Expunerile băncilor mamă pe România sunt concentrate în principal pe capitalul social, care nu poate fi retras, iar linilile de finanţare sunt intangibile până la scadenţă, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa. Domnai sa a precizat: "Indicatorul de adecvare a capitalului de rang I este foarte aproape de rata de solbvabilitate generală, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte a expunerilor reprezintă capital social, care nu poate fi retras. Împrumuturile subordonate sunt minoritare, au o pondere mult mai mică decât în alte ţări din regiune. Dar nici aceste împrumutri subordonate nu pot fi retrase înainte de scadenţă. Este un element foarte bun de stabilitate (...) Nu văd un risc de scădere a expunerilor, ci mai curând de încetinire a creşterii linilor de finanţare".
În opinia domnului Popa, băncile cu capital grecesc din România sunt chiar mai bine capitalizate decât restul sistemului, având un grad de adecvare a capitalului de rang I de 15,8%, faţă de o medie de 13,6%.
Viceguvernatorul BNR crede că băncile mamă vor face o diferenţiere privind expunerile pe diferitele state din Europa emergentă, iar România poate oferi oportunităţi de finanţare şi fundamente mai bune.
Referitor la măsurile luate de Banca centrală a Austriei care prevăd ca în Europa de Est creşterea creditării asigurate de subsidiarele celor trei bănci să fie condiţionată de dezvoltarea unei refinanţări locale sustenabile, Cristian Popa a spus:
"Aş fi fost foarte mulţumit dacă o astfel de restricţie ar fi funcţionat în perioada de boom al creditului (...) Văd că va fi o chestiune de colaborare între autorităţile locale, cele din ţările de origine ale băncilor mamă şi sistemul bancar, pentru că interesele sunt comune nu divergente".
Preşedintele BCR, Dominique Bruynseels, a îndemnat la calm, în ciuda informaţilor din partea autorităţilor austriece şi a reacţilor oficialilor locali, arătând că este nveoie de o gîndire comună a reglementatorilor, băncilor şi investitorilor.
Bruynseels a declarat că Erste Bank este puternic angajată pe piaţa românească şi nu există îndoială că va continua să finanţeze BCR, singura problemă fiind cântărirea atentă a plasamentelor viitoare.