Verdictul anchetei asupra privatizării "Petrom": subevaluare de trei ori

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 noiembrie 2007

Verdictul anchetei asupra privatizării "Petrom": subevaluare de trei ori

Dan Pazara, director de comunicare "Petrom", susţine: "Privatizarea Petrom a fost transparentă"

Compania "Petrom" a fost subevaluată de trei ori la momentul privatizării, valoarea reală a societăţii fiind de 6 miliarde de euro, reiese din raportul prezentat ieri de către Comisia de anchetă asupra privatizării din Senat.

Dan Pazara, directorul de comunicare al "Petrom", ne-a declarat că "privatizarea Petrom a fost monitorizată îndeaproape de către toate organismele internaţionale şi europene", subliniind faptul că operaţiunea a fost una cât se poate de transparentă.

Plenul Senatului a votat, la finele anului trecut, înfiinţarea unei Comisii de anchetă asupra privatizării "Petrom", la iniţiativa senatorului Marius Marinescu.

"Privatizarea Petrom a fost folosită în scop politic, ca monedă de schimb pentru aderarea la UE, dar au profitat şi mafioţii care doreau să-şi şteargă urmele afacerilor dubioase", a spus senatorul Marinescu. El a mai adăugat că, deşi SRI nu a oferit Comisiei niciun fel de informaţii, din cercetările efectuate a rezultat că mai multe clauze din contractul de privatizare au fost total în defavoarea statului român.

Printre acestea, domnul Marinescu a menţionat stabilirea unor redevenţe fixe pe timp de zece ani. "Redevenţele ar trebui să poată fi modificate. Solicit ca Ministerul Economiei să renegocieze cu Petrom această clauză", a precizat senatorul.

Tot în defavoarea statului mai este şi articolul în care se specifică faptul că "Petrom" poate încasa despăgubiri pentru decontaminarea mediului, potrivit raportului citat. "Ne putem trezi că societatea ne va cere nişte sume foarte mari", a comentat Marinescu.

Raportul mai face referire şi la faptul că atunci când societatea a cumpărat terenuri de aproximativ 2.000 ha, nu s-a făcut o evaluare pe piaţă.

Scopul final al comisiei ar fi acela să facă propuneri pentru înlocuirea clauzelor contractuale defavorabile pentru statul român şi, în funcţie de concluzii, să solicite intervenţia instituţiilor abilitate pentru a lua măsuri şi a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi, potrivit lui Marius Marinescu.

Comisia de anchetă este alcătuită din Marius Marinescu (PC), Şerban Strătilă (PNL), Vasile Dan Ungureanu (PSD), Radu Cătălin Mardare (PSD), Carol Dina (PRM), Gheorghe Constantin (PC), Fekete Szabo Andras (UDMR). Comisia are şi un Birou, din care fac parte Carol Dina, în calitate de preşedinte, Marius Marinescu, în calitate de vicepreşedinte, şi Vasile Dan Ungureanu, în calitate de secretar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb