doilea) ca sa inteleg ce fel de ajutoare au fost "amplasate" la granita colubiano - braziliano - olandeza. 

      Scuze, nu este un raspuns pentru comentariul tau.

      Maduro asta a fost sofer de autobuz..Scuza prostului: ''altii comploteaza''.

      Statul Paralel!, Securistii striga Dragnea. 

      Soros, Multinationalele, 4 asasini, Securistii vor sa-l dea jos pe Maduro "cel bun la toate" ca

      DRAGNEA! 

      Daca nu era USA era URSS

      Pai sa-l dea jos ca merita, duca-se pe pustii!

      Daca ai remarcat toti dictatorii au mustata [ Kim e o exceptie] ...si Dragnea are mustata...O fi cumva DICTATOR? In PSD SIGUR e!

      In Venezuela Dragnea ar trebui sa mearga in vizita , nu la Socialistii Europeni. L-ar primii Maduro cu bratele deschise.

    Cred ca este (se "pare") important si cum n-ar fi, (strategic / economic) faptul ca "Mica venetie", RBV, prima tara "independenta" din America Latina si aproape (cronologic) la fel de veche ca "independenta" SUA, detine in subsolul granitelor nationale rezerve de petrol si gaze naturale inegalate pana astazi de subsolul altor state (nu inegalabile) si este al patrulea producator.

    De aici si problemele care aduc marile "interese" economico - politice (adica politico - militare) la granitele acestui "rai pamantesc", cum il numea Columb.  

    Independenta "energetica" a acestui stat nu poate fi "acceptabila" iar necesitatea pozitionarii de o culoare sau alta a "actorilor" pe "esichierului" economic, induc sau aduc pozitionari specifice razboiului de pe tabla de sah. 

    Prin "crize" Venezuela a trecut si in 1980, numai ca atunci era doar o criza energetica si nu un "complex" combinat si cu o criza de legitimitate politica. 

    Iar la capitolul "legitimitate politica" avem "oameni, ce fac din noapte, ziua si-al zilei ochi, inchid". 

    Razboaiele ultimelor decenii au o pronuntata "componenta" energetica, macar ultimele, adica:  

    oiesirea din tratatul ABM si "crearea" unor pericole "chimice" pentru "justificarea" invadarii Irak-ului; 

    o"primavara araba" si distrugerea Libiei (cu aportul major al Frantei), cu toate ca pana la final, petrolul "dulce" nigerian nu a urmat nicicum calea "drumurilor prezise", de camile; 

    o"primavara araba" si zadarnicirea intentiilor iraniene de a deveni exportator de gaze "sub acoperire siriana" (contra Qatar cu sutinere saudita) si asa a aparut "statul" islamic; 

    odenuntarea unilaterala (la fel ca si ABM) a Acordului de la Viena cu Iranul; 

    oanularea NAFTA si afisarea AEUMC; 

    iar evenimentele sunt in desfasurare. 

    Iar "forta" democratiei ne "obliga" pe toti sa luam "atitudine" si sa sustinem aceste "daturi" ale lumii civilizate si necontestabile (ca altfel e "prapad" sau macar "dezavuare" planetara). 

    Revenind in "rai", de la "detronarea" lui Caldera si "intronarea" lui Chavez din 1999, Venezuela a fost un "camp tactic" in care "interesele" de care vorbeam mai sus au adus "cu ele" un noian de intrebari psihedelice (fara dorinta de raspuns), rationamente anapoda si actiuni care mai de care mai "inventive" politic iar aici, se pare ca "nerabdarea de carlan" a razboiului "sistemic" isi emasculeaza "substanta" in "rauri" de adrenalina ascunsa sub "teze" aflate si ele (democratic vorbind si ca exemplu) exact la limita ce separa "Comuna din Paris" de "revolutia de la Bucuresti". 

    Si mai sunt si niste bombardiere strategice TU - 160 si o flotila iraniana care-si "protejeaza investitiile". 

    Iar ca "ajutoare" se pot numi atat cele care prezerva viata cat si cele care o "elibereaza". 

    Nu pot privi Venezuela in afara intereselor ei statale, asa cum nu pot privi UE, SUA, Rusia sau China (si mai presus tara mea) dar cand ma uit la aceasta entitate nu pot sa nu "vad" ca una este ca:  

    un stat si natie, mic cat "unghia" a lui Dumnezeu care nu "ofera" nimic (poate doar "teorii") dar cu sustinerea "trupului" poate fi "apreciat" si sutinut mai ceva ca un "buric al pamantului",  

    in vreme ce  

    un stat si natie, mare cat un "membru" al lui Dumnezeu si care poate oferi "trupului" mai multa energie decat "o mie de unghii" dar care nu este "acceptat" de acesta si care poate fi chinuit, umilit sau chiar distrus "in vazul lumii" (un membru este dispensabil) si numai pentru ca a dorit sa scoata, sa ridice, sa care poveri destinate (probabil, nu) "alesilor" si mai ales, a "ales" sa vorbeasca atunci cand "orchestra" canta. 

    Personal imi este "rusine" sa vorbesc de lipsa de rusine a acestui "trup" care si-a uitat (sau a pierdut legatura ombilicala cu) originea, menirea dar mai ales dragostea (care uneste laptele cu granitul) si nu voi "exersa" epitete. 

    Ce pot face pentru acest "trup" este sa inalt o ruga si o exprim prin versurile bardului de la Podari: 

    "Ia-ne Doamne orice perspectiva 

    Roza, tricolora, cum o fi, 

    Ia-ne si bomboana din coliva, 

    Dar reda-ne verbul a iubi. 

    C-am uitat sa ne iubim, parinte, 

    Si ne omoram noi intre noi 

    Da-ne saracia dinainte 

    Dar revarsa-ti dragostea spre noi!" 

    Si "aproape" Venezuela poate insemna in orice moment "aproape...romania, argentina, moldova, brazilia, ungaria, cuba, polonia, ecuador, italia, mexic, spania, yemen, grecia, afganistan.... s.a.m.d." si aproape "observam" din pozitia corecta "politic", cu mainile impreunate pe piept in "modestia ei de gala" acea palida "traire" a renuntarii, pregatiti si cu "banutii" in gura pentru Caron. 

    Coreea de Nord nu are resurse, in schimb are un potential imens de spectacol (ceea ce place fiindca este "vesel") iar "veselia" lipsita de obligatii "se vinde".  

    Abia astept "episodul" SUA din Vietnam (al doilea) ca sa inteleg ce fel de ajutoare au fost "amplasate" la granita colubiano - braziliano - olandeza.

    1. Parca ai fi Sheherezada- aia din 1001 de nopti

      Dupa ce ca ii trimit vecinii ajutoare tancuri si camioane gratis, el ca nesimtitul inchide granitele!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb