Activităţile precum valorificarea fructelor de pădure, trufelor, ciupercilor, plantelor medicinale, vânătoarea şi piscicultura au adus Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva venituri de aproximativ 6,6 milioane de euro până la sfârşitul lunii noiembrie 2024, informează Agerpres.
"Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a obţinut venituri de aproape 33 de milioane de lei, adică peste 6,5 milioane de euro, în primele 11 luni ale anului 2024, din activităţi conexe silviculturii. Sumele provin din valorificarea şi exploatarea resurselor naturale, cum sunt fructele de pădure, ciupercile comestibile, plantele medicinale, trufele, dar şi din activităţi cinegetice şi piscicultură", au transmis reprezentanţii Romsilva.
Cele mai mari venituri realizate până la finalul lunii noiembrie a.c. din produse nelemnoase au fost generate din valorificarea păstrăvului de consum, respectiv 350 de tone, în valoare de 10,045 milioane de lei.
Activităţile cinegetice ale Romsilva au generat venituri semnificative: 4,693 milioane de lei din vânătoare, 1,337 milioane de lei din vânzarea a 97 de tone de carne de vânat şi 2,143 milioane de lei din vânzarea a 31.474 de fazani vii. Valorificarea fructelor de pădure (738 tone) a adus 5,407 milioane de lei, iar plantele medicinale (681 tone) au generat venituri de 4,086 milioane de lei.
Cantitatea de trufe valorificată, prin cesionarea dreptului de recoltare, din pădurile de stat administrate de Romsilva se ridică, până la finalul lunii noiembrie a.c., la 38 de tone, în valoare de 4,740 milioane de lei, în timp ce din cantitatea de ciuperci, hribi şi gălbiori, respectiv 98 tone, s-au înregistrat venituri de 247.150 de lei.
"Veniturile totale în valoare de 32.701.824 de milioane de lei, adică 6.557.319 euro, realizate până la finele lunii noiembrie, demonstrează importanţa diversificării activităţilor în domeniul silviculturii şi contribuţia semnificativă a Romsilva la valorificarea resurselor naturale ale României", susţin reprezentanţii regiei.
Romsilva gestionează 241 fonduri de vânătoare, deţine 27 de păstrăvării direct productive, precum şi trei fazanerii, la Gherghiţa, Pişchia şi Ghimpaţi.
Directorul general al RNP, Marius-Dan Sîiulescu, declara în luna decembrie, într-o conferinţă de presă, că regia va încheia anul 2024 pe profit, deşi piaţa lemnului a consemnat o scădere permanentă a preţului de vânzare a materialului lemnos, în condiţiile în care principala activitate a regiei este valorificarea lemnului.
"Veniturile totale vor fi undeva la 3,6 miliarde de lei, cifra de afaceri la 3,1 miliarde lei, iar profitul brut..., cu toate că a fost un an foarte dificil, în care piaţa lemnului, vă spun sincer, faţă de anul 2023 a cunoscut o scădere permanentă a preţului de vânzare a materialului lemnos. Avem diferenţe poate chiar şi de 60-70 lei faţă de preţul de adjudecare în aceeaşi perioadă a anului 2023. Noi opinăm că, la sfârşitul anului 2024, Romsilva va termina pe profit, undeva peste 80 de milioane de lei", a subliniat atunci Marius-Dan Sîiulescu.
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva administrează aproximativ 3,13 milioane de hectare de păduri publice, adică 48% din pădurile României, şi oferă servicii silvice pentru alte un milion de hectare în proprietăţi private. Toate pădurile publice gestionate de Romsilva sunt certificate conform standardelor internaţionale de management forestier. Regia mai administrează 22 de parcuri naţionale şi naturale, însumând peste 850.000 de hectare, şi 12 herghelii de stat.
Opinia Cititorului