• "Broker", suspendată, pentru maximum două săptămâni şi amendată cu 724.000 de lei
• Consiliul de Administraţie al societăţii alege, azi, noua conducere
Cinci ani nu mai are voie conducătorul "Broker" Cluj (simbol BRK), Petru Prunea, pe piaţa de capital autohtonă, după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare l-a găsit responsabil, în calitate de Preşedinte al Consiliului de Administraţie, pentru neregulile constatate în funcţionarea SSIF, potrivit sancţiunilor dictate, luni seară, de arbitrul pieţei.
Decizia Comisiei porneşte de la premisa că Petru Prunea putea să prevină realizarea neregulilor constatate, dar a ales să nu acţioneze în acest sens. Sancţiunea este completată de o amendă de 250 de milioane de lei vechi pe care fostul preşedinte al "Broker" este obligat să o achite în 30 de zile, riscând, în caz contrar, executarea silită.
CNVM a decis, de asemenea, suspendarea activităţii "Broker" pentru maximum două săptămâni, până la alegerea unei noi conduceri executive. Societatea a mai fost amendată cu 724.000 de lei, reprezentând 0,5% din valoarea capitalului social.
"Acuzele aduse nu pot constitui baza pentru nişte sancţiuni atât de drastice", a declarat, pentru ziarul Bursa, domnul Petru Prunea, directorul general al "Broker".
"Ele au fost aduse de persoane care au dorit de la început să distrugă societatea", a mai spus domnia sa, adăugând: "Pentru mine nu este o tragedie aşa de mare dacă nu voi mai activa pe piaţa de capital, dar ordonanţa loveşte în societate. Reprezentanţii Comisiei nu cunosc reguli simple de contabilitate". Fostul preşedinte la "Broker" a precizat că va contesta în ordonanţele Comisiei, deşi nu este încrezător că va obţine vreun rezultat.
"Contestaţia va ajunge tot la cei care au scris sancţiunile. Va trebui să parcurgem şi această etapă, după care ne vom adresa justiţiei. Când justiţia ne va da câştig de cauză, va fi însă, prea târziu pentru societate", a mai spus domnul Prunea.
Consecinţele ordonanţelor CNVM nu au întârziat să apară, câţiva clienţi ai "Broker" solicitând transferarea acţiunilor proprii la Depozitarul Central, la doar câteva ore după ce Comisia şi-a publicat deciziile, ne-a mai spus domnul Prunea.
Pentru aceleaşi fapte, supraveghetorul pieţei de capital i-a mai sancţionat pe Adrian Ceucă, directorul general adjunct al societăţii, şi pe şeful departamentului de control al "Broker", aceştia fiind nevoiţi să plătească amenzi de 100 de milioane şi, respectiv, 150 de miliaone de lei vechi.
Alte câteva persoane se mai află pe lista sancţionaţilor CNVM, aceştia primind deja notificări de la Comisie, potrivit unor surse din piaţă. Ordonanţele emise luni seara vin la finele unei anchete de patru luni întreprinse de Corpul de Control al Comisiei asupra activităţii casei de brokeraj, ca urmare a sesizării unor nereguli la sucursala din Deva a SSIF.
Un control de fond la "Broker" Cluj nu mai fusese efectuat de CNVM din iulie 2005.
• Consiliul de Administraţie alege, astăzi, noua conducere executivă
Consiliul de Administraţie al "Broker" se întruneşte astăzi, în şedinţă de urgenţă, ca să aleagă un nou director general, în locul lui Petru Prunea.
Domnia sa a fost înlocuit din funcţia de preşedintele al societăţii la finele lunii martie, printr-o decizie şoc a administratorilor societăţii. Mişcarea ar fi survenit şi pe fondul anticipării rezultatelor anchetei, de către unele persoane din conducerea "Broker".
"Am anticipat că acest control de fond nu se putea finaliza fără sancţiuni", a declarat, pentru ziarul Bursa, Anton Ionescu, noul preşedinte al societăţii.
"Acest lucru arată că separarea celor două funcţii, cea de preşedinte de cea de diretor general, a fost o decizie bună", a mai spus domnul Ionescu, adăugând: "De acum înainte vom face ce trebuie. O să instaurăm ordinea, disciplina şi corectitudinea".
Conducerea "Broker" consideră, de asemenea, că amenda primită de societate este exagerată, ea urmând să fie atacată.
Administratorii vor mai alege, astăzi, un nou director general adjunct şi vor numi o persoană în fruntea Departamentului de Control Intern.
• Neregulile constate de CNVM
Cele mai importante nereguli găsite de CNVM la "Broker" Cluj Napoca sunt legate de utilizarea discreţionară a banilor şi portofoliilor clienţilor, de cele mai multe ori în lipsa unor documente care să ateste consimţământul acestora. De asemenea, la sucursala din Deva, Corpul de Control al CNVM a găsit chitanţe de la centrala "Broker", fără serie şi număr, aici fiind utilizată cu preponderenţă, ca şi la Baia Mare, casieria societăţii în relaţia cu clienţii. Unele dintre faptele imputate conducerii "Broker" datează, însă, din 2005 şi 2006, Comisia nemaiefectuând un control de fond la SSIF de atunci.
Deciziile CNVM au mai avut la bază următoarele:
- "Broker" a virat anumite sume din contul de disponibilităţi proprii în contul deschis pentru păstrarea disponibilităţilor clienţilor, fără ca aceste viramente să se reflecte în fişele de cont ale clienţilor.
- au fost constatate diferenţe majore între numărul de clienţi discreţionari menţionaţi în una dintre Anexele societăţii aferentă anilor 2007 şi 2008 şi listele de clienţi discreţionari/declaraţiile reprezentanţilor SSIF date cu ocazia controlului.
-"Broker" nu a făcut dovada că decontările realizate pentru clienţii debitori au fost realizate din fondurile societăţii şi nu din fondurile celorlalţi clienţi.
• 19 angajaţi amendaţi
CNVM a amendat 19 angajaţi ai Broker Cluj din cadrul sucursalelor Alba, Timişoara, Baia Mare şi Cluj, după ce a descoperit mai multe nereguli în activitatea acestora, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 67.500 lei.
Cele mai mari sacţiuni au fost aplicate la sucursala din Baia Mare a Broker, unde CNVM descoperise mai multe nereguli la începutul acestui an. Astfel, directorul sucursalei din Baia Mare a primit o amendă de 10.000 lei şi nu va mai putea lucra pe piaţa de capital în următorii cinci ani.
Alţi doi angajaţi din aceeaşi sucursală, responsabili cu controlul intern al operaţiunilor derulate, au primit amenzi de câte 5.000 lei şi le-a fost interzis să mai activeze pe bursă pe o perioadă de doi ani. Tot la sucursala Broker din Baia Mare au mai fost amendaţi patru brokeri, cu sume cuprinse între 1.500 lei şi 3.000 lei.
De asemenea, directorii sucursalelor din Alba, Timişoara şi a două sedii din Cluj, dar şi responsabili cu controlul intern au fost amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei, unora dintre ei fiindu-le restricţionat accesul pe piaţa de capital pentru un an. (N.I.)
• Oferta de preluare de la "Faur", suspendată
Comisia Naţionala Valorilor Mobiliare a decis, ieri, suspendarea ofertei publice de preluare obligatorie a "Faur" Bucureşti (simbol bursier FAU) intermediată de societatea de servicii de investiţii financiare "Broker", potrivit unui comunicat al CNMV.
Derularea ofertei va fi suspendată până când societatea "Broker" va avea o nouă conducere executivă.
Oferta de preluare a "Faur" a fost iniţită la începutul lunii aprilie, Marius Cristescu oferind 2,62 milioane de lei pentru 2,58% din acţiunile FAU.
1. Mereu rasare acelasi soare mereu traiesc aceeasi p
(mesaj trimis de Oliver Galenco în data de 15.04.2009, 07:48)
In cuda aparentelor, CNVM isi dovedeste inca o data indolenta. Ca si in cazul FNI, ca si in alte numeroase cazuri, CNVM a dormit in papusoi . Cand s-a trezit n-a mai fost decat de constatat dezastrul si deacordat sanctiuni care se vor transforma in bonusuri de performanta pentru functionarii CNVM. Pagubitii raman pagubiti si cei de la CNVM raman imbuibati.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2009, 08:14)
amenzile se duc la bugetul statului, nu raman la cnvm ca bonusuri
1.2. Habar nu ai ce vorbesti Galenco (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Galenicul în data de 15.04.2009, 08:49)
Daca ai fi citit in acest numar ce face Sec in SUA ai fi inteles . Daca crezi ca cineva in lumea aceasta poate sa prevada actiunile unor ecscroci te inseli.
1.3. Mereu traiesc aceeasi prosti (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Oliver Galenco în data de 15.04.2009, 13:47)
Galenicule, am vazut ceface SEC in SUA. De fapt a vazut o lume intreaga.De asta ne si aflam in "galeata". Daca ai fi printre cei pagubiti de reactia evident intarziata si deplasata a CNVM nu cred ca ai mai vorbi asa. Si ca sa raspund si anonimului de mai sus: lucrez in control si stiu exact cum imi iau stimulentele din amenzile aplicate contravenientilor. In mod cert, si corpul de control al CNVM si le ia din aceeasi sursa: amenzi, penalitati, majorari si penalitati la amenzi neachitate in termen, etc.
1.4. Citeste ordonantele (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de investitor 1 în data de 15.04.2009, 14:02)
IIn ordonantele de sanctionare se prevede ca amenzile se platesc la bugetele locale (unde are domiciliul/sediul persoana sanctionata). Asa ca amenzile nu se duc la CNVM.
1.5. Mereu rasare acelasi soare (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Oliver Galenco în data de 15.04.2009, 19:32)
Asculta Galenicus, nu ma mai ameti cu textele. Vrei sa tin aici un curs de Finante Generale ca sa-ti demonstrez ca stiu exact cum sta treaba cu veniturile si cheltuielile bugetului statului: normal ca banii nu se duc direct la CNVM. Banii se incaseaza la bugetul statului ca venituri din amenzi, dupa care recompensele se intorc la comisarii CNVM si reprezinta cheltuieli cu personalul, dar platite tot din bugetul statului; deci, indirect, adica mai pe ocolite, ca sa priceapa toata lumea,din sumele incasate ca amenzi se platesc stimulente pentru cei care aduc bani la buget. Ti-am spus doar, lucrez in control la stat si stiu exact cum si din ce imi iau stimulentele.
1.6. amenzile (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de valer în data de 15.04.2009, 23:18)
Se vede ca lucrezi la stat, habar nu ai de nimic. CNVM se finanteaza din comisioanele luate pe tranzactiile de la bursa, nu ia bani de la bugetul statului (citeste statutul lor). Mai citeste si dua ia da verdite, suntem satui de aberatii.
2. make
(mesaj trimis de kpital în data de 15.04.2009, 08:23)
Make, sa te vad acum cum ii iei apararea lui Prunea, ca tare mult a mai cotizat la ziarul vostru. Nu zici nimic? Un editorial de adio, ceva?
3. BRK Prunea
(mesaj trimis de stefan în data de 15.04.2009, 11:21)
"Prietenii stiu de ce" a fost sanctionat Prunea-obisnuit cu boxul a dat si in stanga si in dreapta, crezand ca daca spune adevarul, nu va suporta nici un fel de consecinte; si daca Prunea trebuia sanctionat atat de aspru, de ce trebuia sa fie sanctionata BRK cu asemenea amenzi, ca sa fie loviti miile de actionari care nu au nici o vina? Nu cumva excrocii si incompetentii de la CNVM manipuleaza piata, cum le este obiceiul? Cat vor fi primit pt a dicta aceste sanctiuni?
3.1. Corect (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de sandu în data de 15.04.2009, 12:10)
De acord, de fapt CNVM loveste in investititorii mici in primul rand , . Adica eu am facut greseala sa cumpar actiuni BRK si se duce nabii tot pentru ca un angajat / mai multi a facut o infractiune.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2009, 15:23)
ref la "asemenea amenzi" .... la BRK au dat 0,5% din capitalul social. Adica AMENDA MINIMA permisa de lege (intre 0,5 si 5% din cap soc)
4. fără titlu
(mesaj trimis de investitor în data de 15.04.2009, 12:19)
CNVM-ul a fost inventat sa manince o groaza de bani si sa demoleze piata de capital ,si asa ca vai de ea ,niste paraziti care in loc sa sprijine si sa indrume SSIF-urile nu stiu cum sa le termine mai repede.Au conceput regulamente stufoase pe care nici ei nu le respecta,dar in schimb , cind vor sa faca rau, reproseaza altora ca nu aplica toate neroziile concepute de ei , nerozii care nu tin cont de realitatea concreta din piata.
5. Opinii corecte si contrarele lor
(mesaj trimis de Mon în data de 15.04.2009, 20:00)
Apreciez ca fiind corecte opiniile de la punctele 1,4,7,8 si 10 si subscriu la acestea.
Prin Legea 297/2004, CNVM are puteri neobisnuite !!!. Presupunerea mea este ca proiectul de Lege a fost scrisa chiar de CNVM si trimis la legiferare. In mod cert aceasta lege este strimba fiindca acorda puteri discretionare CNVM si o scuteste de orice raspundere. Ar trebui suspendata imediat L.297/2004 si revizuita imediat, in prima urgenta. Pe noi, micii actionari aceast CNVM sub pretextul ca ne apara de fapt ne deposedeaza de capital fiindca pentru aceiasi fapta marimea amenzii este direct proportional cu capitalul social al firmei, nu este unica pentru toti faptuitorii. Un vechi dicton spune ca "puterea trebuie data acelora care nu o folosesc spre a face din ea un bici cu care sa-si loveasca semenii ". Fiind discretionara puterea CNVM este folosita spre a lovi si in societatile comerciale de profil, chiar daca identifica asa zisii vinovati, persoane fizice si au fost amendati si acestia. Pentru aceiasi fapta, in acelasi timp se dau 2 amenzi, doua sanctiuni. Legea 297/2004 are atitea lacune si exceptii de la legislatia generala incit ma indoiesc ca este aliniata normelor europene. In ceace priveste reglementarile prin regulamente si alte acte de reglementare ale CNVM, acestea sunt nu numai stufoase ci si conceptii birocratice, inventate "in turnul de fildes", de catre teoreticieni gargaragii care nu au condus in viata lor o societate de investitii financiare de orice speta si care dau chix la prima confruntare cu realitatea. Reglementarile CNVM srvesc in primul rind la instaurarea groazei asupra persoanelor care lucreaza in aceasta activitate nu la buna functionare a pietei de capital ! Desigur ca reglementatorul trebuie sa aiba autoritate dar aceasta nu trebuie obtinuta prin metode de opresare ci prin competenta si rationalitatea reglementatorilor. Desigur ca reglementarile trebuie respectate dar unde se constata nerespectari trebuie evaluat in primul rind impactul reglementarii cu practica si apoi aplicate, cu masura si discernamant sanctiuni constructive care sa nu distruga personalul format in ani de zile de practica ci sa-l ridice profesional. Masura de "decimare" a efectivului de personal aplicata la Ssif broker Cluj, printre motive fiind si acela al unor diferente de cifre la raportari statistice deficienta care se putea remedia prin corectarea raportarii in timpul controlului, ne arata adevarata fata a acestui CNVM pornit sa distruga ceace altii au construit in ani grei de munca. De aceea in numele meu personal cer Parlamentului Romaniei, suspendarea de indata a actualului CNVM, demiterea lor si instalarea unor noi oameni, oamneni tineri, cu practica in piata de capital, care sa faca ceace trebuie nu aberatii.
5.1. Mon =prunea (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de dan în data de 15.04.2009, 23:23)
Bai nene, la cat esti de afectat cred ca esti Prunea. Hai sa desfiintam toate institutiile statului ca sa faca hotii ce vor in tara asta...daca esti Prunea se vede ca acum ai timp, scrii la greu...Poate scoti o carte...