Vestul ţării a intrat în ritmul ameţitor al construcţiei de blocuri

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 12 mai 2008

Vestul ţării a intrat în ritmul ameţitor al construcţiei de blocuri

Oraşele mari din ves­tul ţării au cunoscut, în anii trecuţi, o dezvoltare constantă a blocurilor de apartamente noi, al căror ritm de cons­truire nu era unul ameţitor, precum cel din Bucureşti, Cluj, Constanţa sau Braşov. Investitorii din vest au preferat să ridice locuinţe colective spaţioase, cu finisaje de calitate, în locaţii foarte bune ale oraşelor.

Ritmul de dezvoltare a pieţei de apartamente noi din Timişoara, Arad, Oradea, Satu Mare s-a accelerat în 2007 şi începutul lui 2008. Potrivit revistei BURSA CONS­TRUC­ŢIILOR, tot mai multe blocuri de apartamente noi, din ce în ce mai înalte, sunt autorizate şi construite în aceste oraşe. Agenţii imobiliari locali pun accelerarea investiţiilor în locuinţe colective noi pe seama cererii ridicate, a creşterii veniturilor şi a preţurilor bune în comparaţie cu apartamentele vechi, care au devenit foarte scumpe. În plus, speculaţiile au crescut ameţitor preţurile terenurilor pentru investiţii. Astfel că dezvoltatorii vor să construiască, pentru a obţine profitul scontat, cât mai multe apartamente în imobile cât mai înalte.

Reporterii revistei BURSA CONSTRUCŢIILOR arată că tot mai mulţi cumpărători vor să îşi vândă vechile apartamente pentru a se muta în locuinţe noi. Investitorii au început să construiască şi apartamente pentru clasa medie, cu suprafeţe mai mari doar cu 10-20% faţă de locuinţele din blocurile vechi. Sunt şi foarte multe familii tinere care preferă să contracteze credite imobiliare pentru o locuinţă nouă decât pentru una veche, mai puţin spaţioasă, nemodernizată şi foarte scumpă. Cum efortul financiar în achiziţia de apartamente vechi şi noi este similar, tinerii se îndreaptă, mai mult, către noile proiecte.

Dezvoltatorii imobiliari intervievaţi de reporterii revistei BURSA CONSTRUCŢIILOR sus­ţin că nu mai sunt oferte de apartamente noi sub 1.000 de euro/mp în marile oraşe din vestul ţării. Preţurile au cres­cut din cauza cererii ridicate. În acest an, însă, se aşteaptă scumpiri importante până la 1.300-1.400 de euro/mp sau chiar mai mult din cauza costurilor ridicate cu achiziţia terenurilor, a materialelor de construcţie, dar şi cu manopera.

Agenţii imobiliari locali au semnalat şi încetinirea semnificativă a tranzacţionării de apartamente vechi nu numai din cauza preţurilor foarte mari, ci şi din cauza faptului că băncile sunt mai prudente în acordarea de credite. Şi cumpărătorii sunt mai prudenţi şi cântăresc mai bine o astfel de achiziţie, chiar dacă este pentru uz personal şi nu pentru plasament.

Timişoara este unul din polii de creştere economică ai ţării noastre. Astfel că primăria a înregistrat, în ultimul an, o puzderie de cereri de avizare a proiectelor de blocuri noi. Marii investitori care construiesc peste 1.000 de locuinţe într-un ansamblu, abia acum tatonează piaţa. Majoritatea proiectelor rezidenţiale sunt de dimensiuni mici şi medii.

Cum investitorii au început să ridice blocuri înalte chiar şi în cartierele rezidenţiale tradiţionale, primăria a adoptat un regulament prin care a limitat, în aceste zone, regimul de înălţime la parter, două etaje şi mansardă şi maxim zece apartamente. Decizia a bulversat piaţa rezidenţială, dar a fost atacată în instanţă de Prefectura Timiş. Astfel că, administraţia locală a fost, din nou, îngropată de PUZ-urile prin care investitorii solicită un regim mare de înălţime pentru blocurile proiectate.

Blocuri noi se construiesc peste tot în oraş, în special în zona nordică, unde se concentrează majoritatea centrelor comerciale. În rest, nu a dispărut apetitul timişorenilor pentru locuirea în vile individuale. Numai că astfel de construcţii au explodat în localităţile limitrofe, unde terenul este mai ieftin, iar suprafeţele sunt generoase.

Aradul cunoaşte o dezvoltare spectaculoasă atât pe segmentul de apartamente noi, cât şi pe piaţa de locuinţe individuale. Cu peste 2.000 de apartamente noi în proiectare şi execuţie, oraşul aproape că egalează Timişoara pe acest segment. Agenţii imobiliari îşi explică acest fenomen prin industria extrem de bine dezvoltată în zonă, prin creşterea nivelului de trai, dar şi prin faptul că apartamentele vechi au preţuri similare cu cele noi. Nici construcţia de vile nu a încetinit. Marile cartiere sunt concentrate în localităţile limitrofe Aradului, unde terenurile disponibile sunt mai ieftine şi au suprafeţe foarte mari.

Satu Mare este împânzit de numeroase imobile noi cu regim mic de înălţime. Abia anul trecut a apărut primul proiect cu un bloc-turn de locuinţe noi, în zona Golescu. Şi autorităţile locale din oraş se confruntă cu tot mai multe cereri pentru avizarea de blocuri înalte. Creşterea regimului de înălţime a fost determinată tot de scumpirea galopantă a terenurilor pentru investiţii. Se construiesc şi vile noi, în cartierele oraşului.

Şi Oradea cunoaşte o explozie a construcţiei de blocuri, în aproape toate cartierele din oraş. Majoritatea investiţiilor sunt de mărime medie şi mică. Dar, anul trecut, au fost anunţate primele intenţii de realizare a unor mini-orăşele cu câteva sute de unităţi locative. Un proiect de 700 de apartamente este amplasat la ieşirea către Deva, iar "Selina" intenţionează să ridice 4.000 de apartamente.

Zalăul este un oraş mic cu o piaţă imobiliară scumpă. Construcţia de blocuri noi este încă la început, spun agenţii imobiliari din zonă. În Reşiţa, se fac tranzacţii numai cu apartamente vechi, întrucât oferta nouă este aproape inexistentă. Investitorii nu par interesaţi să ridice blocuri noi în oraş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb